Prezentare Vitamine și Coenzime

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 21 în total
Mărime: 163.34KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Puiu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Vitaminele : substanţe chimice de origine exogenă, indispensabile funcţionării normale a organismului animal.

sub aspect chimic, vitaminele sunt substanţe micromoleculare foarte heterogene

alături de enzime şi hormoni ele se găsesc în organism în cantitate mică

influenţează creşterea, dezvoltarea şi desfăşurarea normală a proceselor metabolice

participă la reglarea funcţiilor celulare

îndeplinesc rol de cofactori enzimatici

intervin în procesele de oxido-reducere din organism

o serie de vitamine joacă un rol important în reacţiile biochimice catalizate de enzime, funcţionând în calitate de cofactor (intră în structura enzimelor)

Nomenclatura şi clasificare

După solubilitatea acestora în apă sau în solvenţi organici, vitaminele se clasifică în:

Vitaminele hidrosolubile : substanţe foarte diferite sub aspect structural. Ele sunt solubile în apă şi insolubile în solvenţi organici.

din această grupă fac parte : - vitamina C

-vitaminele B

-biotina,acidul folic,etc

Vitaminele liposolubile : sunt insolubile în apă şi solubile în solvenţi organici.

din această grupă fac parte: - vitamina A

- vitamina D,

- vitamina E,

- vitamina K,

- vitamina F, etc.

VITAMINA C

Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai răspândită vitamină din natură.

Sursele principale de vitamina C, din hrană, sunt legumele, zarzavaturile şi unele fructe.

Vitamina C este un compus chimic labil (puţin stabil).

Prin fierbere, vitamina C se distruge

Din punct de vedere chimic, vitamina C

este o γ-lactona unui acid hexonic.

Deşi se numeşte acid, nu are grupa

carboxilică liberă, aceasta fiind blocată

de legatura lactonică formată între C1 şi C4

Are o structură furanozică ce îi

imprimă o mare reactivitate

Conținut arhivă zip

  • Prezentare Vitamine si Coenzime.ppt

Te-ar putea interesa și

Vitamina B13

INTRODUCERE O alimentaţie echilibrată, ce asigură o viaţă sănatoasă trebuie să includă toate substanţele necesare unei bune funcţionări a...

Vitamine liposolubile în produse alimentare de origine vegetală

1. INTRODUCERE Vitaminele sunt substanţe organice cu rol funcţional însemnat, care se găsesc în cantitate mică în alimente şi sunt indispensabile...

Înlocuirea produselor alimentare

COMPOZITIA CHIMICA A ALIMENTELOR Vitaminele Vitaminele sunt substante organice cu rol functional insemnat, care se gasesc in cantitate mica in...

Vitamine

VITAMINE 1. Noţiuni introductive Termenul de “vitamina” vine din cuvantul “vita” – care in Latina inseamna “viata” si sufixul “amina” – care este...

Compuși cu activitate antimicrobiană din surse vegetale

„Un măr pe zi te ţine doctorul departe” Descoperirea puterii de vindecare din plante este o idee veche. Oamenii de pe toate continentele au...

Vitaminele

Vitaminele sunt o clasa de biocatalizatori exogeni de natura organica cu structuri foarte variate, care sunt indispensabile organismului animal....

Vitamina B12

Vitamina B12 Vitamina B12 este cea mai mare și mai complexă dintre vitamine, singura vitamină care conține un ion metalic, și îndeplinește funcții...

Vitamine Hidrosolubile

Vitaminele sunt substanţe organice cu rol funcţional însemnat, care se găsesc în cantitate mică în alimente şi sunt indispensabile pentru creşterea...

Ai nevoie de altceva?