Noțiuni generale în chimie

Extras din referat Cum descarc?

Atom: cea mai mica particula de substanta, indivizibila prin procedee chimice obisnuite, divizibila prin procedee fizice. Este alcatuit din nucleu in jurul caruia se rotesc electroni.
Numar atomic Z (numarul de ordine): numarul protonilor din nucleu = numarul electronilor.
Numar de masa A: suma numarului de protoni si neutroni din nucleu.
Numarul de neutroni se calculeaza din relatia N=A-Z, unde N - numarul de neutroni.
Element chimic: specia de atomi cu acelasi numar atomic Z.
Izotopi: specii de atomi cu acelasi numar atomic Z (acelasi numar de protoni) si cu numar de masa diferit (numar diferit de neutroni).
Masa atomica relativa: un numar care indica de cate ori masa unui atom este mai mare decat a 12-a parte din masa izotopului 
Invelis electronic: alcatuit din straturi, substraturi si orbitali moleculari pe care se rotesc electronii in jurul nucleului; numarul maxim de electroni dintr-un strat se calculeaza cu relatia N=2n2.
Legatura chimica uneste doua sau mai multe elemente chimice. Poate fi: legatura covalenta polara si nepolara, legatura ionica, legatura metalica, legatura coordinativa si legatura de hidrogen.
Legatura covalenta nepolara este caracteristica pentru nemetale, se formeaza pe baza punerii in comun a perechilor de electroni (H2, N2, O2, F2, Cl2, Br2, I2, CH4). Exemplificam formarea moleculelor de hidrogen si oxigen:
H- + oH=H : H - unde perechea de electroni apartine ambilor atomi si poate fi inlocuita printr-o liniuta care reprezinta valenta atomului dat:
H:H H-H
Atomii de oxigen au cate doi electroni necuplati, de aceea, pentru a avea configuratia unui gaz inert, mai are nevoie de inca doi electroni. Valenta atomului de oxigen este egala cu 2.
oO- + oO- = O::O sau O::O O=O
Legatura covalenta polara se realizeaza intre doua elemente diferite, ce au electronegativitate apropiata, unde perechea de electroni este deplasata spre elementul cu electronegativitate mai mare (HCl - clorura de hidrogen, H2O, H2S, CO etc.). De exemplu, la formarea legaturii in clorura de hidrogen (HCl): H- + oCl = H?+:Cl?-, dupa cum observam, densitatea electronica este deplasata spre atomul de clor, incarcandu-l partial cu sarcina negativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale in Chimie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!