Pigmenti Naturali

Extras din referat Cum descarc?

Pigmenti naturali
Pigmentii sunt substante colorante, minerale sau organice, insolubile in apa, care nu au nici o afinitate pentru fibrele textile, dar care pot adera mecanic la suprafata unui material textile prin intermediul unui liant.[2]
Cea mai aleasa culoare din antichitate era "purpura". Colorantul se extragea din melculul de purpura ( Murex bramdaris), originar de prin regiunile de coasta ale Mediteranei, unde se gaseste totusi destul de greu. Pentru a obtine un gram de colorant era nevoie de 10000 de melci.[1]
Purpura antica [5]
Sau 6,6'-dibromoindigo este un colorant natural cunoscut sub diverse denumiri (purpura regala, Purpura de Tyre, purpura antica) inca din anul 1600 I.Hr.Este produs de glandele hipobranhiale ale unor moluste marine dintre care mai cunoscuta este Murex. Exista in pricipal doua tipuri de melci cu cochilie (Murex) (imaginile de ma jos) care contin in cochilia lor cantitati diferite de purpura.
Fig.1
Procedeul antic de extragere a fost prezentat de Pliny in prima jumatate a secolului I D.Hr. Molustele erau prinse cu ajutorul unui cosulet in care se folosea drept momeala bivalve cu carapacea pe jumatate desfacuta. Dupa ce se scoteau molstele Murex din cosulet bivavele erau aruncate inapoi in mare pentru a se regenera. Molustele erau apoi puse cu sare (7 lb sare/1 lb de moluste).Preparatul prosapat extras trebuie lasat 3 zile la uscat pentru o culoare mai intensa. Ulterior lichidul se fierbe in vase de plumb.In final 500 lb de lichid se amesteca cu o amfora (~ 8 Galon) de apa si se incalzeste la o temperatura moderata.
Pentru vopsire lana se introduce in solutia mai sus obtinuta de atatea ori pana cand la final se obtine nuanta dorita.
In Mexic exista o alta molusca (imaginea de mai jos) la care se cunoate nu procedeu nedestructiv de extragere a "purpurii mexicane" foarte asemanatoare cu purpura antica. Procedeul de extractie a fost descris de Squier in Nicaragua in 1852.
Fig.2
In acest procedeu se aduna manual scoica cu scoica si se stoarce usor carapacea cu degetul mare pentru a obtine 1-2 picaturi de lichid albastru.Acest lichid de culoare murdara lasat la sedere in aer devine rosu.
In solutie culoarea este albastra iar colorantul uscat este purpuriu.In pagina urmatoare sunt prezentate spectre de absortie al acestei substante dizovata in tetracloretan care da un maxim de absortie la 590 nm si un spectru de reflectie a firului de lana vopsit ce da o reflectie maxima la 520 nm.Legaturile principale apar la: 3300 cm-1 (N-H), 1630 cm-1 (C=O), 1582 cm-1 (C=C)
Sinteze : Exista insa in literatura de specialitate o serie intreaga de alte sinteze ala 6,6'-dibromindigoului.Cateva dintre ele sun date in cele ce urmeaza:


Fisiere in arhiva (1):

  • Pigmenti Naturali.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!