Rubinul

Extras din referat Cum descarc?

Mineralele au un rol important in evolutia omului si in extinderea civilizatiilor. Oamenii de stiinta au identificat circa 3000 de minerale. Mineralele sunt definite ca substante anorganice (lipsite de viata). Ele de obicei sunt in stare solida cu exceptia mercurului care in starea sa naturala este lichid. Datorita faptului ca exista atat de multe minerale in stare naturala, mineralogii au stabilit o abordare sistematica a identificarii, bazata pe diferentele dintre proprietatile fizice si chimice ale fiecarui mineral. Unele minerale pot fi identificate pe baza culorii insa culoarea poate adesea sa induca in eroare, deoarece mineralele pot sa apara in culori foarte variate. Variatiile de culoare se datoreaza impuritatilor, caldurii, luminii, iradiatiei si uzurii. Mineralele au o compozitie chimica bine determinata si fiecare mineral are o formula chimica proprie. Deoarece fiecare mineral are o compozitie chimica bine determinata atomii elementelor sunt dispusi in retele tridimensionale distincte si regulate. Aceste retele, numite cristale, sunt figuri geometrice cu fetele plane dispuse simetric. Exista 7 sisteme de cristalizare principale: de exemplu diamantul apartine de sistemul cubic, rubinul de cel hexagonal si turcoazul de cel triclinic. Fiecare sistem poate fi descris in functie de simetria sa. Un cristal poate fi identificat dupa nr. axelor de simetrie pe care le are. In sistemul hexagonal (o axa de ordinul 6) pot fi cristalizate minerale ca: berilul (smarald cu impuritati de crom), cuartul, rubinul si safirul (anexa). Corindonul este un oxid natural de Aluminiu, foarte dur, divers colorat ale carui varietati transparente sunt folosite ca pietre pretioase. Corindonul poate avea urmatoarele nuante: albastru, galben si uneori rosu.
Una din formele acestui mineral in nuante de rosu este rubinul. Pe scara Mohs a duritatii corindonul are duritatea 9 (diamantul avand cea mai mare duritate- 10) si testele au demonstrat ca poate zgaria orice alt material.
Descriere: varietate de corindon (din aceeasi clasa cu safirul) Poate fi confundat cu granatul, spinelul rosu, turmalina rosie.
Culori: rosu, purpuriu, orange, roz, rosu-carmin, rosu cu tenta maronie Compozitia chimica: Oxid de Aluminiu - Al2O3 Duritate: 9 Luciu: sticlos, adamantin Se gaseste: pretutindeni in lume, dar cele mai frumoase exemplare provin din Afghanistan, Pakistan, Myanmar, Sri Lanka, Madagascar, Viet Nam, India. Cele maronii provin din Tailanda, cele mai inchise la culoare provin din Australia, India, Rusia.
Rubinul a fost extrem de apreciat inca din antichitate cand pietrele foarte valoroase purtau nume proprii. Cele mai vechi marturii scrise mentioneaza o mina de rubine in Myanmar (fosta Birmania) de unde si astazi se extrag rubine de foarte buna calitate.
In zilele de astazi bijutierii folosesc o gama larga de minerale. Pietrele pretioase cele mai valoroase sunt: diamantele, smaraldele, rubinele si safirele, cele din urma pretuite pentru culorile lor. Aceste ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Rubinul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!