Metode de sinteza a polimerilor

Extras din referat Cum descarc?

Polimerii (compusii macromoleculari) sunt compusi chimici (in marea majoritate a cazurilor organici) cu molecule de dimensiuni mari (macromolecule) obtinute din unirea intr-un lant molecular (catena) a unui numar mare de monomeri - unitati structural de obicei identice.
Moleculele organice se formeaza prin legarea covalenta a atomilor de carbon cu alti atomi sau unitati structurale.
Dupa modul cum sunt ocupate cele patru valente ale carbonului, pot exista urmatoarele situatii: patru legaturi simple; doua legaturi simple si una dubla, doua legaturi duble, o legatura simpla si una tripla.
Metode de sinteza a polimerilor
Produsele sintetice macromoleculare sunt rezultatul unor procese chimice numite polireactii (polimerizari).
A. Polimerizarea
Reactia de polimerizare reprezinta procesul chimic de unire a unui numar numar mare de meri (monomeri) identici care contin cel putin o legatura dubla intre atomii de carbon ai lantului macromolecular; nu rezulta produsi secundari sub forma de molecule simple (apa, acizi, amoniac), iar unitatea structurala nu se modifica.
Reactiile de polimerizare pot decurge prin mecanism radicalic (specific polimerizarii vinilice) sau prin mecanism ionic (anionic sau cationic). In aceste procese, activarea moleculei de monomer, precum si viteza de polimerizare sunt influentate de factori precum: temperatura, lumina, radiatii ? sau ?, ori prezenta unor catalizatori specifici.
Reactia de polimerizare reprezinta unirea unui 
nA -  (A)n ; A = monomer(mer); n = grad de polimerizare
A. Polimerizarea este o reactie in lant ce decurge in trei etape:
1. initierea in decursul careia are loc prin procese termice sau fotochimice scindarea moleculelor unei substante introduse special ca initiator, si formarea unor radicali liberi primari care aditioneaza la legatura dubla a monomerului si formeaza un radical mai mare; actiunea initiatorului se bazeaza pe captarea unui electron al legaturii duble C?C astfel ca unul din atomii de carbon ramane cu un electron fara perechea sa de spin si este capabil sa aditioneze la o alta unitate structurala pentru a reface perechea, adica a capatat o legatura libera; numarul de legaturi libere ale unui monomer reprezinta functionalitatea acestuia, astfel ca un monomer cu doua legaturi este bifunctional, cu trei legaturi trifunctional si cu mai mult de trei legaturi polifunctional; aceasta prima etapa este ilustrata pentru un monomer oarecare (X fiind un atom sau o unitate structurala) in figura 1a;
2. propagarea (cresterea) in decursul careia radicalii liberi formati in etapa anterioara participa la reactii de transfer in care se extrage un atom dintr-o molecula legandu-se la radical care devine stabil si se genereaza un nou radical din molecula care a furnizat atomul; procesul continua astfel cu atasarea unor noi unitati structurale lantului molecular care are la unul din capete radicalul primar, iar celalat capat este liber si poate primi noi unitati; aceeasta etapa este ilustrata in figura 1b;
3. intreruperea in decursul careia radicalii reactioneaza in perechi pierzandu-si reactivitatea si cresterea lantului molecular se opreste; procesul de intrerupere este aleator si se produce prin doua mecanisme:
- prin combinare, atunci cand capetele libere a doua lanturi moleculare se intalnesc si se unesc (1 c);
- prin disproportionare, atunci cand un atom de hidrogen este transferat de la un lant la altul si se favorizeaza refacerea unei legaturi duble C?C, asa cum se poate observa in figura 1 d.
In forma cea mai generala, polimerizarea poate fi reprezentata astfel:
Fig. 1. Etapele reactiei de polimerizare: a -  initierea; b -  propagarea; c - intreruperea prin combinare; d - intreruperea prin disproportionare


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de sinteza a polimerilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!