Sapunul

Extras din referat Cum descarc?

Sapunurile sunt saruri asa acizilor grasi, sau ale acizilor naftenici sau ale acizilor rezinici. Sapunurile pentru spalat sunt sapunurile alca line, saruri de sodiu sau potasiu ai acestor acizi. In ultimii ani productia mondiala de sapun este in usoara scadere, ca o urmare a fabricarii unor agenti de spalare (detergenti) sintetici, ca: alchil benzen-sulfonatul de sodiu, sarurile de sodiu ale alcoolilor sulfati si alte produse.
In cazanul de fierbere, la sfarsitul acestei reactii, se gaseste un amestec practic omogen. Pentru a separa sapunul se adauga sare de bucatarie si se lasa in repaus; sarea de bucatarie precipita sa punul. Dupa cateva ore se observa ca s-au format doua straturi: stratul superior, ce consta din sapun (care mai contine circa 50% apa), si stratul inferior din 12% NaCl, 5 /o glicerina, cateva procente de sapun, impuritati diverse si restul apa.
Stratul superior se toarna in forme, de exemplu in lazi de lemn, si se lasa sa se intareasca prin racire. Blocul de sapun format se taie cu un fir metalic in calupuri, se stanteaza cu denumirea fabricii, se usuca intr-un uscator cu aer; cald si se trimite la depozit.
Stratul inferior se supune unor procese de purificare, concentrari si distilari, in vederea separarii glicerinei.
Industria moderna abandoneaza aceasta metoda, deoarece glicerina este greu de recuperat, iar sapunul obtinut nu este de calitate supe rioara. Metodele moderne de fabricare a sapunului sunt continue si pornesc de la acizi grasi distilati care se pot obtine si din materii grase de calitate inferioara, deci ieftine.
Fabricarea continua a sapunului. Acizii grasi distilati, in cazul cand se fabrica in apropierea sectiei de sapun, se aduc sub forma topita, la 50-80 C, pe conducte termoizolate; la fel se pot aduce si de ia distante mai mari (de ordinul sutelor de kilometri), in cis terne auto sau de cale ferata de asemenea termoizolate.
Cunoscandu-se indicele de aciditate a acizilor grasi si concentra tia solutiei de hidroxid de sodiu, debitul celor doua pompe poate fi reglat in asa fel ca in reactorul cilindric, prevazut cu trei sicane si trei agitatoare, sa intre cantitatile stoechiometrice din cei doi reactanti. In practica este foarte important ca sapunul sa fie neu tru. Un exces de hidroxid de sodiu (alcalinitate libera) provoaca degradarea tesaturilor supuse spalarii sau pielea de pe maini. In schimb, un exces de acizi grasi diminueaza puterea de spalare.
Sapunul brut care iese din reactor trece printr-un pH-metru special care corecteaza in mod automat deficientele, injectand dupa nevoie hidroxid de sodiu sau acizi grasi in cantitatea necesara obtinerii unei bune neutralitati.
Procesul de saponificare are loc sub presiunea de 3 at si du reaza 30 min.
Fabricarea sapunului de rufe. In acest scop se utilizeaza un amestec de acizi grasi mai ieftini proveniti, de exemplu, din seu de bovine si ulei de floarea-soarelui. Sapunul lichid obtinut in instalatia descrisa mai sus se trimite ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sapunul - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!