Plăci de sticlă emaliate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Placile de sticla emilate (captusite) prezinta o sticla incolora, acoperite la temperaturi joase cu un strat subtire de smalt absorbant, si arsa pina la temperatura de topire a smaltului. Pentru producerea acestor fel de placi se foloseste resturile foilor de sticla. Partea de deasupra a placii este plata. La prima vedere placile de sticla emailate aproape ca nu se deosebesc de cele ceramice glazurate si deplin inlocuieste pentru captusirea interioara a bucatariilor, nodului sanitar, baie, peretii incaperilor sanitare etc. Insa tehnologia de producere este mai simpla, decit a ceramicii si costul este mai ieftin.

Placile emailate se produc in general marimea 150x150 si 150x75 mm, si grosimea 4x5 mm.

Pentru acoperirea placilor se foloseste smaltul titanic, care le reda o culoare alba-laptoasa. Cerintele necesare la amaluri este corespunderea coeficientilor delatarii termice a smaltului si sticlei.

Pentru vopsirea placilor in alte culori la fiecare 100 kg de amaluri alb-laptos adaugam 0,5 kg Cr2O3 (de culoare galbena), 1 kg CuO si 0,2 kg Cr2O3 (de culoare verde), 0,5 CaO (de culoare albastra).

Pentru intarirea placilor la peretii de captuseala se folosesc urmatoarele materiale de constructii: (de exemplu, ciment portland de marca 300 si nisip). Latimea rosturile intre placi este de 3-5 mm. Rosturile nu sint implute cu mortar, dar sint slefuite cu mastica speciala. Pentru rosturile de culoare sura se foloseste (compusa) mastica, compusa din o parte de var si o parte de faina de mramura; pentru rostul de culoare alba se amesteca o parte de belit cu 2,5-3 parti de faina de mramura.

Pentru pregatirea placilor emailate din rosturi de foi de sticla se taie placile dupa domensiunile date, in asa fel ca ele sa aiba o forma constanta. Placile se spala de 2 ori, se usuca, apoi cu ajutorul aparatului pulbverizatoric sub presiunea 2,5-3 atm..se aplica un strat absorbant de smalt. Cheltuielile smaltului la 1 m2 de productie finita este 0,4-0,5 kg. Ca de obicei pentru acoperirea placilor cu smalt ele sint aranjate pe banda de conveier sau pe stenduri de lemn. Pentru uscarea smaltului se folosesc lampile infrarosii.

Coacerea si recoacerea placilor se face ori in cuptoarele tunel ori in cuptor de tip conveier. Ambele tipuri de cuptoare au inclazitoare electrica precum limita cheltuielei energiei electrice este aproximativ aceiasi - 23 kw la 1 m2 de placi.

In cuptoarele tunel placile se aranjeaza in vagonete dupa marimea in plan 1x1 m, dupa care sint transportate prin tunel. In procesul coacerii particelele de nisip se alipesc la partea dosala a placii, ce duce la o contopire mai buna a lor cu mortarul la captusirea peretilor. Productivitatea cuptorului este de 100 000 m2/an.

In cuptorul conveier de sticla tehnica de la uzina din saratova placile se aranjeaza pe niste politi speciale a conveierului atirnator care se deplaseaza cu o viteza de 0,6 m/min.

Cuptorul are lungimea de 48 m, cantitatea politilor este 80, numarul placilor pe o polita este 16. la fel ca si tunel, cuptorul are zone de incalzire adaugatoare, coacere si recoacere. Timpul tinerii placilor in cuptor dureaza 80 min., dintre care 12 min se alfla zona de recoacere. Puterea cuptorului este de 513 kw. Productivitatea este 130 000 m2/an.

Cuptoarele tunel au mai multa perspectiva ca cuptoarele cu conveier, intrucit ele pot lucra la gaz natural, in asa fel isi pot micsora sinecostul placilor. Inafara de aceasta nu sint cheltuieli cu betonul armat refractoare placilor dupa coacerea in cuptoarele tunel sint tot atit de inalte, la si cele cu conveier.

Smaltul este fiert in cuptoare rotative la temperatura 1300-1350 grade C. Smaltul fiert este granulat in apa, se farima cu ajutorul morilor aferice, dupa care absorbantul primit se toarna in malaxor, din care se umpla pulverizatoarele.

Placile primite sint rebutate conform conditiilor tehnice, dupa care sint impachetate in lazi de lemn si productia gata este transportata in depozit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Placi de sticla emaliate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
722 cuvinte
Nr caractere:
3 367 caractere
Marime:
10.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
sticla, substante
Predat:
la liceu
Sus!