Extras din referat
Vitaminele : substanţe chimice de origine exogenă, indispensabile funcţionării normale a organismului animal.
sub aspect chimic, vitaminele sunt substanţe micromoleculare foarte heterogene
alături de enzime şi hormoni ele se găsesc în organism în cantitate mică
influenţează creşterea, dezvoltarea şi desfăşurarea normală a proceselor metabolice
participă la reglarea funcţiilor celulare
îndeplinesc rol de cofactori enzimatici
intervin în procesele de oxido-reducere din organism
o serie de vitamine joacă un rol important în reacţiile biochimice catalizate de enzime, funcţionând în calitate de cofactor (intră în structura enzimelor)
Nomenclatura şi clasificare
După solubilitatea acestora în apă sau în solvenţi organici, vitaminele se clasifică în:
Vitaminele hidrosolubile : substanţe foarte diferite sub aspect structural. Ele sunt solubile în apă şi insolubile în solvenţi organici.
din această grupă fac parte : - vitamina C
-vitaminele B
-biotina,acidul folic,etc
Vitaminele liposolubile : sunt insolubile în apă şi solubile în solvenţi organici.
din această grupă fac parte: - vitamina A
- vitamina D,
- vitamina E,
- vitamina K,
- vitamina F, etc.
VITAMINA C
Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai răspândită vitamină din natură.
Sursele principale de vitamina C, din hrană, sunt legumele, zarzavaturile şi unele fructe.
Vitamina C este un compus chimic labil (puţin stabil).
Prin fierbere, vitamina C se distruge
Din punct de vedere chimic, vitamina C
este o γ-lactona unui acid hexonic.
Deşi se numeşte acid, nu are grupa
carboxilică liberă, aceasta fiind blocată
de legatura lactonică formată între C1 şi C4
Are o structură furanozică ce îi
imprimă o mare reactivitate
Conținut arhivă zip
- Prezentare Vitamine si Coenzime.ppt