Plumbul

Extras din referat Cum descarc?

In natura, plumbul se gaseste raspandit sub forma de compusi: galena, sulfura de plumb, din care se prepara plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb, crocoita, cromatul de plumb si anglezitul, sulfatul de plumb. Plumbul este un metal care in taietura proaspata are luciul cenusiu-albastrui, care dispare in aer curat cand metalul se acopera cu un strat subtire cenusiu de oxid de plumb si in aer umed cand se acopera cu un strat alb de carbonat bazic de plumb. Plumbul este un metal moale; poate fi zgariat cu unghia, taiat cu cutitul si pe hartie lasa o urma. Apa de baut (potabila), care contine carbonat acid de calciu si sulfati, formeaza pe suprafata plumbului o patura subtire si dura de carbonat si respectiv sulfat de plumb ce impiedica dizolvarea plumbului mai departe. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea plumbului la confectionarea conductelor de apa, fara pericol de intoxicare. O proprietate chimica foarte importanta a plumbului este rezistenta sa la actiunea acidului sulfuric. In contact cu acidul sulfuric, la suprafata plumbului se formeaza un strat insolubil si compact de sulfat de plumb, care impiedica continuarea coroziunii. Datorita acestei proprietati, plumbul e intrebuintat in industria acidului sulfuric si, in general, in constructia instalatiilor in care se lucreaza cu acid sulfuric.
Plumbul si toate combinatiile sale produc intoxicatii grave numite "saturnism". La astfel de intoxicatii sunt expusi muncitorii tipografi si cei care vin permanent in contact cu acestea. Plumbul intrat in organism se elimina foarte greu. Ca antidot in intoxicatiile cu plumb se administreaza lapte. O mare cantitate de plumb se utilizeaza in constructia placilor pentru acumulatoare electrice si in industrie pentru imbracarea cablurilor electrice.
Cantitatile cele mai mari de plumb se intrebuinteaza insa, pentru fabricarea aliajelor de plumb: pentru lagare (81%Pb, 13%Sb, 5%Sn, 1%Ca), pentru literele de tipar (50%Pb, 25%Sb, 25%Sn), aliaje pentru lipit etc. Din plumb se confectioneaza, de asemenea, conducte de apa, placi si imbracaminte de protectie fata de radiatiile gama, atunci cand se lucreaza cu substante radioactive etc. Prin incalzirea plumbului topit intr-un curent de aer se obtine oxidul de plumb . Daca incalzirea plumbului are loc deasupra temperaturii de topire, se obtine "litarga", de culoare rosie-portocalie, iar daca temperatura de incalzire este mai inalta rezulta "masicotul" de culoare galbena.
Plumbul este un metal greu, de culoare gri-argintie cu densitatea foarte mare. Datorita densitatii ridicate, plumbul si-a gasit utilizarea la protectia contra radiatiei ionizante. De asemenea, plumbul este folosit la fabricarea de greutati mici dar cu mase mari. Acest metal este toxic pentru organismul uman, intoxicatia numindu-se saturnism. Oxizii de plumb (miniu, litarga) se utilizeaza la fabricarea vopselelor protectoare si a chiturilor de miniu si de litarga. De asemenea, placutele de plumb se utilizeaza la fabricarea acumulatorilor pentru autoturisme. In trecut, plumbul era folosit la tuburi pentru alimentarea cu apa potabila, lucru grav, datorita toxicitatii sale ridicate. Sarurile de plumb nu se prea utilizeaza, acetatul utilizandu-se in laboratoarele de microbiologie la fabricarea unor medii de cultura (geloza cu plumb). Datorita punctului de fuziune scazut, plumbul se utilizeaza la bai cu metale topite in laborator si la fabricarea aliajelor de lipit in electrotehnica (aliaje staniu-plumb).Acesta coloreaza flacara in albastru-verzui.
Surse de expunere a populatie la inhalarea plumbului.
Plumbul a fost extras si folosit in industrie si pentru produsele de uz casnic timp de secole. Pericolele toxicitatii plumbului, manifestarile clinice cu numele de saturnism, au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri. Secolul XX a fost martorul atat al celei mai mari expuneri cunoscute vreodata a intregii populatii la plumb, cat si al unei cercetari recente extrem de vaste asupra toxicitatii plumbului. Populatia este expusa la plumb in primul rand prin vopsele, cutii de conserve, racorduri plumbuite si benzina cu plumb. Intensitatea acestor expuneri, scazuta in prezent prin masuri administrative, ramane inca ridicata in anumite segmente ale populatiei datorita deteriorarii vopselei pe baza de plumb folosita in trecut si prin trecerea plumbului din vopsele si gazele de esapament in sol si praful din casa. Exista multe alte surse de expunere din mediu, cum ar fi frunzele plantelor crescute in sol contaminat cu plumb, ceramica smaltuita neadecvat, cristalele cu plumb. Multe domenii industriale, ca de pilda fabricarea bateriilor, demolarile, vopsirea si indepartarea vopselelor, ca si industria ceramica continua sa prezinte un risc semnificativ de expunere la plumb a muncitorilor si comunitatilor din imprejurimi. Noile cercetari asupra toxicitatii plumbului au fost stimulate de progresele din toxicologie si epidemiologie, ca si de schimbarea accentului pus in toxicologie de pe rezultatele binare (viata/deces; 50% doza letala) pe grade ale functiilor, cum ar fi performanta neuropsihologica, indicii de comportament, tensiunea arteriala si functia renala. Testele pentru nivelul plumbului in sange au facilitat atat cercetarea asupra plumbului, cat si supravegherea indivizilor supusi riscului. 
Plumbul este un metal toxic care constituie una dintre otravurile cele mai raspandite in mediu. Acesta se gaseste in aer, sol si apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plumbul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!