Plante cu proprietăți antitumorale

Extras din referat

Originar din Asia, India, Pakistan, Thailanda. Este o planta aromata sensibila la frig, care iubeste caldura si umiditatea. Denumirea sa vine din limba greaca basileus care inseamna "rege" iar legenda spune ca aceasta planta a crescut in locul in care Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. El insusi este considerat "regele mirodeniilor''.
De-a lungul istoriei busuiocul a fost considerat o planta sfanta si venerata de mai toate civilizatiile lumii. Cercetarile actuale au pus in evidenta proprietatile terapeutice ale plantei pe care oamenii le-au folosit de mii de ani. In scop terapeutic se utilizeaza partile aeriene (Basilici herba).
Compozitie chimica: uleiuri volatile continand: eugenol (care da aroma specifica, substanta care se gaseste si in alte plante aromate), camfen si camfor, anetol (aceeasi substanta din anason), citronelol, pinen (substanta care da aroma uleiului de pin), ocinem, terpineol, linalol (aroma specifica din coriandru), metil clavicol (aroma tarhonului), geraniol (aceasi din geranium), mircen (gasite in foile de dafin), etc.
Cei mai intalniti compusi ai speciei Ocimum basilicum sunt: eugenol, citral, limonen, camfor, camfen, anetol
Figura 1. Structurile pentru limonen, camfor, acid ursolic
Actiune antitumorala (datorita principiilor active continute: orientina, vicenina, impiedica degenerarea celulara, protejeaza organismul de actiunea factorilor mutageni: radiatii ultraviolete, noxe poluante), creste rezistenta
Metode de izolare
Metoda prezentata se refera in special la uleiurile esentiale si tincturi.
Metoda utilizata consta in cromatografie de gaz combinata cu spectrometrie de masa. Se mai foloseste si cromatografia de lichide de inalta performanta (HPLC).
Pentru a se realiza un extract din busuioc se folosesc tulpinile, frunzele si semintele.
Metodele de extractie cuprind variantele: (2)
- Extractia si microextractia cu solventi organici
- Extractia in faza solida si cea cu grasimi
- Extractia cu fluide supercritice
Arborele de tisa (Taxus baccata)
Printre metaboliti secundari cu activitate impotriva cancerului, taxol, un diterpena complex obtinut din Taxus spp.., Este, fara indoiala, cel mai important. Denumirea sa chimica este 5, 20-epoxi-1, 2, 4,7, 13-hexahydroxytax-11-en-9one-4, 10-diacetat-2-benzoat 13 ester cu (2R, 3S)-N-benzoil-3-fenilizoserina; Formula sa moleculara este C47H51NO14 si greutatea moleculara este de 853.9 Da [12]. La baza de taxol sunt sistemele de inel A, B si C, care au mai multe functional grupuri, inclusiv doua grupari OH, un grup de benzoil, doua grupari acetil si un inel de oxetan. Legat de C13 a miezului este catena laterala sau C13 (2 R, 3 S)-N-benzoil-3?-fenilizoserina, cu un hidroxil si o grupa functionala benzoil.
Activitatea antitumorala a taxolului se datoreaza in principal catenei laterala ce contine un inel cu catena laterala, gruparea amidica-acil in lantul C13 si este imbunatatita prin gruparea hidroxil de la C2 [3]. Taxol inhiba proliferarea celulara prin legarea de microtubule suprafata, in special la subunitate la heterodimerii tubulinei, promovand astfel polimerizare acestuia, chiar si in absenta GTP [3,13,14].
Acesta a fost utilizat in principal pentru tratarea carcinomului metastatic de ovar [15], cancer de san metastatic si pulmonar cu celule non-mici cancer, precum si in tratament de linia a doua a SIDA legate de Kaposi sarcom. Taxol in prezent este studiat pentru tratamentul bolilor care nu au legatura cu cancer care au nevoie de stabilizare microtubule si evitarea proliferarii celulare si angiogeneza, de exemplu, psoriazis [16]
Extractia taxolului se face prin culturi in vitro sau prin biosinteza.
Taxolul este el insusi compusul principal fiin format dintr-un complex de substante.
Rostopasca (Chelidonium majus L.)
O modalitate de izolare a compusilor active din rostopasca este cea e extractie cu diferiti solvent organici printre care cei mai importanti sunt eter de petrol, chloroform, acetat de etil, etanol si apa. S-a observat ca in etanol are loc extractia cea mai buna a compusilor activi si anume:
Pentru analizarea compusilor s-au folosit tehnici de cromatografie precum HPLC, CCS.
Usturoiul (Allium sativum)
Usturoiul a fost folosit de mii de ani pentru a trata diferite boli . Hippocrate a fost primul care a recomandat utilizarea sa pentru cancer . Allium sativum contine mai mult de 100 metaboliti biologici utilizabili, care includ alina , alliinase , alicina , Sallyl - cisteina ( SAC ) , diallyldisulphide ( DADS ) , diallyltrisulphide ( DATS ) si methylallyltrisuphide .
Uleiul de usturoi contine un aminoacid cunoscut sub numele de alina, care este transformat in alicina cand este zdorbit . Alicina este un precursor pentru mai multi compusi cu sulf care sunt responsabili pentru aroma , miros si proprietatile farmacologice ale Allium sativum(4) . Studii recente au relevat prezenta de bioflavonoide, quercetin si cyanidina sunt responsabile pentru proprietatile antioxidante ale usturoilui . Ajoene, compus cu un continut ridicat de sulf , gasit in uleiul de usturoi , inhiba mutagenez . Ulei de usturoi previne cancerul prin inhibarea lipoxigenazei si enzime ciclooxigenazei . Usturoiul contine un bogat continut de seleniu , care este un antioxidant celular .
Diallyltrisulphide , diallyldisulphide si S - allylcysteine , gasite in Allium sativum , au proprietati anticarcinogenice. previne metastaza in cancerul pulmonar (5). Usturoiul a aratat efect terapeutic semnificativ in cancerele de stomac si intestine . La Academia Chineza de Medical Stiinte a raportat relatie inversa intre


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante cu Proprietati Antitumorale.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!