Norul de dioxină de la Seveso - Italia

Cuprins referat Cum descarc?

1.	Introducere................................................................................. 2
2.	Ce s-a intamplat? ............................................................................3 
3.	Suprfata afectata de eliberarea dioxinei.................................................4
4.	Ce masuri au luat autoritatile?............................................................7
5.	Studii privind efectele immediate si pe termen lung de sanatate.....................7
6.	Caz de instant penala........................................................................8
7.	Concluzii.....................................................................................9
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Norul de dioxina de la Seveso, Italia
1. Introducere 
In dupa-amiaza zilei de 10 iulie 1976, un accident la o fabrica de pesticide din apropiere de Seveso, in nordul Italiei, a dus la eliberarea in atmosfera a unui nor de dioxina, o substanta foarte periculoasa, cunoscuta pentru efectele ei cancerigene chiar si in doze foarte mici. Din pacate, zona afectata, in suprafata de 18 km?2, era una rezidentiala si astfel 37.000 de persoane au intrat in contact cu aerul contaminat. Catastrofa a fost atat de mare, incat ulterior Consiliul Europei a emis o directiva speciala, asa-numita Directiva Seveso, care a adus reglementari stricte pentru producerea si stocarea a cca 80 de substante considerate foarte periculoase. 
2. Ce s-a intamplat?
In dupa-amiaza calduroasa si linistita a zilei de 10 iulie 1976, ora 12 : 37 o valva a unui rezervor de la fabrica ICMESA a cedat. Un nor albicios format din vapori de chimicale s-a ridicat la cca 50 de metri in aer si a fost purtat imediat de vant spre Seveso si alte localitati invecinate. ( Fig. nr.1 )
Fig. nr. 1 
Problema cu acest nor era ca el continea o substanta cu un nume imposibil (2,3,7,8-tetraclordibenzodioxin sau TCDD), o dioxina a carei concentratie maxima acceptata in atmosfera este de 0,0001%. La Seveso, dupa accident, concentratia de TCDD a atins valori de 100 de ori mai mari. Autoritatile locale si oficialii fabricii de pesticide au actionat insa cu mare intarziere: in prima saptamana populatia nici macar nu a stiut de accident, pentru ca acesta n-a fost facut public, si inca o saptamana a trecut pana sa se inceapa operatiunile de evacuare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Norul de Dioxina de la Seveso - Italia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!