Nutrienti si Compusi Naturali in Fructe de Padure

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Fructele de padure sunt o adevarata sursa de sanatate: contin vitamina C in cantitati mari, au potasiu si in special fibre care ajuta la o digestie sanatoasa.
Datoria continutului ridicat in vitamine si substante minerale, fructele cultivate si spontane completeaza alimentele de origine animala si contribuie la desfasurarea normala a proceselor de metabolism in corpul omenesc.
Fructele de padure au rol energetic si plastic datorita aportului lor in diverse substante necesare organismului, mai ales in ce priveste desfasurarea diverselor procese biologice prin substantele enzimatice, hormonale, vitaminele si microelementele pe care le contin, contribuind la alimentatia rationala a omului. 
Substantele nutritive din fructe sunt usor asimilabile, iar unele din ele urmaresc rezistenta omului fata de anumite boli. De asemenea, unele fructe contin substante cu actiune vindecatoare, fiind utilizate ca materie prima in industria de medicamente sau sunt consumate in stare proaspata, in scopul intaririi corpului omenesc. 
Fructele de padure constituie o materie prima deosebit de valoroasa pentru alimentatie. Aroma lor este mai puternica decat a cea a fructelor cultivate. De asemenea, continutul lor in zaharuri si in vitamine este mult mai bogat.
Fructele sunt considerate produse finite atunci cand sunt consumate in stare proaspata si materie prima pentru industria alimentara sau de medicamente cand sunt supuse unor procese de transformare, in urma carora rezulta produsele finite, cu insusiri diferite de cele ale fructelor in stare proaspata.
O diveristate de fructe de padure sunt importante surse de compusi bioactivi, printre compusii chimici care se gasesc in fructele de padure sunt si compusii fenolici fiind un grup major de fitochimicale inclusiv flavonoide.
Diferite studii au aratat importanta pe care o au uleiurile din seminte de la o gama variata de fructe de padure, uleiurile vegetale avand un deosebit rol pentru organism.
Calitatea fructelor este data de starea fizica si de compozitia lor chimica. Starea fizica a fructelor este caracterizata prin insusirile organoleptice si constitutia fizica.
2. Compozitia chimica a fructelor de padure
Consumul de fructe de padure a devenit popular in randul consumatorilor datorita nivelului ridicat de fitochimicale valoroase: polifenoli, flavonoide, taninuri, acizi fenolici si antociani. Fructele de padure contin de asemenea componentele esentiale pentru un regim alimentar sanatos cum ar fi vitamine, minerale si fibre care ofera beneficii pentru sanatate ce se extind dincolo de hrana de baza. Investigatiile recente au aratat ca consumul fructelor de padure are un rol foarte important pentru sanatatea omului si de asemenea impiedica aparitia unor boli de inima, boli cornice si cancer.
Principalii componenti ai fructelor si ai produselor din fructe sunt: apa, zaharuri (glucide), acizi organici, substante minerale, substante pectice, materii colorante, substante tanante, vitamine si enzime, celuloza, albumina vegetala, ceara.
Apa se gaseste in proportie mult mai mare fata de ceilalti componenti, reprezentand 70-80 % si variind de la o specie la alta. Prin uscare, fructele pierd o parte importanta de apa, ajungand la un continut de 10-25 %. Deoarece aceasta apa este extrasa de radacini din sol si se inmagazineaza in celulele suculente ale fructelor, este sterila. Transformarea in suc a fructelor pastreaza apei aceasta calitate , motiv pentru care sucurile de fructe de padure sunt bauturi sterile. Zmeura contine 84-86 %, murele 88 %, coacazele negre 81-84 %, afinele negre 86-88% apa.
Zaharurile (glucidele) sunt din punct de vedere chimic, compusi ai carbonului cu hidrogenul si oxigenul. Aceste zaharuri se produc in plante, respectiv in fructe, in cursul dezvoltarii, prin fenomenul fizico-chimic numit fotosinteza, care are loc in frunze sub actiunea luminii si clorofilei, prin combinarea bioxidului de carbon din aer cu hidrogenul si oxigenul aduse de planta sub forma de apa.
Zaharurile le gasim in fructe sub forma de fructoza, zaharoza si glucoza. Glucoza (componentul principal al mierei de albine) se prezinta sub forma de cristale si este mai dulce decat zaharoza. Fructoza cristalizeaza mai greu in stare izolata si este de circa doua ori mai dulce decit glucoza.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Ionescu, T., Lucescu, A., (1985). Fructele de padure, Bucuresti, Editura Ceres
2) Tanase, L., (2011). Tehnologia de obtinere, procesare-valorificare si actiunea terapeutica a fructelor de padure, Bucuresti, Editura Mustang
3) Sylwia Flis , Zenon Jastrzebski, Jacek Namiesnik, Patricia Arancibia-Avila, Fernando Toledo,Hanna Leontowicz, Maria Leontowicz, Milan Suhaj, Simon Trakhtenberg, Shela Gorinstein, (2012). Evaluation of inhibition of cancer cell proliferation in vitro with different berries and correlation with their antioxidant levels by advanced analytical methods. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis
4) Aleksandra Konic' -Ristic' , Katarina Savikin, Gordana Zdunic' , Teodora Jankovic' , Zorica Juranic ,Nebojsa Menkovic' , Ivan Stankovic', (2011). Biological activity and chemical composition of different berry juices. Food Chemistry.
5) Sandra Neli Jimenez-Garcia , Ramon Gerardo Guevara-Gonzalez , Rita Miranda-Lopez ,
Ana Angelica Feregrino-Perez , Irineo Torres-Pacheco , Moises Alejandro Vazquez-Cruz, (2012). Functional properties and quality characteristics of bioactive compounds in berries:Biochemistry, biotechnology, and genomics. Food Research International
6) Baoru Yang, Markku Ahotupa , Petri Maatta , Heikki Kallio (2011). Composition and antioxidative activities of supercritical CO2-extracted oils from seeds and soft parts of northern berries. Food Research International
7) A.L. Huntley, (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women:
Cardiovascular disease, cancer and cognition. Maturitas


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!