Referate pentru domeniul Chimie Generala

doc

Chimia Apelor Naturale

Apa este substanta minerala cea mai raspandita constituind asa numita hidrosfera.Volumul apei este estimat la 1384 milioane Km2 , din care cea mai mare parte este apa sarata. Principalele componente ale mediului acvatic au in vedere o repartitie a apei pe Glob reprezentata schemaric in urmatorul grafic: Dintr-un total de apa de 1384,12 milioane km3 , apa dulce ocupa 36,120 milioane km3 , mai exact un procent de 2.6% . Apa se dovedeste a fi utila intr-o gama larga de activitati . Astfel ea face posibila productia agricola datorita irigatiei , atunci cand conditiile hidrometeorologie o i... vezi detalii

docx

Compusi cu alginat folositi in ingineria tesutului osos

Osul este un complex de tesuturi cu structura ierarhica, alcatuit din aproximativ 70% nanohidroxiapatita si 30% colagen. Pe langa aceste componente mai contine si apa cu materie organica non-colagenica, dizolvata. Colagenul umed si aglomerarile de cristale de hidroxiapatita se interpenetreaza formand fibrile mineralizate la o scara de cateva sute de nanometri ( fig. 1). Principalul rol al sistemului osului este de a asigura sustinerea intregului organism, forta mecanica, reglarea pH-ului sanguin si mentinerea in limite normale a calciului si fosfatului necesar proceselor metabolice. Defect... vezi detalii

docx

Surse de Poluare a Aerului - CO2

Capitolul 1 Informatii generale Dioxidul de carbon (CO2) este un compus chimic alcatuit din doi atomi de oxigen legati de un atom de carbon. La presiune si temperatura standard se gaseste sub forma gazoasa. Din octombrie 2010 concentratia CO2 in atmosfera terestra este considerata 338 ppm de volum, reprezentand 0,039% din atmosfera terestra. Proprietatile chimice si fizice ale dioxidului de carbon sunt prezentate in tabelul 1.1. Tabelul 1.1 - Proprietatile CO2 Proprietatea Valoarea Formula moleculara CO2 Masa moleculara 44,01 g/mol Masa exacta 43,989829244 g/mol Aspect Gaz incolor ... vezi detalii

ppt

Catalizatori in Hidrogenarea Grasimilor

Catalizatori Substante care maresc viteza reactiilor chimice posibile; Participa la reactie intervenind in mecanismul de reactie; Se regasesc cantitativ la sfarsitul reactiei; Nu influenteaza valoarea caldurii de reactie; Clasificarea catalizatorilor In functie de starea de agregare a reactantilor si a catalizatorului exista mai multe tipuri de cataliza: omogena eterogena sau de contact enzimatica (catalizatorul este o enzima). Clase de catalizatori anorganici in cataliza eterogena catalizatori metalici si catalizatori bimetalici; catalizatori cu proprietati semiconductoare; ... vezi detalii

doc

Celule de Combustie

Principiul de functionare - O celula de combustie (Fuel Cell, FC) este un dispozitiv electrochimic care produce electricitate prin reactia unui combustibil cu un oxidant. - Intrucat acest proces nu este descris de un ciclu Carnot, nu sunt necesare temperaturi de lucru ridicate pentru asigurarea unei eficiente semnificative. Pe langa eficienta specifica, FC au avantajul de a nu produce zgomot si poluare. - In mod normal, combustibilii sunt arsi cu flacara sau in masini cu combustie interna. Atomii de combustibil se combina direct cu atomii de oxigen. In acest proces, atomii de combustil ... vezi detalii

doc

Obtinerea Laptelui Batut

1. Generalitati Laptele batut se obtine din lapte de vaca pasteurizat, cu adaos de culturi de bacterii lactice selectionate. Dupa continutul de grasime laptele se clasifica in 4 tipuri: - tip Extra cu 4% grasime - tip I Sana cu 3,6% grasime - tip II cu 2,0% grasime - tip III cu 0,1% grasime 2. Conditii tehnice de calitate a) Laptele si materiale auxiliare folosite la fabricarea laptelui batut trebuie sa corespunda documentelor tehnice normative de produs si normelor sanitare in vigoare b) Laptele batut se fabrica conform instructiunilor tehnologice aprobate la omologare cu respect... vezi detalii

doc

Gravimetria

Introducere Gravimetria (gravis = greu, metron = masura) sau metoda ponderala consta, deci, in transformarea constituentului analizat intr-un compus greu solubil (precipitat) care se izoleaza de restul solutiei prin filtrare si spalare, aducandu-se apoi la o forma stabila cu masa constanta (prin uscare si calcinare) ce se cantareste exact la o balanta analitica. Pentru determinari gravimetrice sunt alese anumite reactii de precipitare, in chimie se cunoaste un numar mare de reactii care conduc la formarea de precipitate, dar nu toate pot fi folosite in gravimetrie. in acest scop, sunt uti... vezi detalii

