Pesticide

Extras din referat Cum descarc?

Agrochimia Pesticidelor
Pesticidele, in acceptiunea generala se impart in:
o chimice care sunt compusi chimici cu efecte nefavorabile asupra insectelor, bolilor sau daunatorilor plantelor de cultura;
o fizice, ca de exemplu iradierea ce provoaca sterilitatea la insecte;
o biologice, ca de exemplu preparatele de Bacillus thuringiens;
Pesticidele chimice sunt deci un bun exemplu de compusi a caror aplicare este riscanta. Totusi, principalul beneficiar al acestora este agricultura. Aici ele se aplica in scopul protectiei plantelor in timpul vegetatiei dar si in scopul protectiei plantelor dupa recoltare in mijloacele de transport si depozite.
Pesticidele se caracterizeaza prin lipsa actiunii selective; ele pot sa provoace intoxicatii acute oamenilor, mai ales celor care lucreaza la productia si aplicarea lor.
De asemenea, sub influenta pesticidelor, pe langa insectele care distrug plantele in timpul vegetatiei si dupa recoltare, pot sa piara sub influenta pesticidelor si albinele folositoare, iar la combaterea buruienilor pot sa sufere chiar plantele a caror protectie se urmareste. Asemenea situatii sunt agravate de aplicarea incorecta a pesticidelor.
Termenul de pesticide cuprinde toate substantele sau amestecurile de substante folosite pentru:
o prevenirea dezvoltarii sau combaterea oricarui organism vegetal sau animal nedorit;
o reglarea cresterii plantelor, defolierea si uscarea lor.
Aplicarea pesticidelor in agricultura, medicina veterinara, diferite industrii (textila), gospodarie casnica si ocrotirea sanatatii populatiei are ca scop imbunatatirea cantitativa si calitativa a alimentelor, nutreturilor si produselor industriale, asigurarea lor in timpul pastrarii fata de daunatori si boli, ocrotirea animalelor contra parazitilor precum si distrugerea insectelor si altor transmitatori de boli la oameni si animale. 
Lista acestor boli cuprinde: malaria, tifosul exantematic, ciuma, febra galbena, filarioza, afectiuni viroticeale creierului, febrele transmise de paduchi si acarieni, febra de transee, amoebiazele, leischmaniozele, onchocercozisele, trypanosomiosisele, bolile papataci, frambezia, inflamarea conjunctivitelor, boala lui Chagas, rickettsiozele si tularemia. 
In lupta cu aceste boli rolul cel mai important l-au avut insecticidele organoclorurate, iar dintre acestea DDT, folosite inca in continuare in anumite tari. [1]
Efectele toxice ale pesticidelor
Pesticidele sunt substante toxice, otravitoare, dar necesare intr-un ecosistem.
Omul, ca parte a unui ecosistem complex in care este legat de un mare numar de specii de plante si animale este afectat direct de utilizarea pesticidelor. 
Orice declin al unei specii determina un dezechilibru al ecosistemului cu efecte imprevizibile, pe termen lung asupra omului. Utilizarea acestor substante chimice, pesticidele, produc moartea unor specii, dar si efecte in comportarea si fiziologia speciilor salbatice.
Omul este expus pesticidelor prin contaminarea mediului in care traieste si isi desfasoara activitatea. Efectele toxice ale pesticidelor sunt date de structura chimica a pesticidelor, mecanismul de aciune si de transformarile care au loc in corpul animalului. 
Nu toate animalele reactioneaza in acelasi mod si pot da un raspuns specific in functie de specii sau de individ. 
Sistemul unei specii de animale poate metaboliza pesticidul in metaboliti netoxici, in schimb alte specii nu pot da un raspuns specific. 
Efectele toxice sunt diferite de la o specie la alta, o specie expusa poate prezenta iritaitii ale pielii si alta boli de ficat. Aceste efecte se pot schimba in functie de varsta, sex, marime si in general de starea de sanatate a animalelor.
Efectele acute sunt tuse, iritarea ochilor, a pielii, a cailor respiratorii, spasme musculare si chiar moartea. Efectele cronice sunt datorate expunerii repetate la pesticide si se manifesta prin leziuni neurologice, cancer pulmonar, leucemie, maladia Parkinson, boli ale rinichilor, disfuncitii in reproducere, dereglari endocrine, sterilitate. [2]
Pesticidele otrava din fructe si legume
60 la suta din legume si 30 la suta din fructe contin pesticide, spune Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara. Procentele sunt ingrijoratoare, pentru ca aceste substante ne pun in pericol sanatatea!
Chiar si cantitati mici de pesticide pot avea efecte pe termen lung asupra sanatatii, in special in cazul copiilor. Un studiu publicat de Environmental Working Group (EWG) arata ca o persoana ce consuma in medie, pe zi, cinci din 12 cele mai contaminate fructe si legume ingereaza aproximativ 10 pesticide diferite, in timp ce persoanele ce consuma 15 fructe si legume din categoria produselor mai putin expuse contaminarii ingereaza mai putin de doua pesticide pe zi. 
Printre produsele cel mai putin expuse la tratamente chimice se numara: avocado, pepene galben, pepene verde, grepfrut, ananas, mango, kiwi, prune, ceapa, porumb dulce, mazarea verde, sparanghel, vinete, cartofi dulci. 
Cele mai nesanatoase fructe si legume sunt: telina, piersicile, merele, capsunele, afinele, spanacul, cartofii, ciresele, nectarinele, perele, strugurii, salata, morcovii, varza, ardeii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pesticide.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!