Nicolae Teclu

Extras din referat Cum descarc?

Cand Nicolae Teclu s-a nascut in Brasov, chimia era o stiinta tanara. Abia trecusera cateva decenii de cand se afirmase ca niciodata chimia nu va ajunge o stiinta adevarata, pentru ca nu-si poate exprima matematic legiile ei. Munca pe taramul chimiei insemna un drum pe un teren inca intelenit, iar Teclu a fost unul din destelenitorii lui. Totodata el se numara printre primii chimisti romani care s-au facut cunoscuti si in strainatate.
Primele sale descoperiri si lucrari se refera la probleme de chimie anorganica, la studiul chimic al unor meteoriti cazuti in India, analiza silicatilor, actiunea pentaclorurii de fosfor asupra anhidridei acidului wolframic, sulfura de antimoniu, relatiile dintre chimie si artele plastice. Publica primele sale cercetari asupra fenomenului arderii, o problema care l-a preocupat toata viata.
Desi a fost nevoit sa activeze in strainatate, s-a simtit totdeauna aproape de poporul sau, legaturile pe care le-a intretinut cu institutiile stiintifice romanesti fiind neintrerupte.
A militat pentru dezvoltarea chimiei in Romania de pe pozitiile unui savant progresist. Iata ce spune el in 1880 la Academie: Chimia este insa si mai mult, ea este mama industriei intr-o tara ca aceasta, cu resurse atat de bogate, trebuie sa fie un focar pentru ridicarea bunei stari materiale, printr-o activitate cat mai extinsa industrial. Teclu este autorul a 52 de lucrari originale publicate, din care cele mai multe de refera la studiul gazelor, la ardere si la productia industriala a hartiei.
Totodata a facut peste 60 de descoperiri, care i-au dus numele in lumea intreaga. Nicolae Teclu este tipul descoperitorului si inventatorului, niciodata multumit cu procedeele si aparatele existente, preocupat mereu de perfectionarea lor, de nascocirea altora, tot mai eficiente.
Cercetarile sale in domeniul combustiei l-au condus la una din cele mai remarcabile inventii: becul cu reglare a curentului de aer si gaz.
In laboratorul de chimie anorganica al Universitatii din Bucuresti au fost pastrate mai multe aparate inventate de chimistul roman si prezentate la expozitia jubiliara din 1906: aparatul de preparat ozon, aparatul de preparat dioxid de carbon solid, aparatul pentru sinteza si descompunerea apei, aparatul pentru prepararea gazelor, aparatul pentru inregistrarea exploziilor gazelor. Teclu a mai inventat un aparat care permitea sa se determine in orice clipa compozitia aerului in mine, spre a se evita exploziile gazului grizu. Studiul tehnologiei hartiei a constituit pentru Teclu o preocupare permanenta. El pune la punct o metoda originala de determinare a continutului de fibre lemnoase in hartie, inventeaza aparate pentru determinarea rezistentei si grosimii hartiei.
Dupa cum se stie, la sfarsitul secolului al XIX-lea, una din problemele care preocupa in mod deosebit omenirea era aceea a zborului cu motor. Teclu n-a ramas strain nici de aceasta preocupare. El preconiza plutirea in aer cu ajutorul unor aparate ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Nicolae Teclu - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!