doc

Coroziunea Metalelor

Prin coroziune se inteleg procesele de degradare si deteriorare a metalelor, sau obiectelor metalice, sub actiunea agentilor chimici din mediu. Cauza acestor modoficari nedorite ale metalelor sunt reactii chimice si in special electrochimice, care pornesc de la suprafata metalului respectiv. Faptul ca multe metale reactioneaza cu vecinatatea lor este cunoscut de multa vreme. Astfel, fierul rugineste, argintul isi pierde luciul, cuprul capata o patina, aluminiul se oxideaza (formand un strat foarte subtire de oxid, care impiedica reactia mai departe), zincul si plumbul isi pierd treptat luc... vezi detalii

ppt

Mierea

Mierea (din latina mellis; in greaca u?????? inseamna "albina") este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut. Conform statisticilor, productia anuala mondiala de miere in 2005 a fost de de 1,4 milioane de tone. Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Exista suficiente marturii c... vezi detalii

doc

Spectroscopie

Dintre toate metodele fizice, rezonanta magnetica nucleara (RMN) este aceea care ofera cea mai bogata si completa informatie structurala asupra compusilor organici. Spre deosebire de spectroscopia IR, in RMN practic toate semnalele sunt interpretabile relativ usor, iar spre deosebire de spectroscopia electronica metoda RMN ofera mult mai multe informatii. In timp ce spectroscopia IR sau cele de masa sunt prea bogate in informatii, deci greu interpretabile, iar cele UV-VIZ prea sarace, spectrele RMN, atat cele 1H cat si cele 13C, contin exact informatia necesara, care poate fi pusa in legat... vezi detalii

doc

Izotopi

In natura, unul si acelasi element poate avea mase atomice diferite. De exemplu, decoperirea plumbului in mineralele radioactive a dovedit ca masa atomica a acestuia nu este aceeasi in diferitele minerale; astfel, plumbul (RaG) din mineralele de uraniu are masa atomica 206, plumbul (ACD) din mineralele de actiniu are masa atomica 208. Prin cercetari experimentale cu ajutorul spectrografului de masa s-a stabilit ca plumbul obisnuit cu masa atomica 207, 19 este un amestec de patru specii de atomi cu masele atomice: 204, 206, 207, 208, in proportie de 1, 5%, 23, 6%, 22, 6% si respectiv 52, 3%... vezi detalii

doc

Intrebuintarile clorurilor

Clormetanul, clorura de metil, CH3Cl, se poate obtine impreuna cu ceilalti deriva clorurati ai metanului, prin clorurare directa. Clormetanul pur se prepara prin tratarea alcoolului metilic cu acid clorhidric sub preiune. Produsul gazos al reactiei se spala cu apa si cu acid sulfuric concentrat, se lichefiaza apoi prin comprimare si se pastreaza in cilindri de otel. Clormetanul se intrebuinteaza frigului si ca agent de metilare. Diclormetanul, clorura de metilen, CH2Cl2, se fabrica prin clorurarea directa a metanului; serveste ca dizolvant. Triclormetanul, cloroformul, CHCl3, se prepara d... vezi detalii

doc

Proteinele, Lipidele, Glucidele si Vitaminele

NOTIUNI GENERALE DESPRE ALIMENTATIE Alimentatia reprezinta conditia esentiala pentru existenta vietii.Fara hrana organismul nu se poate mentine,manifesta,dezvolta,perpetua.In alcatuirea regimului se pleaca totdeauna de la nevoile omului normal,de aceiasi varsta,sex,stare fiziologica si cu acelasi tip de munca.Componentele de baza ale alimentelor sunt denumite factori nutritive sau principii nutritive.Acestea sunt:proteinele,lipidele,glucidele,sarurile minerale,apa si vitaminele. PROTEINELE,sunt substante alcatuite dn atomi de carbon,hidrogen,oxigen,azot si uneori sulf.Sunt indispensabile ... vezi detalii

doc

Controlul Analitic Al Calitatii Apei

In natura nu exista apa pura; date fiind interactiunile cu mediul ea contine gaze, substante minerale si organice dizolvate in suspensie. Chiar apa de ploaie, care ar trebui sa fie cea mai curata apa naturala (devenita astfel printr-o distilare naturala) poate prezenta dizolvate anumite impuritati de tipul: CO2, NH3 sau chiar H2S, SO2- ca urmare a contactului prelungit cu aerul. Apele marilor si oceanelor sunt puternic mineralizate. Marile interioare au concentratii in saruri, fie mai mari (Marea Mediterana), fie mai mici (Marea Neagra- in special NaCl) comparativ cu apele oceanelor. In c... vezi detalii

doc

Epurarea Apelor Uzate

Proiect de Practica OTP BankPoluarea apelor precum si epuizarea lor prin consum abuziv risipa devin fenomene dominante in periclitarea surselor de apa in tarile avansate, semnalandu-se din ce in ce mai multe zone de pe glob in care apa lipseste - fiind compromisa din punct de vedere calitativ. Apa se incarca cu materii poluante, devenind uzata prin utilizarea ei de catre om, in cele mai diverse scopuri practice, prin contactul apelor meteorice (ploaie, zapada) cu produse ale activitatii umane, care se gasesc in aer si pe sol. Intrucat domeniile de folosire a apei imbraca cele mai diverse ... vezi detalii

Hopa sus!