Sodiul

Extras din referat Cum descarc?

Combinatiile chimice ale sodiului ca clorura de sodiu sau carbonatul de sodiu sunt cunoscute inca din antichitate. Ultimul era numit de greci nitron si de romani nitrum. Alchimistii arabi l-au numit natron de unde, pentru elementul metalic, I s-a atribuit numele de natrium. Cuvantul de soda a fost mentionat pentru prima oara in lucrarile alchimistului arab Geber de la care deriva numele de sodiu.
Ca metal pur, sodiul a fost obtinut pentru prima oara de Sir Humphrey Davy, in anul 1806 prin electroliza hidroxizilor de sodiu.
In 1808 chimistii francezi Gay-Lussac si Thenard au stabilit posibilitatea obtinerii sodiului si pe cale chimica.
In prezent, Sodiul se prepara pe baza electrolizei hidroxidului sau de clorurii de sodiu in stare topita. Pentru electroliza hidroxidului se foloseste un vas de otel cu fundul conic in care este introdusa o bara de otel drept catod; Anodul este format dintr-un cilindru de otel care inconjoara catodul. Intre electrolizi exista un alt cilindru de otel prevazut la partea inferioara cu o sita metalica care desparte spatiul anodic de cel catodic.
Sodiul face parte din metalele cele mai raspandite in natura dar numai sub forma de combinatii chimice. Din cauza reactivitatii lui accentuete, sodiul nu se gaseste in stare libera in natura. In stare combinata este insa foarte raspandit reprezentand 2, 54%din litosfera.
Cantitati enorme de sodiu exita sub forma de clorura de sodiu atit in apa marilor si oceanelor (in proportii care variaza intre 0, 6-3%) cat si in pamint unde formeaza zacamintele de sare gema. Tara noastra dispune de importante rezerve de sare la salinele de la Ocna Mures, Ocna Dej, Praid, Ocnele Mari, Slanic, etc. Continutul de clorura de sodiu in aceste zacaminte este foarte ridicat (97-99% NaCl). Alte combinatii de sodiu existente in natura sunt criolitul, Na3[AlF6], salpetrul de Chile (azotatul de sodiu) NaNo3, carbonatul de sodiu, Na2CO3-NaHCO3. 2H2o sulfatul de sodiu, boraxul, etc. Cele mai mari cantitati de sodiu din natura se afla in silicati de sodiu ca: albit Na[AlSi3O8], neflin Na[AlSiO4], jadeit NaAl[Si2O6]. Sodiul este un metal moale de culoare alb-argintie, maleabil si ductil mai usor decat apa, cu o mare conductibilitate electrica care reprezinta circa 36% din conductivitatea argintului (metal cu cea mai inalta conductivitate electrica). In taietura proaspata are luciu puternic care insa dispare imediat in contact cu aerul deoarece se acopera cu o crusta formata din oxizi, hidroxid si carbonat de sodiu (datorita actiunii oxigenului, apei si a dioxidului de carbon din atmosfera). Incalzit in aer, sodiul se aprinde si arde cu flacara galbena rezultand peroxid de sodiu.
De asemenea, sodiul are o buna conductivitate termica, motiv pentru care se foloseste la capetele supapelor de la motoarele de avion cu scopul de a elimina mai repede caldura formata. Un aliaj de sodiu si potasiu se utilizeaza ca lichid de racire an unele tipuri de reactori nucleari.
Cu mercurul formeaza amalgamul de sodiu.
Sodiul inlocuieste H si metalele in ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sodiul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!