Poluarea cu Fluor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fluorul apartine familiei halogenilor. Molecula de fluor este un gaz galben-verzui, iritant. Fluorul se caracterizeaza printr-o reactivitate chimica neobisnuit de mare, deoarece este elementul cel mai electronegativ. El are raza atomica mica si prin aceasta manifesta o puternica tendinta sa accepte electroni. Fluorul reactioneaza energic cu toate elementele, metale sau nemetale, cu doar cateva exceptii (oxigen, azot, clor).
In natura, fluorul se gaseste numai combinat, in general sub forma de fluoruri. Fluorul este al 13-lea element in ordinea abundentei in scoarta terestra. Fluorurile sunt saruri ale fluorului cu alte elemente. Cele mai uzuale sunt fluorura de sodiu si fluorura de calciu. Ambele sunt substante solide albe, dar prima este solubila in apa iar a doua nu.
Fluorura de calciu este intalnita in minerale precum fluorina. Alte minerale in care se gaseste fluor sunt criolitul (Na3AlF6) si apatitul (contine fosfat, clorura si fluorura de calciu).
Un alt produs important care contine fluor este acidul fluorhidric. Acidul fluorhidric este un produs incolor, ce fierbe la 19.5 ?C. El fumega si se dizolva usor in apa. Abilitatea sa de a ataca sticla, matuind-o, este utilizata in industria sticlei.
Surse de poluare cu fluor sau fluoruri
Surse naturale
Principala sursa naturala de fluor o constituie eruptiile vulcanice. Fluorul, fiind un element raspandit pe Pamant, se gaseste in cantitati substantiale in magma topita. Din magma el este eliberat in vulcani sub forma de acid fluorhidric. De exemplu, vulcanul Etna din Italia este o importanta sursa de acid fluorhidric. El elibereaza anual circa 70000 tone de acid fluorhidric. Deoarece acidul fluorhidric este unul dintre cele mai solubile gaze din magma, este eliberat doar partial (< 20%) in timpul activitatii vulcanice. Rocile vulcanice contin astfel cantitati mari de fluor, care poate fi transferat ulterior apelor subterane. Zone intinse, cu roci formate in urma unei activitati magmatice puternice, cum este de exemplu Valea Riftului Est African, sunt endemice pentru fluoroza. Fluorul este emis de vulcani in cea mai mare parte sub forma de acid fluorhidric, dar emisiile pot contine si alte substante cu fluor precum NH4F, SiF4, (NH4)2SiF6, NaSiF6, K2SiF6, KBF4 si organo-fluoruri. Emisiile vulcanice pot avea loc permanent, din vulcanii linistiti (degajare pasiva), sau in cazul eruptiilor vulcanice. Cantitatea de fluor eliberata de vulcani intr-un an este estimata, de diversi autori, la 50000 - 8600000 tone. Degajarea pasiva de fluor, precum cea datorata vulcanului Etna sau vulcanului Masaya din Nicaragua, reprezinta circa 90% din cantitatea de fluor datorata vulcanilo.
Surse atropogene
Cele mai importante procese industriale care elibereaza fluor sunt obtinerea aluminiului, arderea carbunilor, obtinerea ingratamintelor cu fosfor, producerea cimentului, arderea ceramicii si a caramizilor
Emisiile de fluor datorate activitatilor umane sunt estimate la circa 500000 tone, din care cele datorate productiei de substante clorofluoro-carbonice sunt de 300000 tone iar cele datorate arderii carbunelui sunt de 200000 tone. 
In anul 2004, o parte dintre padurile de pe Valea Prahovei au fost poluate cu fluoruri, potrivit inspectorilor Garzii de Mediu Prahova, care au dispus incetarea activitatii S.C. Sinter Ref Azuga S.A., societatea care a provocat incidentul. Administratia locala din Azuga a facut o serie de demersuri si a strans semnaturi de la populatie pentru inchiderea fabricii. Acuzele au fost respinse de reprezentantii societatii, insa probele recoltate de Inspectoratul de Mediu Prahova, care au fost trimise Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov, au dat verdictul: "poluarea provine de la S.C. Sinter Ref S.A., care a calcinat, in ultimele luni, o spuma carbonica
pentru ALRO Slatina, care contine 37,8 % fluor". Rezultatele au fost sustinute si de institutii similare din Campina si din Bucuresti. Analizele chimice au relevat faptul ca frunzele paltinilor din statiunea Azuga prezentau un continut de fluor de peste o suta de ori mai mare decat limita
maxima admisibila. Raportul arata ca poluarea cu fluor a fost foarte puternica in Azuga, afectand vegetatia din jurul localitatii, insa efectul poluant s-a simtit pana la limita Busteni - Poiana Tapului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea cu Fluor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!