Reactivi Analitici

Extras din referat Cum descarc?

REACTIVI ANALITICI
Substantele care provoaca reactia cu componenta de cercetat se numesc reactivi chimici,iar reactiile ce au loc se numesc reactii analitice.
Pentru ca o subsatnta chimica sa poata fi folosita ca reactive analytic trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si anume:
-sa permita decelerarea unor cantitati cat mai mici din componentele de analizat;
-sa conduca la reactii totale sau partial totale;
-sa produca reactii specifice sau absolute specifice;
-sa nu se descompuna in timp;
-sa fie solubila in apa sau solventi uzuali,iar solutiile obtinute sa fie cat mai stabile in timp;
-sa aiba un pret de cost cat mai accesibil;
sa fie pura sau sa se poata purifica prin mijloace simple;
Pentru ca o reactie analitica sa aiba rezultatul scontat,reactivii utilizati trebuie sa fie puri.Trebuie percizat ca ,de fapt,nu exista o "puritate absoluta" a reactivilor ci exista numai reactivi de inalta puritate obtinuti prin anumite procedee tehnice.
Din punct de vedere al puritatii,in practica anlitica intalnim reactivi de diferite grade de puritate,recomandati intr-un anumit tip de analiza.Pe eticheta ambalajului,producatorul consemneaza intotdeauna gradul de puritate.
Modalitatile uzuale de exprimare sunt urmatoarele:
1. Reactiv pur ce trebuie sa contina cel putin 99,5% din subsatnta respective;
2. Reactiv pentru analiza cu un grad de puritate de minimum 99,7%;
3. Reactiv chimic pur cu un continut de cel putin 99,8%;
4. Reactiv spectral pur ce trebuie sa aiba un continut in impuritati atat de mic incat san u poata fi detectat prin metoda spectrala utilizata(de regula un continut de 99,99%);
5. Reactiv cromatografic pur.Avand in vedere faptul ca metodele cromatografice moderne sunt deosebit de selective si sensibile ,pentru reactivii utilizati se admit impuritati in concentratii din domeniul ultraurmelor.
6. Reactivul nuclear pur,trebuie sa contina un singur izotop.
Pentru reactivii foarte puri(mai ales subsatntele etalon) se noteaza puritatea acestora prin asa numita "cifra 9 a puritatii"n-9s.
Pentru reactivii destinati unui anumit tip de analiza se fac si alte specificatii.Exemplu,acidul sulfuric utilizat pentru analiza arsenului trebuie sa fie lipsit de arsen;ca urmare,pe eticheta ambalajului se specifica "sine arsen";
In mod special pentru controlul puritatii subsatntelor farmaceutice si aditivilor alimentary se utilizeaza unii reactivi si etaloane ce trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de Farmacopeea Americana(USP),cu specificatia USP garde.
De asemenea trebuie sa se specifice efectele acestor reactivi asupra organismului uman si mediului inconjurator.
CLASIFICAREA REACTIVILOR ANALITICI
Exista numeroase clasificari ale reactivilor analitici,functie de scopul urmarit,de natura lor,de starea de agregare,concentratie,tehnici utilizate,natura produsilor de reactie,etc.
1. Dupa natura lor, reactivii analitici se impart in:
-reactivi anorganici si
-reactivi organici.
2. Dupa concentratie reactivii alalitici pot fi:
-reactivi concentrate,toti reactivii cu concentratie mai mare de de 10%;
-reactivi diluati,cu concentratie mai mica de 10% sau 1n-2n;
3. Dupa starea de agregare intalnim:
-reactivi in stare solida;
-reactivi in satre lichida sau in solutie
-reactivi in satre gazoasa.
4. Tinand seama de modul lor de actiune ,respectiv de natura reactiilor ce au loc intre subsatntele analizate,reactivii se clasifica in:
-reactivi indicatori de pH,acestia sunt reactivi organici cu caracter slab acid sau basic,ale caror proprietatise modifica in functie de pH-ul solutiei.
-reactivi indicatori redox,sunt de asemenea substante organice ale caror culoare se modifica in functie de potentialul solutiei.
-reactivi de absorbtie,sunt reactivi utilizati la obtinerea lacurilor colorate,prin care se identifica unii cationic cu polarizabilitate scazuta.
-reactivi de complexare :liganzii organici si anorganici capabili sa formeze complecsi cu ionii metalici.
-reactivi de precipitare:sunt reactivi care formeaza produsi greu solubili cu anionul sau cationul analizat.
5. In functie de numarul de ioni cu care reactioneaza si dupa proprietatile produsului de reactie reactivii se mai clasifica in:
-reactivi comuni
-reactivi de grupa 
-reactivi selectivi
-reactivi specifici
Reactivii specifici sunt cei care dau reactii positive cu un singur ion sau component de identificat,in anumite conditii de lucru formand produsi caracteristici ce nu pot fi confundati.Pana in prerzent ,chimia analitica dispune de un numar restrans de reactivi specifici:spunem ca un reactive este cu ata mai specific cu cat reactioneaza cu mai putini ioni sau componenti din system.Deci,specificitatea unui reactiv este invers proportionala cu numarul ionilor cu care reactioneaza.Un reactive absolute specific va fi acela care reactioneaza cu un singur ion(analit). 
Reactivii selectivi sunt cei care in conditii de lucru strict determinate,reactioneaza cu un numar mic de componenti,dand produsi de reactie asemanatori sau caracteristici.
Reactivi specifici
Dimetilglioxima pentru Ni2+ cu care formeaza in mediu amoniacal sau neutru un precipitat rosu matasos(reactia Ciugaev).Complexul intern format are forma:
Reactia poate fi executata sip e hartia de filtru.
Dimetilglioxima(reactivul Ciugaev)formeaza cu ionii de fier(II) un compus complex de culoare rosie,insolubil in acizi minerali.In alcalii,compusul se descompune
FeSO4+2C4H8N2O2+2NH3=Fe(C4H7N2O2)2+(NH4)2SO4


Fisiere in arhiva (1):

  • Reactivi Analitici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!