Proprietățile apei

Extras din referat Cum descarc?

Apa este denumirea comuna aplicata pentru starea lichida a combinatiei hidrogen-oxigen H20. Filosofii antici considerau apa ca un element de baza, reprezentativ pentru toate substantele lichide. Oamenii de stiinta nu au renuntat la aceasta conceptie decit in a doua parte a secolului al XVIII-lea. In 1781 chimistul englez Henry Cavendish a obtinut apa prin detonarea unui amestec de hidrogen si aer. Rezultatele experientei sale au fost explicate in intregime abia dupa doi ani, cand chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier a dovedit ca apa nu era un element ci o combinatie de oxigen si hidrogen. Intr-o lucrare stiintifica ,prezentata in 1804, chimistul francez Joseph Lovis Gay-Lussac si naturalistul Alexander von Humboldt , au demonstrat ca apa consta din doua unitati de volum de hidrogen si una de oxigen , asa cum reiese si din formula utilizata azi , H2O. 
Aproape tot hidrogenul din apa are masa atomica 1. Chimistul american Harold Clayton Urey a descoperit in 1932 prezenta in apa a unei cantitati foarte mici ( de 1 la 6000 ) de asa numita apa grea sau oxid de deuteriu (D2O). Deuteriul este un izotop al hidrogenului cu masa atomica 2.
In 1951 , chimistul american Aristid Grosse a descoperit ca apa din natura contine deasemenea oxid de tritiu (T2O) ,tritiul este izotopul hidrogenului cu masa atomica 3.
2.COMPOZITIA APEI
Apa este o substanta compusa(compus hidrogenat al oxigenului).
Formula moleculara: H2O
Raportul de combinare: 2AH + AO = 18
Raportul de volume: 2 vol. H/1 vol. O
Starea moleculara a apei:	 1H: 1s1		8O: 1s2, 2s2 2p4
Fig.1.Molecula de Apa
Se formeaza doua legaturi covalente polare O-H. Molecula de apa este covalenta polara; este un dipol.
3.STAREA NATURALA A APEI
In natura, apa este cea mai raspandita substanta compusa si se gaseste in toate cele trei stari de agregare, dar mai ales in stare lichida (in aceasta stare acopera mai mult de 2/3 din suprafata globului) . 
Apele naturale sunt amestecuri de substante, intrucat cuprind o serie de substante chimice dizolvate si in altele in suspensiune. Cele mai importante tehnici de purificare a apei sunt: filtrarea, distilarea si demineralizarea.
Apa naturala contine dizolvate cantitati variate de diferite saruri.
Apa poate fi de mai multe categorii, cum ar fi: apa de barita (Ba(OH)2), apa de brom, apa de clor, apa de cristalizare, apa de hidrogen sulfurat, apa de plumb, apa de var (Ca(OH)2), apa distilata, apa dura, apa grea (D2O), apa minerala, apa oxigenata (H2O2), apa potabila, apa regala, apa tare, apa amoniacale.
In stare pura, apa este un lichid incolor in strat subtire, albastru-verzui in straturi mai groase, inodor si fara gust.
4.PROPRIETATI FIZICE ALE APEI
Apa este un lichid incolor, fara miros, fara gust, inodora, insipina, ingheata la temperatura de 0oC, fierbe la temperatura de 100oC,pana la temperatura de +4oC isi mareste constant densitatea 1 g/cm3 , dupa care se micsoreaza(apa isi mareste volumul la solidificare), la 25oC, densitatea este de 0,997 g/cm3. Gheata pluteste pe apa, ceea ce face posibila viata acvatica, deoarece sub stratul de gheata se gaseste un strat de apa, densitatea gheti este de 0,917 g/cm3. Omologi apei , H2S, H2Se, H2Te, sunt substante gazoase


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatile apei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.	Dictionar Enciclopedic Roman, volumul I A-C, Editura Politica Bucuresti 1962, pagina 154-155
2.	Probleme de chimie clasele VII-VIII, \Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, autori: prof. Cornelia Gheorghiu, prof. Carolina Parvu, pagina 68
3.	Mica Enciclopedie de Chimie, Editura Enciclopedica Romana Bucuresti 1974, autori: conf. univ. dr. Constantin D. Albu, prof. univ. dr. doc. Maria Brezeanu, paginile 74-78
4.	Manual de Chimie clasa a XI, Editura ALL: prof. Sanda Fatu, prof. Cornelia Grecescu, prof. Veronica David, pagina 41
5.	Internet - www.referat.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!