Pile cu Electrolit Acid Fosforic

Extras din referat Cum descarc?

CAP I. NOTIUNI GENERALE
I.1.PILE DE COMBUSTIE
Pilele de combustie sunt generatoare electrochimice capabile sa converteasca continuu energia chimica a unui combustibil in energie electrica si termica in absenta unei reactii de combustie directa. Conversia energiei chimice in energie electrica se realizeaza pe baza unor reactii electrochimice de oxidare care au loc in prezenta unui combustibil gazos la anod si de reducere in prezenta unui oxidant (oxigenul din aer) la catod. Uzual se utilizeaza drept combustibil hidrogenul, dar se mai pot folosii: gaze naturale, oxid de carbon si metanol.
Randamentul pilelor de combustie, teoretic apropiat de unitate, este de 2-3 ori mai mare decat cel corespunzator motoarelor termice clasice; mai mult, functionarea lor este silentioasa si foarte putin poluanta. Daca se foloseste hidrogenul drept combustibil, apa constituie singura emisie care rezulta la exploatarea pilei.
Desi prima pila de combustie a fost inventata in 1839 de W. R. Growe, evolutia acestor dispozitive a luat amploare in cursul anilor 60 ca urmare a dezvoltarii programelor spatiale si mai ales dupa 1980 cand s-au impus programe de realizare a tehnologiilor "curate" in fabricarea energiei sau utilizarea autovehiculelor.
Intre timp, mai multe companii au lansat pe piata diferite tipuri de pile de combustie ce si-au demonstrat eficienta in diferite categorii de aplicatii. 
Avantajele lor, evidentiate teoretic si practic ii fac pe unii specialisti sa considere ca ele reprezinta una dintre cele mai importante surse de energie ale viitorului. Principalele lor avantaje sunt: eficienta marita, poluare aproape nula, functionare silentioasa si fiabilitate mult mai mare decat a motoarelor cu ardere interna, datorata unui numar redus de componente mobile.
I.2.Principiul de functionare
Conversia electrochimica consta in transformarea directa in energie electrica a energiei chimice inmagazinata in diverse materiale active. Acest tip de conversie se numeste directa datorita faptului ca intre forma initiala si cea finala de energie nu se interpune nici o alta forma intermediara. Sistemele indirecte de conversie a energiei contin mai multe etape de transformare intre care, in mod obligatoriu se regaseste forma de energie termica sau mecanica. 
Conversie directa a energiei elimina ,,veriga" energie termica sau mecanica realizand randamente superioare, care nu depind de randamentul limitat al masinilor termice. Ideea de a obtine energie electrica prin conversia directa a energiei chimice a aparut atunci cand s- a pus pro-blema desfasurarii si in sens invers a fenomenului de electroliza a apei (in urma caruia rezulta componentele acesteia), adica de a obtine curent electric in urma reactiei dintre hidrogen si oxigen.
In anul 1801, Davy a realizat acest lucru utilizand carbonul drept combustibil si acidul nitric drept oxidant. Cercetarile au fost continuate de Ostwad, Nerst, Haber s.a. deoarece conversia directa a energiei chimice in energie electrica evita veriga energie termica si, deci, randamentul de transformare nu va depinde de limitele Carnot.
Pilele de combustie pot fi incadrate in sistemele energetice de tip ,,soft'' datorita urmatoarelor caracteristici:
- produc curent electric continuu la tensiuni scazute si intensitati medii, care poate fi folosit direct de catre utilizatorii finali; 
- nu produc poluarea mediului; 
- functioneaza linistit, fara vibratii sau zgomote, neavand elemente in miscare etc. 
Principial, energia eliberata la oxidarea combustibililor conventionali, utilizata in general sub forma de caldura, poate fi convertita direct in energie electrica cu un randament excelent, intr-o pila de combustie. 
Deoarece in aproape toate reactiile de oxidare intervine un transfer de electroni intre combustibil si oxidant, este evident ca energia chimica de oxidare poate fi convertita direct in energie electrica. Se produce o reactie de oxido- reducere in care are loc oxidarea combustibilului si reducerea oxidantului cu o pierdere din partea unuia si cu un castig de electroni pentru celalalt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pile cu Electrolit Acid Fosforic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Ion N. Chiuta, 1984 - "Conversia energiei, baze teoretice si probleme" - IPB 
- Ion N. Chiuta, 1984 - "Energetica generala si conversia energiei. Sisteme de conversie directa". - IPB 
- ing. Sabin Muscalu, ing. Victor Platon, 1989 - "Pile de combustie", Ed. Tehnica, Bucuresti 
- Ioana Ionel, Corneliu Ungureanu, 1996 - "Termoenergetica si mediul", Ed. Tehnica, Bucuresti 
- prof. dr. ing. Aureliu Leca, 1997 - "Principii de management energetic", Ed. Tehnica, Bucuresti 
- I.Gh.Carabogdan 1986 "Bilanturi enegetice probleme si aplicatii pentru ingineri" Editura Tehnica, Bucuresti. 
- A. Badea, 2003, - material prezentat la masa rotunda "Sursele regenerabile de energie intre Directiva Europeana 77 / 2001 si realitate" 
- ing. Alexandru Selischi - "Pilele de combustie - o alternativa pentru producerea distribuita de energie" Lucrare de dizertatie master "Managementul energiei, 2003; 
- Cogeneration & On-Site Power Production - july/august 2003; 
- Fuel Cells 2000's Fuel Cell Technology Updades; 
- http://www.abiresearch.com/reports/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!