Poluarea Apei

Extras din referat

MEDIUL este un asamblu de factori fizici ,chimici si sociali , susceptibili de a avea afecte directe sau indirecte ,imediat sau intarziate, asupra fiintei vii, inclusiv a oamenilor .
Poluarea este prezenta unor substante solide ,lichide sub forma gazoasa sau de vapori sau orice forma de energie care introdusa in mediu modifica echilibru ecologic ,ingreuneaza activitatea economica si pune in pericol viata omului .
Poluarea poate fi de doua feluri :
a) naturala - care afecteaza regiuni izolate pe Glob si are aspect temporar - ex.: furtuni de nisip ,eruptii vulcanice .
b) atrificiala - care produce modificari ale microclimatului .
Poluarea artificiala este la randul ei :
-fizica ( apei ,sonora ,termica );
-chimica (pesticide ,tutei ,gaze ,substante organice);
-biologica (germeni patogeni) .
ARGUMENTATIA TEMEI
Protectia mediului ambiant constituie problema majora a societatii contemporane .Cunoasterea influientei activitatii umane asupra ecosistemelor naturale ,cu mentionarea surselor de poluare si a efectelor lor fizice ,este de stricta actualitate .Ea este impusa mai ales de implicatiile nefaste ale deteriorarii mediului asupra calitatii vietii oamenilor .
Desi sunetele puternice sau inspaimantatoare fac parte din natura, in ultimele doua secole zonele urbane si industriale au devenit extrem de zgomotoase.
POLUAREA APELOR
Poluarea apei reprezinta contaminarea izvoarelor, lacurilor, apelor subterane, a marilor si oceanelor cu substante daunatoare mediului inconjurator.
Apa este un factor indispensabil vietii. De aceea, in jurul surselor de apa s-a dezvoltat o diversitate de biocenoze si chiar civilzatia umana a fost atrasa de aceste zone. De asemenea este elementul care intretine viata pe Pamant. Toate organismele o contin; unele traiesc in ea; unele o consuma. Plantele si animalele au nevoie de apa pura, si nu pot supravietui daca apa este infectata cu chimicale toxice care dauneaza microorganismelor. Daca este extrem de grava, poluarea apei poate ucide un numar mare de pesti, pasari si alte animale, iar in unele cazuri poate ucide toti membrii speciei din zona afectata. Poluarea face ca paraurile, lacurile si toate acumularile de apa sa aiba un aspect si un miros neplacut. Nu este recomandat sa se consume pestele si crustaceele care traiesc in apa infestata. Oamenii care beau apa poluat se pot imbolnavi grav, iar expunerea indelungata poate produce cancer iar la femei pot aparea sarcini cu probleme.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, necesarul minim de apa pentru un om este de 5 l /zi, din care 1,5-2 l consuma ca atare, iar restul se retine din alimente, sau apare din metabolism. Necesarul fiziologic este de 2,5-3 l / zi , diferenta pana la 3-5 l /zi aparand din activitati fizice si datorita temperaturii ambiante.Totusi, omul utilizeaza in medie, pe glob 100 l apa/zi pentru operatii de spalare, pregatirea hranei si alte activitati in gospodarie. Acest consum zilnic are valori diferite de la o regiune la alta, sau de la un continent la altul. De exemplu este de 3 l /zi in Africa si de 1000 l/zi la New York. Consumul de apa a crescut in timp si 500 km3 in 1974 si aproximativ 1400 km 3 in anul 2000.
Principalii poluanti 
Principalii poluanti sunt materialele chimice, biologice sau fizice care avariaza calitatea apei. Poluantii pot fi clasificati in opt categorii, fiecare avand diferite actiuni:
a). Poduse petroliere
Petrolul si chimicalele obtinute pe baza de petrol sunt folositi drept combustibili, lubrifianti, in industria plasticului si in multe alte scopuri. Aceste produse petroliere ajung in apa in mare parte accidental, prin esuarea navelor sau prin sparturile conductelor. In mare parte acesti produsi sunt otravitori pentru animale, sau se depun pe blana animalelor si penele pasarilor facandu-le permeabile si astfel animalele mor de frig, sau impiedicandu-le sa se deplaseze. 
b.) Pesticide si ierbicide
Chimicalele, folosite de fermieri din belsug pentru indepartarea daunatorilor, sunt preluate de precipitatii si astfel apa infestata se scurge in apa paraurilor si a raurilor. Unele din aceste chimicale sunt biodegradabile si se descompun repede in substante inofensive sau mai putin nocive, dar cele mai des intalnite sunt cele nedegradabile care persista pentru o lunga perioada de timp.
O mare parte din cantitatea de apa potabila este contaminata cu pesticide. Mai mult de 14 milioane de americani beau apa contaminata, si Agentia de Protectie a Mediului estimeaza ca mai bine de 30% din sursele de apa suntr infestate. Azotatii, poluanti derivati din insecticide, pot produce o forma foarte grava de anemie la copii, boala de cele mai multe ori mortala.
c). Metalele
Metale precum cuprul, plumbul, mercurul, seleniul ajung in apa din mai multe surse, inclusiv industria automobilelor, mine si chiar sol. Asemenea pesticidelor metalele devin din ce in ce mai concentrate pe masura ce sunt consumate prin intermediul hranei de catre animale, care la randul lor sunt consumate de catre alte animale, si asa mai departe, pana cand ajung la nivele inalte ale lantului trofic devenind extrem de toxice. In cantitati mari sunt otravitoare, si pot da nastere unor boli grave. Cadmiu, povine din ingrasaminte, recoltele tratate cu astfel de ingrasaminte si consumate in cantitati mari de catre oameni pot produce diaree si in timp pot afecta rinichii si ficatul. Plumbul poate ajunge si el in apa fie prin intermediul unor scurgeri din conducte fie pentru ca intra in componenta unor sisteme de apa mai vechi. La copii, plumbul poate produce boli mentale. 
d). Deseurile
Deseurile cele mai periculoase sunt deseurile chimice care pot fi toxice (otravitoare), reactive (capabile sa produca gaze toxice sau explozive) sau infamabile.
Daca nu sunt tratate si depozitate cu grija aceste deseuri pot polua sursele de apa cele mai aproape de locul depozitarii. in 1969 raul Cuyahoga din Cleveland, Ohio a fost atat de poluat incat a luat foc si a ars timp de cateva ore. Chimicale folosite in industria echipamentelor electrice, pot ajunge in mediu prin deversari si pot atinge niveluri toxice foarte ridicate prin intermediul lantului trofic.
e). Cantitatile excesive de materie organica
Ingrasamintele si alti nutrienti folositi pentru cultivarea plantelor in ferme si gradini pot ajunge foarte usor in apa. Odata ajunse in apa, aceste produse incurajeaza cresterea platelor si algelor. Cand aceste plate mor se depun pe fundul apei si microorganismele le descompun. in timpul procesului de descompunere aceste microorganisme consuma o mare parte din oxigenul dizolvat in apa, si astfel nivelul oxigenului din apa scade in asa masura incat vietatile dependente de oxigen din apa, cum ar fi pestii, mor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!