Pesticidele și Efectele Nocive ale Acestora

Extras din referat Cum descarc?

1.Generalitati
Omul a fost intotdeauna supus actiunii compusilor chimici, atat cei naturali, care apar in mediu, cat si cei introdusi in urma dezvoltarii industriei. La lista de peste doua milioane de compusi chimici cunoscuti, in fiecare an se adauga circa 25 000 de produsi noi. Reziduurile multora dintre acestia patrund in mediul nostru inconjurator, poluand apele, aerul, solul.
O pozitie importanta printre compusii chimici necesari, dar care totusi polueaza mediul omului, o ocupa pesticidele. Ele au o aplicare multilatarala, in primul rand in agricultura, in pastrarea produselor, in silvicultura, medicina veterinara si in diferite industrii.
Cresterea permanenta a productiei agricole, precum si ridicarea potentialului productiv al padurilor, impun asigurarea protectiei corespunzatoare a plantelor cultivate si a vegetatie forestiere impotriva daunatorilior, bolilor si buruienilor. Pierderile provocate agriculturii pe plan mondial de diferite organisme daunatoare se ridica anual la 35-40 % din recolte, ceea ce corespunde cu aproximativ 75 000 milioane de dolari. Din aceste pierderi, insectelor le revin 13,8%, ciupercilor 11,6% ,buruienilor 9,5 % si altor organisme 0,1 % 
Aplicarea pesticidelor in agricultura, medicina veterinara, in gospodaria casnica are ca scop imbunatatirea cantitativa si calitativa a alimentelor, nutreturilor si produselor industriale, asigurarea lor in timpul pastrarii fata de daunatori si boli, ocrotirea animalelor contra parazitilor, precum si distrugerea insectelor si a altor transmitatori de boli la oameni si animale. Pesticidele constituie, prin urmare, unul dintre factorii care fac posibila producerea unei cantitati corespunzatoare de alimente, pentru o populatie in continua crestere.
Ideal ar fi ca pesticidele folosite sa se epuizeze odata cu realizarea scopului urmarit Dar, alaturi de incontestabilele beneficii ale pesticidelor, acestea prezinta si o serie de dezavantaje. Fiind toxice pentru o forma de viata (daunatorul), pesticidele reprezinta ,implicit, un risc de nocivitate si pentru om, animale, microflora etc. Un loc particular il ocupa pesticidele cu persistenta mare, greu biodegradabile, indeosebi cele organoclorurate. Efectul lor daunator rezulta si din faptul ca cea mai mare cantitate aplicata nu actioneaza asupa organismelor vizate, astfel ca tratamentele practicate duc la o pierdere mare de produs. Se cunoaste ca in medie, dintr-un insecticid sau un fungicid numai 3% din total actioneaza, restul de 97% se pierde, ajungand in sol, pe plante sau alte organisme din agroecosistem.
Pesticidele, odata ajunse in sol, pe langa actiunea lor asupa daunatorilor, isi extind actiunea si asupa microorganismelor, astfel ca apar modificari cantitative si calitatica atat in structura populatiei edafice, cat si in activitatile fiziologice.
2. Clasificarea pesticidelor
In functie de destinatie pesticidelor, acestea se pot impartii in urmatoarele grupe :
A. Zoocide-mijloace pentru combaterea daunatorilor animali ;
1) insecticide- mijloace de combatere a insectelor ;
2) rodenticide- mijloace de combatere a rozatoarelor ;
3) moluscocide- mijloace de combatere a molustelor ;
4) nematocide- mijloace de combatere a nematozilor ;
5) larvicide- mijloace de combatere a larvelor ;
6) aficide- mijloace de combatere a afidelor ;
7) acaricide- mijloace de combatere a acarienilor ;
8) ovicide- mijloace de distrugere a oualor de insecte si acarieni.
B. Fungicide si fungistatice- mijloace de combatere a ciupercilor si ciupercostaticelor, impreuna cu bactericidele si virocidele ;
C. Erbicide- mijloace de combatere a buruienilor ;
D. Regulatori de crestere- mijloace care stimuleaza sau inhiba procesele vitale la plante.
E. Atractante- mijloace de ademenit ;
F. Repelente- mijloace pentru respingere.
Dupa clasa chimica din care fac parte pesticidele sunt :
1) anorganice ( compusi arseniati, derivati florurati,sulf) ;
2) organice :
-organoclorurate ( DDT, HCH, aldrin, dieldrin)
-organofosforice
-carbamice
-piretroizi.
Dupa gradul de toxicitate pesticidele pot fi :
-extrem de toxice-DL50 sub 50mg/kg corp, grupa 1 de toxicitata ( marcata cu rosu) cuprinde aproape toate pesticidele din grupa hidrocarburilor cloruratelor si unele dintre cele organofosforice ;
- puternic toxice-DL50 intre 50-200mg/kg corp,grupa 2 de toxicitate (marcata cu verde) cuprinde majoritatea insecticidelor organofosforice ;
-moderat toxice-DL50 intre 201-1000mg/kg corp, grupa 3 de toxicitate (marcata cu albastru) cuprinde majoritatea pesticidelor ;
-cu toxicitate redusa-DL250 este 1000mg/kg corp, grupa 4 de toxicitate (marcata cu negru) cuprinde pesticidele nedaunatoare pentru pesti, de exemplu dalaponul.
3. Caracteristicile pesticidelor 
In functie de componentele chimice, pesticidele au deferite caracteristici : starea de agregare ( gazoase, lichide sau solide), solubilitatea, persistenta, toxicitatea, remanenta in sol, deplasarea.
a) Forma de folosire a pesticidelor 
Pesticidele sunt aplicate sub diferite forme, ca: prafuri, pulberi, granule, solutii, suspensii, aerosoli, vapori etc. Pesticidele solide sunt aplicate la prafuire sau stropire,prin preparare de solutii; cele lichide insa pentru stropire se pot folosi si in forma de ceata si aerosoli. Comod si relativ lipsit de pericole este modul de aplicare sub forma de granule, care in conditii corespunzatoade de umiditate si de pH, se dizolva. Pentru fumigare se folosesc substante volatile, cu presiune mare a vaporilor.
b) Toxicitatea pesticidelor 
Pesticidele cuprind circa 1000 de substante active, avand o structura chimica foarte variata. Dintre zoocide, cele mai folosite, dar si cele mai toxice sunt cele din grupa compusilor organoclorurati si organofosforici. 
c) Deplasarea in sol a pesticidelor 
Solul actioneaza ca un receptor si rezevor pentru pesticide,in care, fie ca acestea se degradeaza, fie ca treptat sunt dispersate in alte medii sau translocate in plante.Un rol important in adsorbtia pesticidelor de catre sol il au argilele si materia organica care alcatuiesc complexul coloidal al solului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pesticidele si Efectele Nocive ale Acestora.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!