Sublimarea

Extras din referat Cum descarc?

Prin sublimare se intelege vaporizarea directa a unei substante solide fara aparitia intermediara a fazei lichide.Condensarea directa a vaporilor reprezinta procesul de desublimare. Substanta obtinuta in urma procesului de sublimare se numeste sublimat, iar sublimantul este substanta care se sublima. Ex acid benzoic. Sublimarea poate avea loc la temperatura camerei (naftalina), dar in general sublimeaza la o temperatura apropiata,dar inferioara de cea de topire. Sublimarea este o metoda de purificare si prezinta urmatoarele avantaje: 
o Se evita pierderile de substanta datorata adsorbtiei (ex: carbunele activ)
o Este necesara un singur proces de sublimare, obtinandu-se un produs anhidru pur; randamentul de purificare este 98-99%
o Are costuri reduse deoarece nu se utilizeaza solventi organici si nici aparatura sofisticata
o Datorita temperaturilor de lucru relativ scazute, compusii de sublimat nu se descompun
Dezavantaje: sublimarea este un proces cu utilizare limita deoarece se aplica doar anumitor clase de compusi (greutate moleculara mare). Sublimarea este un proces mai lung decat recristalizarea.
Exemple de sublimanti: ~fenoli,terpene,morfina,cocaina,cafeina,coloranti,anhidride, aminoacizi si acizi grasi. 
Sublimarea este influentata de cresterea temperaturii ( ce creste si viteza de sublimare), marirea suprafetei sublimantului.
In laborator am sublimat o cantitate de acid benzoic la presiune atmosferica. Instalatia s-a format dintr-o sticla de ceas acoperita cu o palnie cu gat obturat cu vata hidrofila, delimitate de o hartie de filtru perforata si un bec de gaz. Ansamblul astfel format se incalzeste lent la flacara becului.
Dupa terminarea procesului, se stinge flacara, instalatia se raceste si se indeparteaza cu o spatula sublimatul de pe peretii palniei.Se cantareste substanta si se calculeaza randamentul operatiei.
Aparatura si tehnica sublimarii 
Aparatele de sublimare pot fi de tip vertical sau orizontal. In sublimatoarele verticale sublimatul se depune intr-o zona situata deasupra sublimantului, existand posibilitatea ca produsul sa cada din nou in zona de sublimare. Acest pericol este evitat in cazul lucrului in sublimatoarele orizontale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sublimarea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!