Sticla

Cuprins referat Cum descarc?

1. Istoria sticlei 4
2. Chimia sticlei 5
3. Obtinerea sticlei 6
3.1.1. Obtinerea masei sticloase 6
3.1.2. Afinarea 6
3.1.3. Omogenizarea compozitiei chimice 6
3.2. Fasonarea 6
3.2.1. Suflarea 7
3.2.2. Presarea 7
3.2.3. Tragerea 7
3.2.4. Laminarea 7
3.3. Recoacerea 7
3.4. Finisarea 7
3.4.1. Taierea 7
3.4.2. Lustruirea 7
3.4.3. Rodarea 8
3.4.4. Matisarea 8
3.4.5. Decorarea 8
4. Rolul materiilor prime si secundare in formarea proprietatiilor sale ,,,, 8
5. Propietatile generale ale sticlei 10
5.1. Vascozitatea 10
5.2. Devitrifierea 11
5.3. Densitatea 11
5.4. Duritatea 11
5.5. Coeficientul de dilatare termica 11
5.6. Conductibilitatea electrica 11
5.7. Rezistenta mecanica 11
5.8. Proprietatile chimice 11
6. Sorturi de sticle 12
7. Utilizarile sticlei 13
8. Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Istoria sticlei
Cand ,unde , de cine si cum a fost fabricata cea dintai sticla este un mister - dar suntem aproape siguri ca descoperirea a fost facuta in Egipt Cea mai veche sticla cunoscuta este de origine egipteana , din anul 3200 i.e.n.
La inceput , egiptenii foloseau sticla numai ca sa acopere obiectele facute din lut ; dar in jurul anului 2000 i.e.n. au descoperit ca margelele ar putea fi facute in totalitate din sticla.Dupa zeci si zeci de ani au reusit sa fabrice vase de sticla si pahare de baut.Primul obiect de sticla cunoscut si pastrat este un pahar cu picior , din anul 1490 i.e.n. si care poarta numele unuia dintre faraoni..
Au existat mai multe controverse asupra felului in care a fost fabricat paharul , deoarece pe atunci nu se cunostea suflare sticlei.Unii credeau ca a fost obtinut rasucind sticla calda si moale in jurul unui tipar de lut.O parere mai recenta sustine ca tiparul de lut a fost scufundat in sticla topita.
Aproximativ in anul 250 i.e.n. s-a facut o inventie foarte importanta - arta suflarii sticlei.Cum s-au petrecut lucrurile nu se stie exact : probabil cineva a incercat sa sufle in sticla si a observat spre marea sa uimire cum sticla topita se transforma intr-un glob.In orice caz,descoperirea s-a dovedit extrem de folositoare.Vasele goale in interior puteau fi obtinute mult mai usor si mai repede decit prin oricare alta metoda.
Cea dintai fabrica de sticla cunoscuta din documente in tara noastra se afla langa Targoviste si apartinea lui Matei Voivod (1650). Documentele scrise atesta si existenta unei fabrici de sticla din 1727 in localitatea Beliu, langa Ineu. In Moldova , Grigore Ghica a dat un hrisov pentru infiintarea unei fabrici de sticla in satul Calugara din tinutul Romanului (1740).In Muntenia incepe sa functioneze in 1791 o fabrica de sticla la Targoviste. Prima fabrica de sticla din Moldova a fost infiintata la Harlau, iar in jurul anului 1907 existau doua fabrici de geamuri la Lespezi si Bacau, precum si sapte fabrici de sticlarie si una de oglinzi la Focsani. Materia prima se importa partial din Germania si Cehoslovacia.
In secolul al XIX-lea s-au construit numeroase fabrici de sticla dintre care unele functioneaza si astazi, bineinteles modernizate. Cele mai multe au fost construite in Transilvania, unde existenta gazului metan asigura combustibilul necesar pentru cuptoarele de topit sticla. 
In 1921 se infiinteaza ,,prima fabrica de sticla cu gaz metan" la Medias, cea mai mare din tara la acea vreme. Dupa sapte ani, aceasta fabrica introduce metoda Fourcault (a tragerii in foi) pentru fabricarea geamurilor de 7 mm grosime. 
Alte fabrici au mai fost construite la Poiana Codrului (Maramures) -1801, Tomesti (Banat) - 1804, Avrig -1830, Padurea Neagra - 1840, Azuga - 1880. Ulterior iau fiinta fabricile de sticla de la Turda, Brazi, Ploiesti, Scaieni, Bucuresti, Putna, Tarnaveni, Tomesti etc. 
2. Chimia sticlei
Sticla ocupa un loc important in cadrul bunurilor de consum, fiind un material de neinlocuit in anumite domenii (articole de menaj, ambalaje, geamuri, optica etc.), datorita proprietatilor deosebite pe care le prezinta in timpul utilizarii.
Sticlele sunt un amestec de dioxid de siliciu si silicatii ai diferitelor metale. Sunt materiale necristalizate (amorfe), cu rezistenta mecanica si duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi mai inalte se comporta ca lichidele subracite cu vascozitate mare. Nu au punct de topire definit. Prin incalzire se inmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea sticlei prin suflare, presare, turnare, laminare.
Sticla este un corp solid, amorf, obtinut din topitura ( in cuptoare speciale) unui amestec de nisip, soda calcinata, calcar si alte substante menite sa-i confere proprietati specifice de utilizare.Sticla este un amestec complex de silicati sau borosilicati de sodiu, potasiu, calciu, aluminiu si plumb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sticla.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!