Previzualizare referat:

Extras din referat:

Siliciul se situeaza pe locul al II-lea (dupa oxigen) ca raspandire in natura reprezentand 28??din scoarta terestra.

ciu, SiO2 (silice) si de silicati. Mineralele pe baza de siliciu reprezinta 40%din totalul mineralelor si mai mult de 90% din compozitia rocilor. Dintre acestea, cuartul si varietatile lui colorate sunt cele mai raspandite.

Dioxidul de siliciu este principalul constituent al nisipului. El poate forma conglomerate de diverse forme, numite flori ale desertului.

Siliciul se poate obtine in urma reactiei dintre dioxid de siliciu si carbon sau magneziu, la temperatura foarte inalta: SiO2+C-t C?

Si+CO2? SiO2+2Mg-t C?

Si+2MgO In ultimele decenii au fost perfectionate metode de obtinere a sili-ciului ultrapur necesar la fabricarea microprocesoarelor.

Structura Siliciul cristalizeaza formand retele atomice, ca si diamantul. In cristal, fiecare atom de siliciu, pune in comun cei 4 electroni de valenta cu alti atomi de siliciu, care se aseaza tetraedic in jurul sau, formandu-se covalente.

Proprietati fizice si chimice Siliciul nu conduce curentul electric deoarece nu are electroni li- beri in retea. Prin incalzire sau prin bombardare cu particule (neutroni, protoni), el devine bun conducator de electricitate. Siliciul este un element stabil; el reactioneaza numai in conditii de lucru energice.

-nu reactioneaza cu oxigenul din aer la temperatura obisnuita dar la tem- peratura ridicata formeaza SiO2, care acopera cu un strat protector su- prafata siliciului; -la temperatura obisnuita reactioneaza cu fluorul formand terafluorura de siliciu: Si+2F2=SiF4 -la temperatura ridicata reactioneaza cu clorul formand tetraclorura de siliciu, SiCl4, si cu azotul, formand azotura de siliciu; -nu reactioneaza cu acizii: azotic, clorhidric si sulfuric.

-reactioneaza cu hidroxidul de sodiu conducand la silicat de sodiu, Na2SiO3. Intrebuintari Siliciul are numeroase intrebuintari in domenii foarte diferite: la obtinerea unor oteluri (de exemplu: otel obisnuit, otel-siliciu folosit in transformatoarele electrice, fierul dur, rezistent la coroziune, din care se fabrica echipamentele industriale care vin in contact cu substantele chi- mice corosive). Siliciul este un semiconductor. El sta la baza aplicatiilor numeroase ale tranzistorilor si ale circuitelor integrate folosite in industria electronica Dioxidul de siliciu si silicatii sunt folositi in industria sticlei, a ci- mentului, a portelanurilor. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Siliciul - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
395 cuvinte
Nr caractere:
2 408 caractere
Marime:
8.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!