Recuperarea Dioxidului de Sulf din Gazele Reziduale

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Instalatiile mari de ardere produc la arderea combustibililor fosili precum carbunele, gazul si pacura, pe langa curent electric si caldura si poluanti. Este vorba mai ales de pulberi, dioxid de sulf (SO2) si oxizi de azot (NOx). Inainte aceste substante erau evacuate nefiltrat impreuna cu gazele de ardere printr-un cos si poluau atat populatia cat si mediu inconjurator. In multe tari acest aspect se intampla in continuare. 
Prin prevederi legale la nivel UE (Directiva LCP, BREF LCP) trebuie sa fie instalate in centralele mari instalatii de epurare a gazelor de ardere, pentru a reduce poluantii din gazele de ardere corespunzator stadiului tehnicii. 
2. Desprafuirea gazelor reziduale.
Se face prin trei tehnici actuale utile pentru desprafuirea gazelor de ardere
Desprafuitorul electric. 
Utilizarea electrofiltrelor are o traditie lunga. Deja din anii 20 s-au utilizat in electrocentralele pe carbune. Se deosebeste intre electrofiltrul uscat si cel umed. 
Cu aceasta tehnica se pot realiza rate de desprafuire de peste 99,8 %, fiind separate si particulele cele mai mici, pana la o granulatie de mai putin de 1 miime de milimetru. 
Electrofiltru consta dintr-un sistem de placi metalice numeroase, electrozii de precipitare. Intre acestia se gasesc sine metalice profilate in forma de bare, electrozii de pulverizare. La electrozii de pulverizare se afla polul negativ al unei tensiuni continue inalte de pana la 80 kV. Electrozii de precipitare sunt impamantati si formeaza un pol pozitiv.
Campul puternic electrostatic dintre bare si placi actioneaza o descarcare prin pulverizare, prin care particulele de pulberi se incarca negativ electric. Prin aceasta ele se deplaseaza catre electrozii de precipitare incarcati pozitiv. Electrozii de precipitare vibreaza prin actionarea unei loviri continue, prin care stratul de pulbere se desprinde si cade prin palnia de cenusa. 
Dimensiunile desprafuitorului electric sunt mari si comparabile cu cele ale unei locuinte medii. Necesarul de energie insa este relativ mic, necesita costuri mici de functionare,dar rate inalte de separare.
Campul puternic electrostatic dintre bare si placi actioneaza o descarcare prin pulverizare, prin care particulele de pulberi se incarca negativ electric. Prin aceasta ele se deplaseaza catre electrozii de precipitare incarcati pozitiv. Electrozii de precipitare vibreaza prin actionarea unei loviri continue, prin care stratul de pulbere se desprinde si cade prin palnia de cenusa. 
Dimensiunile desprafuitorului electric sunt mari si comparabile cu cele ale unei locuinte medii. Necesarul de energie insa este relativ mic. 
Desprafuitor textil filtrant.
La desprafuitoarele textile filtrante, gazul de ardere trece printr-un tesut textil cu ochiuri mici. Tipul cel mai cunoscut este asa numitul filtru furtun. In carcasa desprafuitorului sunt atasate furtunuri filtrante, prin care tasneste gazul de ardere incarcat cu pulberi. Pe partea interioara a furtunurilor se depun particulele de pulberi. Dupa depasirea unei anumite pierderi de presiune a debitului volumic al gazului de ardere, particulele sunt suflate respectiv scuturate prin aer comprimat si printr-un dispozitiv de scuturare si sunt transmise catre un buncar de colectare a pulberilor. 
Domeniul de utilizare: instalatii mai mici; materialul: Gore-Tex sau Teflon, rate foarte mari de separare:separare fina pana la 0,5 um).


Fisiere in arhiva (1):

  • Recuperarea Dioxidului de Sulf din Gazele Reziduale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!