Proteinele

Extras din referat Cum descarc?

Proteinele sunt substante organice naturale, macromoleculare, cu proprietati coloidale, care prin hidroliza conduc la l-aminoacizi. Ele sunt prezente in toate celulele organismelor vii. Diferitele proteine au aproape aceeasi compozitie elementara, continand in molecula carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, adesea fosfor si uneori un metal (fier, cupru, magneziu, cobalt). Proportia acestor elemente este: Prin hidroliza totala, proteinele dau numai aminoacizi. Aminoacizii rezultati apartin seriei L (+) sau L (-); formeleD se gasesc foarte rar si numai in unele proteine speciale. In molecula proteinelor apar frecvent 25 de aminoacizi, mai rar sau foarte rar, in molecula unor proteine mai apar 30-40 de aminoacizi diferiti. Prin hidroliza partiala acida, alcalina sau enzimatica, si in functie de conditiile de hidroliza, se obtin o serie de produse intermediare ca: proteoze, peptone, polipeptide, peptide. Legatura dintre aminoacizi in molecula proteica este o legatura amidica (peptidica): -CO-NH-. Aproape totalitatea gruparilor -COOH si -NH2 sunt blocate, numai foarte putine ramanand libere. Greutatea moleculara a proteinelor difera cu natura lor: 12 400 - 13 000 pentru citocromii C, 6 600 000 pentru hemocianina etc.
Dupa structura lor proteinele se impart in: fibrilare (cheratina, fibrina, etc.
) si globulare (hemoglobina, ovalbumina etc.
). Intre acestea exista insa proteine cu caracter intermediar. Vascozitatea solutiilor de proteine fibrilare este mare, pe cand vascozitatea celor globulare este mica. Proteinele sunt denaturate prin actiunea agentilor chimici (unele substante chimice), fizici (caldura, diverse radiatii, ultrasunete etc.
), mecanici (agitare puternica). In general sunt amorfe; unele dintre ele s-au obtinut si cristalizate (hemoglobina, ovalbumina, unele enzime etc.
). Dupa solubilitatea in apa sau in solutii de electroliti, proteinele se impart in proteine solubile (albumine, globuline, enzime etc.
) si insolubile (cheratina, colagenul, fibrina etc.
). Proteinele se clasifica in urmatoarele grupe: Protamine (grupa de proteine simple; prin scindare cu enzime sau cu acizi dau numai aminoacizi (in special diaminoacizi). Reactie alcalina. Sunt solubile in apa, in acizi diluati, in NH3 diluat; nu sunt coagulate de caldura. Exemple: sturina, salmina, clupeina. Medicament: intermediar la prepararea de insulina-retard, in leucemii cronice, trombocitopenie, contra radiatiilor ionizante etc.
) ; Histone (grup de proteine simple. La scindarea cu proteine sau cu acizi dau numai aminoacizi. Sunt solubile in apa si in acizi diluati. Reactie puternic bazica. Nu sunt coagulate de caldura. Exemplu: histona din sange de pasare sau din timus. ); Prolamine (grupa de proteine simple care se gasesc in semintele de cereale. Prin scindare enzimatica sau cu acizi dau numai aminoacizi. Sunt insolubile in apa, insa sunt solubile in acizi sau alcalii diluate, in alcool de 70-90%. Exemple: gliadina, zeina, hordeina. ); Glutenine (proteina vegetala din ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Proteinele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Science Online - Eyewitness Encyclopedia of Science 2.0
Encarta - Encyclopedia 1996 Edition
Grigore Balanescu - Dictionar de chimie


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă gratuit acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.


Hopa sus!