Proteinele, Lipidele, Glucidele si Vitaminele

Extras din referat Cum descarc?

NOTIUNI GENERALE DESPRE ALIMENTATIE
Alimentatia reprezinta conditia esentiala pentru existenta vietii.Fara hrana organismul nu se poate mentine,manifesta,dezvolta,perpetua.In alcatuirea regimului se pleaca totdeauna de la nevoile omului normal,de aceiasi varsta,sex,stare fiziologica si cu acelasi tip de munca.Componentele de baza ale alimentelor sunt denumite factori nutritive sau principii nutritive.Acestea sunt:proteinele,lipidele,glucidele,sarurile minerale,apa si vitaminele.
PROTEINELE,sunt substante alcatuite dn atomi de carbon,hidrogen,oxigen,azot si uneori sulf.Sunt indispensabile vietii.Indeplinesc urmatoarele functii:
-intra in structura tuturor tesuturilor si iau parte la refacerea lor indeplinind un rol plastic;
-intra in constitutia unor enzime sau fermenti (catalizatori biochimici);
-intra in structura hormonilor;
-participa la formarea anticorpilor,substante cu rol in apararea organismului contra microbilor si toxinelor;
-au rol in repartitia apei si a substantelor dizolvate in ea;
-in anumite situatii cand lipsesc alte principii cu rol energetic (glucide,lipide) pot fi metabolizate de catre organism (presiunea coloidosmatica).Din acest process rezulta CO2,apa uree,acid uric.Un gram de proteina elibereaza 4,1 calorii.
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi,numiti si pietrele de constructie ale organismului.Dintre cei 30 de aminoacizi cunoscuti,8 sunt numiti aminoacizi esentiali,pentru ca nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi obligatoriu din afara;se gasesc in lapte,carne,oua,branzeturi.
Ceilalti au fost numiti neesentiali,intrucat organismul ii poate sintetiza din alte substante.Pentru sinteza proteinelor proprii,organismul are nevoie si de aminoacizi esentiali si de aminoacizi neesentiali,in acelasi timp si in anumite proportii.Prezenta aminoacizilor esentiali in constitutia unor proteine din alimentatie confera acestora o anumita valoare biologica (procentul de azot,componenta constanta a proteinei).Notiunea de essential si neesential se refera la capacitatea de a fi sintetizat sau nu de catre organism.Din punct de vedere al valorii biologice,proteinele alimentare se pot imparti in trei categorii:
-proteine de clasa intii (complete),care au in structura lor aminoacizi esentiali in proportii optime.Acestea mentin echilibrul proteic,asigura dezvoltarea organismului tanar si echilibrul enzimatic si hormonal.Se gasesc in proteinele din lapte,carne,oua si branzeturi.
-protei de clasa a doua (partial complete),care sunt cele din unele leguminoase uscate (fasole,linte) si cereale (grau,orez).Contine toti aminoacizii esentiali darn u in proportii optime.
-proteine de clasa a treia (incomplete),sunt lipsite de unul sau mai multi aminoacizi esentiali.Valoarea lor biologica este foarte scazuta.Din aceasta clasa fac parte:gelatina din oase,tendoanele,cartilajele si zenina de plumb.Nu mentin echilibrul proteic si nu asigura cresterea organismelor tinere.
Cele mai importante surse de proteine sunt:carnea si derivatele din carne (20-30%),lapte (3,5%),branzeturi (13-28%),oua (12%),paine (10%),leguminoasele uscate (20-25%).


Fisiere in arhiva (1):

  • Proteinele, Lipidele, Glucidele si Vitaminele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!