Spectrometria Fotoacustica

Extras din referat Cum descarc?

Spectroscopia este o ramura a fizicii care se ocupa cu studiul metodelor de obtinere a spectrelor, precum si cu masurarea si interpretarea acestora [1].
Spectroscopia a presupus initial studiul interactiunii dintre radiatie si materie in functie de lungimea de unda(?). De fapt din punct de vedere istoric spectroscopia se refera la utilizarea luminii vizibile dispersate in functie de lungimea de unda de exemplu printr-o prisma. 
Fig.1 Dispersia luminii care trece printr-o prisma triunghiulara
Mai tarziu, conceptul a fost extins foarte mult cuprinzand orice masurare, spectrometrie, a unei cantitati, in functie de fiecare lungime de unda sau de frecventa . De asemenea, se poate referi la un raspuns la un camp alternativ sau la o frecventa variabila (?) [2]. 
Spectroscopia fotoacustica face parte din tehnicile fototermice utilizate pentru analiza unei mari varietati de probe. Este o tehnica nedistructiva, care nu necesita o prelucrare speciala a probei [3]. 
Folosindu-se metodele de amplificare specifice semnalelor acustice, s-a reusit obtinerea unor raporturi semnal-zgomot si performante analitice remarcabile [4,5].
Spectroscopia fotoacustica se bazeaza pe efectul fotoacustic. Descoperirea efectului fotoacustic dateaza din 1880 cand Alexander Graham Bell a aratat ca discurile subtiri emit sunete atunci cand sunt expuse la un fascicul de lumina solara care a fost intrerupt rapid cu un disc cu fante (chopper). 
chopper
Energia absorbita de la lumina soarelui este transformata in energie cinetica a probei prin procese de schimb de energie. Acest lucru duce la incalzire locala, si astfel, la o unda de presiune care poate fi detectata ca sunet. Mai tarziu, Bell a aratat ca materialele expuse la radiatii din domeniul IR sau UV ale spectrului pot de asemenea sa produca sunete. Prin masurarea sunetului la diferite lungimi de unda , poate fi inregistrat un spectru photoacoustic a unui esantion, care poate fi utilizat pentru a identifica componentele absorbante ale probei.
Efectul fotoacoustic poate fi folosit pentru studiul solidelor , lichidelor si gazelor [6,7,8].
Graham Bell a propus un aparat denumit de el "spectrofon" in scopul examinarii spectrelor de absorbtie a corpurilor aflate in acele portiuni ale spectrului care nu apartin domeniului vizibil. Acest aparat s-a dovedit ulterior a fi un instrument de analiza cu aplicatii multiple. 
Fig. 2 Spectrofon
Acest intrument s-a bazat pe experimentele lui Bell pentru transmiterea sunetelor fara un cablu de conexiune [9].
Spectroscopia fotoacustica este o varianta indirecta a spectroscopiei de absorbtie ce nu masoara lumina absorbita de catre proba ci schimbarea starii termice a acesteia in urma procesului de absorbtie. Este tot o masuratoare indirecta a luminii absorbite, cu singura deosebire ca marimea masurata nu este una optica. Modificarea ce are loc in proba este doar termica, avand ca si consecinta, modificarea: presiunii sau densitatii probei. 
Desi se poate utiliza orice sursa luminoasa din domeniul UV-VIS sau IR, in zilele noastre, sursele preferate au devenit laserele, din doua motive:
- semnalul fotoacustic este proportional cu cresterea de temperatura a probei, deci depind de energia absorbita, respectiv de pulsul de energie primit de acestea (laserele asigura intrarea unei mari cantitati de energie).
- pentru multe aplicatii, selectivitatea metodei depinde de monocromacitatea radiatiei incidente,


Fisiere in arhiva (1):

  • Spectrometria Fotoacustica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!