Substanțe psihochimice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Substantele psihochimice sunt acei compusi toxici care datorita proprietatilor lor chimice si farmacodinamice, pot provoca tulburari psihice asemanatoare intr-o oarecare masura tulburarilor psihice immascute sau dobandite in decursul vietii. Unul dintre cele mai rispandite efecte ale majoritatii acestor substante toxice este aparitia halucinatiilor vizuale si auditive, fapt pentru care sunt adesea numite: substante halucinogene. Astazi, in literatura de specialitate, substantele psihochimice sunt intalnite sub diferite denumiri, ca: psihomimetice, psihogeme, psihotice, psihodisleptice, schizogene, halucinogene, fantastice, etc.

Formele sub care se concretizeaza aceste halucinatii pot fi starile generale placute sau de cele mai multe ori neplacute (de genul cosmarurilor). Individul intoxicat cu asemenea substante are senzatia ca este ucis, sugrumat sau ingropat de viu, fapt ce face sa tremure de frica, sa se zbata in sudoare rece, sa tipe, sa-si rupa imbracamintea sau sa se arunce de la inaltime.

sporita fata de posibilitatile normale ale omului. Sub actiunea acestor substante, la doze mari, se observa o tendinta spre activitati fizice necontrolate (miscari dezordonate); fericire (stare de veselie) fara o cauza concreta. Aceasta stare are o influenta negativa asupra comportamentului in vorbire, gesturi, autocontrol; Substantele halucinogene altereaza reflectarea normala a senzatiilor percepute. Sub actiunea acestor substante, excitatiile vizuale si auditive obisnuite sunt reproduse in sfera constientului in mod amplificat. Formele si dimensiunile obiectelor sunt exagerate, apar viziuni colorate, zgomote insuportabile, spatiul inconjurator se dilata; Substantele psiholeptice provoaca deprimarea activitatii psihice normale, reducand capacitatea de a se concentra pentru a percepe lumea inconjuratoare; Substantele sedative actioneaza intr-un mod calmant, somnifer, cu reducerea mobilitatii si pierderea treptata a cunostintei; Substantele depresive produc o atenuare a senzatiilor provocand o stare de indiferenta fata de actiunile ce au loc in mediul inconjurator. La acest efect se adauga o cadere a mobilitatii si reducerea la minim a capacitatii de a lua o hotarare; Substantele calmante provoaca o stare de nepasare, dusa pana la totala indiferenta (apatic). In aceasta situatie este posibila pierderea partiala a cunostintei si a autocontrolului. Substansele din aceasta grupa nu provoaca stare de somnolenta si nu au actiune deprimanta.

Se vor prezenta principalele droguri si efectele nocive ale acestora asupra organismului uman.

Dietilamida acidului d lisergic (LSD) H Inca din anul 1943 A.

Hofmann a observat intamplator efectele halucinogene ale LSD-ului, in timp ce efectua semisinteza acestei amide, pornind de la acidul lisergic extras din alcaloizi proveniti din ergot.

LSD este o substanta cristalina, fara miros, de culoare alba. Cu acizi sau baze, in solutie apoasa, hidrolizeaza la fierbere ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Substante psihochimice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 048 cuvinte
Nr caractere:
12 732 caractere
Marime:
25.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
substante, chimie
Predat:
la liceu
Sus!