Obtinerea Etanolului

Extras din referat Cum descarc?

Alcoolul etilic se produce, in cea mai mare parte, prin fermentarea lichidelor care contin zahar, cu ajutorul drojdiei. Alcoolul etilic obtinut pe cale biotehnologica mai poarta denumirea de bioalcool, deosebindu-se astfel de alcoolul etilic de sinteza.
Fabricarea alcoolului din cereale se poate face prin doua tipuri de procedee:
-cu fierbere sub presiune a materiei prime (HDV);
-fara fierbere sub presiune (DSA).
Procedeele clasice de producere a alcoolului din cereale se bazeaza pe fierberea sub presiune a materiei prime, care se face in scopul gelificarii si solubilizarii amidonului,astfel incat acesta sa poata fi atacat de catre amilaze la zaharificare.
Aceste procedee prezinta urmatoarele dezavantaje:
-consumul de energie termica este ridicat (660-800MJ/hl alcool absolut);
-modul de lucru este, de regula, discontinuu, iar posibilitatile de recuperare a caldurii sunt reduse;
-datorita solicitarii termice a materiei prime (150-165?C) se formeaza melanoidine si caramel;
-plamezile obtinute nu sunt omogene, iar borhotul rezultat are o valoare furajera mai scazuta.
Procedeele de prelucrare fara presiune se bazeaza pe faptul ca energia termica necesara pentru fierberea sub presiune este inlocuita , in mare parte,prin energia de maruntire a materiei prime, astfel incat amidonul granular sa poata fi fluidificat si zaharificat. Necesarul de energie electrica pentru maruntire variaza , in functie de gradul de maruntire dorit si de procedeul folosit , intre 16 si 30 kWh/ tona de cereale, fiind mult mai scazut decat necesarul de energie termica de la fierberea sub presiune Depozitarea cerealelor se poate face in silozuri sau magazii. In timpul depozitarii au loc pierderi masice si in amidon , care sunt cu atat mai mari cu cat cresc umiditatea materiei prime si temperatura de pastrare. 
Tabelul 1. Pierderile masice la depozitarea cerealelor in functie de umiditate.
Umiditatea cerealelor % Pierderea masica%
lunara anuala
14 0,04 - 0,08 0,5 - 1,0
15 0,08 - 0,13 1,0 - 1,5
16 0,17 - 0,21 2,0 - 2,5
17 0,25 - 0,33 3,0 - 4,4
18 0,33 - 0,42 4,0 - 5,0 
19 0,46 - 0,58 5,5 - 7,0
20 0,63 - 0,75 7,5 - 9,0 
Maruntirea cerealelor
Aplicarea procedeelor de prelucrare fara presiune necesita o maruntire optima a materiei prime, astfel incat sa se obtina randamente maxime in alcool, cu un consum minim de energie. Pentru obtinerea acestor randamente maxime in alcool este necesar ca, la macinarea cerealelor, proportia de fractiuni rezultate de la sortarea pe site a macinisului sa fie urmatoarea :
Dimensiunea particulelor um Procentul %
sub 90 49,8
90 - 250 31,3
250 - 500 17,3
500 - 710 1,6
peste 710 0,1
La maruntirea cartofilor, marimea finala a particulelor trebuie sa fie de 50 - 100 um, iar procentul de particule cu marimea de peste 1 um trebuie sa fie de maximum 3 %. O maruntire insuficienta a materiei prime poate conduce la pierderi in alcool de pana la 20 L/ tona de cereale sau chiar mai mult. 
Pentru maruntirea cerealelor se folosesc in practica trei grupe de procedee :
- macinarea uscata;
- macinarea umeda; 
- macinarea uscata si umeda ( in doua trepte).
Procedee de obtinere fara presiune a plamezilor din cereale
In functie de modul in care se realizeaza maruntirea, diferitele procedee de obtinere fara presiune (DSA) a plamezilor din cereale si cartofi se pot clasifica astfel :
- procedee DSA cu macinare uscata;
- procedee DSA cu macinare umeda;
- procedee DSA cu macinare uscata si umeda;
- procedeul prin dispersie DMV.
Aceste procedee pot fi folosite cu recircularea borhotului (SRV) sau fara recircularea borhotului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Etanolului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!