Parfumuri și esențe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parfumuri si esente

Pana nu demult, parfumurile noastre se datorau florilor, iar esentele, fructelor. Mirosurile florilor si fructelor se datoresc unor substante organice simple: eteri, esteri, alcooli nesaturati, etc., care se pot obtine si in laborator. Astfel: parfumul iasomiei este mirosul propionatului de benzil si acetatului de benzil, parfumul florilor de portocal si de lacramioare - se datoreste nerolinei (metil-b-naftileterul), acetatul de linalil este parfumul de levantica, geranionul (dimetiloctadionol) este parfumul trandafirului, formiatul de etil este esenta de rom, butiratul de etil este esenta de ananas, butiratul de izoamil este esenta de pere.

Metodele folosite pentru extragerea uleiurilor volatile din plante sunt: presarea, antrenarea cu vapori de apa (distilare), extragerea cu grasimi, extragerea cu ajutorul solventilor volatili, maceratia si descompunerea fermentativa.

- Presarea se foloseste la extragerea uleiurilor volatile din coji si fructe (exemple: lamaile si portocalele).

- Metoda obisnuita pentru extragerea uleiurilor eterice consta in distilarea plantelor sau partilor din planta cu vapori de apa. Aceasta metoda este folosita pentru obtinerea esentelor de trandafir, de iasomie, de levantica, flori de portocal etc.

- Extractia cu solventi volatili se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica. Cei mai utilizati solventi sunt: eterul de petrol (pentru flori), benzina (pentru obtinerea rasinilor ), alcoolul etc.

- Extractia cu solventi grasi, nevolatili (cu grasimi), se foloseste pentru florile de iasomie si tuberoza (practicat de Grasse in Franta de Sud). Prin aceasta metoda se obtin produsele cele mai fine si mai delicate, dar este inceata si costisitoare. Florile se aseaza pe suprafete netede , unse cu o grasime animala solida si se aseaza noi straturi de flori pana ce grasimea se satureaza cu uleiul eteric. Uleiul eteric se extrage apoi din grasime cu alcool.

- Extractia cu adsorbanti solizi.

Florile se aseaza pe niste rame, cu plase deasupra adsorbantului. Ramele, puse unele peste altele, formeaza dulapuri inchise ermetic, care nu dau voie uleiului volatil sa se raspindeasca in aer

Uleiul eteric se extrage cu alcool. Daca solutia alcoolica se supune distilarii, se obtine uleiul volatil pur.

Ueiurile eterice se utilizeaza fie ca atare, fie se separa in componente, care apoi se amesteca cu alte substante pentru obtinerea parfumurilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Parfumuri si esente.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
360 cuvinte
Nr caractere:
2 135 caractere
Marime:
7.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
Parfumuri si esente, chimie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Andrei Gheorge
Sus!