Nichel și Plumb

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nichelul este larg folosit gasindu-se in scoarta Pamantului intr-o cantitate de doua ori mai mare decat cuprul, plumbul si zincul laolalta

Inca din timpurile stravechi se foloseau aliaje de fier-nichel din meteoriti, dar nichelul a fost cunoscut ca element abia din anul 1751. Inainte de aceasta data, minerii saxoni incercasera sa topeasca niste minereuri nou descoperite, care pareau a fi cuprifere. Dar ceea ce au obtinut nu a fost cuprul. Era un metal alb, dur care nu putea fi ciocanit spre a obtine obiecte de utilitate practica. Minerii si-au exprimat temerile:''Batranul Nick ne-a vrajit minereul. Metalul asta bun de nimic este arama batranului Nick". Ani de-a randul, oriunde se gaseau minereuri asemanatoare, ele erau denumite astfel. Pana cand in cele din urma, in Suedia, savantul(mineralog si chimist suedez) Axel Federic Cronstedd (1722-1765) a ajuns la concluzia ca "Arama lui Nick" continea un metal necunoscut. L-a numit nichel.

Podoabe din metalul alb, denumite "paktong", fusesera confectionate in China inca din vremuri stravechi. Curand dupa ce Cronstedd descoperise nichelul, un al doilea savant suedez a aflat secretul paktong-ului, acest "cupru alb", obtinut prin adaos de zinc la minereurile care contineau nichel si cupru. Curand aliaje asemanatoare au fost produse in Europa. Ele erau denumite argint-nichel si argint german. In anul 1844 dupa ce s-a inceput electrometalizarea in Marea Britanie, acest argint german placat cu argint veritabil a fost mult folosit in locul cuprului pur acoperit cu un strat subtire de argint curat, topit la temperaturi inalte. Obiectele din argint-nichel, acoperite cu argint pur prin electroplastie, sunt inca apreciate si astazi.

Desi pare ciudat, pana acum o jumatate de secol, cererea de nichel era mica cu exceptia utilizarii sale la fabricarea monedelor de nichel, a acoperirilor cu nichel si a argintului-nichel pentru tacamurile argintate. Savantii au gasit insa sute de alte noi aplicatii pentru acest metal, fiind cunoscut faptul ca otelul inoxidabil contine frecvent nichel alaturi de fier.

Nichelul este tenace, rezistent si nu se uzeaza usor, iar aliajele castiga ceva din aceste calitati cand au in compozitia lor nichel. Otelurile cu un continut de 1/2 - 5 % sunt mult folosite pentru piese de automobile, cum sunt angrenajele si arborii cotiti; otelul cu nichelul este vital pentru autocamioane, vagoane de marfuri, autobuze, tractoare, masini de tot felul si instalatii de forare, producere si rafinare a titeiului. Otelul cu nichelul are o importanta deosebita pentru motoarele si trenurile de aterizare ale avioanelor. Alte oteluri aliate cu nichelul se comporta bine la temperaturi scazute si sunt, deasemenea, utilizate acolo unde otelurile nealiate devin casante si se rup la soc. Otelul cu nichel rezistent termic se aplica la

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nichel si Plumb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 220 cuvinte
Nr caractere:
6 608 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
metale, plumb, atomi
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Eftimie Andrei
Sus!