Radiații X

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I Argument
Unele examinari nedistructive sunt componente ale activitatii noastre zilnice, utilizandu-se cel mai adesea automat, subconstient.
Mirosul, vazul, pipaitul, gustul auzul sunt axaminari nedistructive pe care majoritatea fiintelor vii le folosesc fie ca solutie de supravietuire, fie ca sursa de descoperire ambientala.
De la stadiul de simt pana la stadiul de metoda de investigare, omenirea a parcurs o cale indelungata.
Dupa revolutia agricola au aparut progrese majore in domeniul tehnologiei cum ar fi topirea metalelor si utilizarea rotii atat pentru transport, cat si pentru olarit. Probabil ca primele metode nedistructive primare au fost cele bazate pe simturi si odata cu dezvoltarea mestesugurilor si a comertului o proba introdusa a fost cea de verificare a etanseitatii burdufurilor si a vaselor cu apa.
Lucrarea de specialitate "Control nedistructiv cu radiatii gamma(X)" am 
ales-o in vederea obtinerii certificatului de calificare nivel 3.
Consider ca ea poate reprezenta o insumare a cunostintelor teoretice si practice necesare elaborarii unei documentatii tehnice referitoare la realizarea unui proces tehnologic de masurare.
In elaborarea lucrarii am tinut cont de toate cunostintele dobandite atat in timpul scolii, cat si la agentii economici unde mi-am desfasurat perioadele de practica. Pot spune ca agentii economici, viitorii angajatori, implicati in aceste parteneriate educationale, au ajutat la cresterea calitatii procesului meu de formare, avand influenta a ceea ce am invatat, dandu-mi si posibilitatea de a raspunde usor si repede la schimbarile tehnologice tot mai rapide din ziua de azi.
Astfel pot spune ca am dobandit o serie de abilitati, cunostinte, deprinderi care ma vor sprjini si imi vor da posibilitatea unei schimbari profesionale flexibile catre meserii inrudite.
Cererea pietei si necesitatea formarii profesionale la nivel europen au reprezentat motive esentiale pentru dobandirea de cunostinte din domeniul controlului nedistructiv cu radiatii gamma (X).
In ultimele decenii piata mondiala inregistreaza o crestere a diversificarii produselor destinate atat aplicatiilor industriale cat si cele de cercetare. Simultan cu diversificarea produselor , o tendinta a pietei mondiale este reprezentata de cresterea performanthelor tehnice ale produselor colaborate cu reducerea pretului de cost. O alta tendinta a pietei mondiale este aceea de conservare a mediului ambiant, o componenta importanta a acestui deziderat fiind reducerea consumului de materii prime.
Aceasta lucrare are o structura complexa care cuprinde in general caracterizarea acestor metode de control utilizate in practica moderna.
Prin acest proiect am incercat sa caracterizez diferitele circuite de producere a radiatiilor X si operatiile necesare pentru utilizarea tehnicilor de masurare, am utilizat tehnici de masurare pentru determinarea si monitorizarea diferitelor piese. Nu in ultimul rand am adus in atentie faptul ca trebuie respectata legislatia in vigoare privind sanatatea si securitatea la locul de munca precum si prevenirea si stingerea incendiilor, toate aceste masuri fiind de o importanta majora deoarece au in vedere siguranta muncitorului cat si a intregului proces tehnologic.
Am ales aceasta tema pentru proiectul meu deoarece consider ca are o importanta deosebita in ansamblari. Deasemenea un alt motiv ce m-a determinat sa aleg ca tema pentru proiect "Control nedistructiv cu radiatii gamma(X)" a fost curiozitatea de a cunoaste mai bine acest aspect al controlului, de a afla mai multe informatii cu privire la acest aspect si de a-mi largi orizontul de cunoastere.
Cap. II Consideratii generale
In defectoscopia nedistructiva cu radiatii penetrante, foarte mult sunt folosite radiatiile X produse cu ajutorul unor instalatii anume destinate acestui scop. Principalul element al oricarei surse de radiatii X, inclusiv la cele folosite in medicina sau in alte domenii, il constituie tubul de raze X denumit si tub Coolidge (fig. 1). Incele ce urmeaza vor fi facute unele precizari privind constructia si principiile de functionare ale surselor de radiatii X, cu referiri mai ample asupra tubului Coolidge. 
Filamentul (catodul tubului)- se confectioneaza de regula din tungsten si emite electroni cand este adus la o temperatura ridicata. Cantitatea de electroni emisi si, implicit, intensitatea radiatiei sunt dependente de temperatura filamentului.
Incalzirea filamentului se face de obicei la o tensiune de 6-15 V si un curent de 3-5A. Interesul, in radiografie, este acela de a avea o definitie cat mai buna, adica o pata focala cat mai mica (ideal-punctiforma). In acest scop filamentul este asezat in centrul unei piese concentratoare realizata din molibden, careia i se aplica potentialul electric al filamentului si care actioneaza ca o lentila alectrostatica de convergenta a fascicolului de electroni ca acestia sa atinga tinta de la anod.


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatii X.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!