Obținerea Zahărului din Sfecla de Zahăr

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Scurt istoric 4
1.1. Productia mondiala de zahar 6
2. Materii prime 8
2.1. Trestia de zahar 8
2.2. Sfecla de zahar 9
2.2.1. Compozitia chimica a sfeclei de zahar 9
2.2.2. Factori care influienteaza calitatea sfeclei de zahar 10
2.2.3. Indicatori de calitate ai sfeclei de zahar 12
2.2.4. Carcteristici fizice si termofizice ale sfeclei de zahar 14
2.2.5. Aprecierea calitatii tehnologice a sfeclei - prin randamentul in zahar al soiului 15
3. Procesul tehnologic de obtinerea a zaharului din sfecla de zahar 16
3.1. Receptia sfeclei de zahar 16
3.2. Pregatirea sfeclei pentru industrializare 17
3.3. Spalarea sfeclei 18
3.4. Taierea sfeclei si obtinerea taiteilor de sfecla 19
3.5. Cantarirea taiteilor de sfecla de zahar 19
3.6. Extractia zaharului 19
3.7. Purificarea zemei de difuzie 20
3.8. Concentrarea, fierberea, cristalizarea, centrifugarea si conditionarea zaharozei 23
4. Sortimentul si indicii de calitate ai zaharului 24
4.1. Sortimentul de zahar 24
4.2. Caracteristicile de calitate ale zaharului 24
B I B L I O G R A F I E 26


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Zaharul este una din cele mai vechi marfuri (deopotriva cu bumbacul si graul) in istoria civilizatiei. Ca produs al prelucrarii trestiei de zahar, el era cunoscut in India mai bine de 2500 de ani in urma, avand si rolul de valuta in schimburile comerciale dintre tari. 
Actualmente productia mondiala a zaharului constituie circa 130 mln tone anual, dintre care circa 70% se obtine din trestie de zahar si 30% din sfecla de zahar. 
In prezent principalii producatori mondiali de zahar sunt: Brazilia (20,1 mln. tone in anii 1999/2000), Uniunea Europeana (19,55 mln. tone), India (20,11 mln. tone), S.U.A. (8,2 mln. tone), China (7,2 mln. tone), etc. Principalii producatori si principalii consumatori de zahar: astfel pe primul loc se afla India (17,18 mln. tone in anii 1999/2000), Uniunea Europeana (14,32 mln. tone), urmate de Brazilia, S.U.A., China, etc.
In ultimii ani se observa o atitudine de crestere a consumului de zahar intr-un ritm mai inalt fata de producerea zaharului. Daca in anii 1995/1996 producerea preleva cu 3,89 mln. tone asupra consumului, in sezonul 2000/2001 nivelul lor practic s-a egalat si a constituit circa 130,2 mln. tone. In perspectiva se preconizeaza o depasire a consumului fata de productie, ceea ce poate determina cresterea preturilor la ,,aurul alb" pe piata mondiala a zaharului.
In ceea ce priveste consumul zaharului, aproximativ 50% este destinat alimentatiei umane directe si 50% industriei alimentare pentru obtinerea produselor zaharoase, conservelor, a bauturilor racoritoare si bauturilor alcoolice, etc.
1. Scurt istoric
Istoria culturii sfeclei de zahar este legata de numele lui A.Marggraf (1709 - 1782) si a lui F. C. Achard (1753 - 1821). Primul are meritul de a fi descoperit zaharul din sfecla (1747), iar al doilea de a fi dedicate intreaga sa activitate valorificarii descoperirii realizate de Marggraf. 
In anul 1786 s-au efectuat in Germania primele cercetari cu culturile sfeclei de zahar de catre Achard, care vedea in perspectiva o industrie de zahar proprie, pentru a usura astfel tara sa de importul zaharului din trestie. In anul 1799 Achard a initiat in toate provinciile germane campuri cu sfecla de zahar, obtinand prin presare 3 kg de zahar din 100kg de radacini. 
In anul 1802, Archard a construit in Silezia prima fabrica de zahar din lume, a carei materie prima o constituia sfecla de zahar. In perioada aceasta cercetatorii din Germania si Franta se ocupau intens cu selectia culturilor de sfecla si cu ridicarea continutului acesteia in zahar. Alegandu-se sfeclele dupa caracterele lor morfologice s-a putut inregistra un rapid progres in marirea continutului acesteia in zahar la sfecla de zahar, creindu-se in Germania faimosul soi ,,Sfecla imperiala", care continea 13,8% zahar.
Aproape 85 milioane de tone anual de zahar cristalizat se produc in prezent pe glob.Aceasta cantitate , raportata la cele peste 4 miliarde de locuitori ai planetei , arata ca pentru fiecare om se produce in jur de 20 kilograme . Aceasta cantitate nu ar fi asa de mica , numai ca in unele tari consumul de zahar pe cap de locuitor trece de 60 kg pe an , in timp ce in altele consumul este aproape neglijabil. Iar daca facem comparatie intre consumul de zahar al orasanului si consumul de zahar al populatiei rurale, constatam ca in multe zone pe glob sunt populatii care arareori ajung sa guste din dulceata zaharului. Dar omul nu poate trai fara zahar indiferent ca acesta este zaharoza, adica zaharul obisnuit, sau alt zahar mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza. Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zaharului cristalizat devenea tot mai necesara.
Prima planta care a furnizat omului materia prima pentru zaharul cristalizat a fosttrestia de zahar, din care, cu mai bine de 1800 de ani in urma, s-a putut obtine de catre populatii de pe teritoriul Indiei o substanta dulce, pe jumatate intarita, de culoare bruna . Si astfel apare in scurt timp zaharul cristalizat. Apoi trestia de zahar ,care se cultiva acolo de veacuri a fost adusa de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni . In America trestia de zahar a ajuns o data cu cea de-a doua calatorie a lui Columb pe insula ,, La Espagnola ,, ( azi insula Haiti ) , de unde a trecut in America Centrala si America de Sud . Extragerea zaharului cristalizat s-a perfectionat foarte repede si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice . Pe intinsele plantttii de trestie de zahar , ca si pe intinsele plantatii de bumbac , milioane de sclavi isi pierdeau viata in cea mai neagra mizerie , pentru monopolistii plantatiilor si ai fabricilor de zahar . Dar plantatiile de trestie de zahar din insula Haiti , care pana in anul 1791 detinea intaietate in comertul international al zaharului , au fost pustiite de rascoalele sclaviilor care nu au mai putut indura foametea si mizeria . Cu timpul , trestia de zahar s-a extins in cultura in Brazilia si alte tari din America de Sud si Centrala , in Australia , in Asia ( China , Filipine ,Indonezia ) si in mai multe tari africane . Aceasta planta este perena , o plantatie putand fi exploatata 5 - 7 ani .


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Zaharului din Sfecla de Zahar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!