Metode de Determinare a Aminoacizilor Prezenti in Serul Fiziologic

Extras din referat Cum descarc?

Aminoacizii sunt unitatile constituente ale proteinelor si cuprind in molecula lor doua grupari functionale: carboxil si amino.Exista 20 de aminoacizi proteinogeni specificati prin codul genetic, prezenti in toate organismele vii.
Aminoacizii naturali au formula generala:
R-CH-COOH
NH2
in care gruparea aminica se afla la carbonul ? fata de carboxil.Exceptie face prolina al carui azot,desi tot in pozitia ? fata de carboxil, face parte dintr-un inel pirolidinic, fiind o grupa aminica secundara.
Aminoacizii esentiali
Cei 20 de aminoacizi naturali constituie alfabetul proteinelor.Distributia lor calitativa si cantitativa intr-o proteina determina caracteristicile chimice,valoarea ei nutritiva si functiileei metabolice in organism.Dintre cei 20 de aminoacizi uzuali,organismul uman si al vertebratelor superioare poate sintetiza un numar limitat,restul trebuie sa fie furnizati zilnic prin hrana si se numesc aminoacizi esentiali !9!.Cei mai multi autori, considera drept aminoacizi esentiali urmatorii:valina,fenilalanina,metionina,lisina,triptofanul; altii, includ si leucina,izoleucina ,treonina si histidina.
Caracteristici generale :
Aminoacizii indeplinesc mai multe roluri biologice,fiind in acelasi timp:
o ioni dipolari cu un moment de dipol mare, care determina o crestere considerabila a mediului in care se dizolva;
o electroliti amfoteri solubili in apa, cu capacitatea de a actiona ca substante tampon in diferite domenii de pH;
o sunt optic activi, datorita faptului ca poseda unul sau mai multi atomi de carbon asimetrici, cu exceptia glicinei;
o sunt compusi cu grupe reactive capabile sa participe la reactii chimice avand ca rezultat o mare gama de produse sintetice;
o sunt liganzi ai multor metale; 
o sunt participanti in reactii metabolice cruciale, de care depinde viata si sunt substante in vitro pentru o gama mare de enzime;
o sunt constituenti esentiali ai moleculelor proteice ale caror caractere specifice,biologice si
chimice sunt determinate in mare parte de numarul, distributia si interrelatiile aminoacizilor din care se compun.
Ei prezinta unitate si diversitate in acelasi timp:unitate, deoarece sunt ?-aminoacizi cu toate consecintele fizice care decurg din aceasta si pentru ca cei care sunt componenti uzuali ai proteinelor au aceeasi configuratie optica a atomului de carbon din pozitia ?, si diversitate, deoarece fiecare din ei poseda o catena diferita, care-i confera proprietati unice, deosebindu-l fizic,chimic si biologic de ceilalti.
Intre metodele de determinare a aminoacizilor serici pe primul loc se situeaza cele cromatografice, electroforeza capilara (CE) cu detectie fluorescenta. Aceasta este dezvoltata ca o simpla metoda de determinare cantitativa a tirozinei, argininei, acidului glutamic din serul fiziologic. Au fost investigate conditiile de separare si derivatizre cu izotiocianatii fluorescenti. Ecuatiile de regresie au relevat o relatie liniara (coeficienti de corelare: 0.9927 - 0.9998) intre varful suprafetei si concentratia fiecarui analit. Au fost atinse limite de detectie de 10-10 M pentru aminoacizii detectati, iar nivelul acestora in serul fiziologic putand fi usor determinati cu o recuoerare de 93.5 - 106.5%.
Electroforeza capilara a capatat o atentie deosebita pentru separarea unor varietati de compusi , iar in zilele noastre este considerata o tehnica importanta complementara tehnicilor de separare cromatografica. Cu toate acestea, limita de detectare a concentratiei in cazul electroforezei complementare cu un detector UV este restransa datorita unor probe injectate si o lungime de unda scurta existenta doar pentru detectia "on-column". Prin urmare, electroforeza capilara cu detectie fluorescenta reprezinta un interes particular atata timp cat pot fi atinse limite de detectie joase. 
Aminoacizii care actioneaza ca neurotransmitatori sunt compusi biologici importanti care au de asemenea functii metabolice in sistemul central nervos. Schimbarile ce au loc la nivelul anumitor aminoacizi neurotransmitatori sunt cunoscute ca fiind asociate cu boli neuro-degenerative: boala Alzheimer sau Huntington. Asadar, masura nivelului de aminoacizi neurotransmitatori in fluidul corpului este semnificant. Este cunoscut faptul ca arginina, tirozina, acidul glutamic reprezinta 3 aminoacizi neurotransmitatori importanti ce sunt larg distribuiti in serul uman. In prezent s-au dezvoltat cateva metode de electroforeza capilara cu detectie fluorescenta pentru a determina aminoacizii din diferite probe biologice, cu toate acestea, nu s-a vorbit nimic despre determinarea cantitativa a argininei, tirozinei si a acidului glutamic in serul sanguin.
In figura de mai jos este reprezentata forma initiala a montajului, inainte de alimentarea cu tensiune, cand substantele sunt amestecate. Cand sistemul este alimentat cu tensiune electrica, componentele se separa in functie de gradientul lor de potential.
Electroforeza capilara (EC) este folosita pentru separarea speciilor ionice datorita incarcaturii lor electrice si a fortelor de atractie si respingere. Se deosebeste de cromatografia de lichide de inalta performanta (HPLC) doar prin faptul ca separarea pe componenti se face sub inalta tensiune electrica pe cand la HPLC se face cu o pompa de inalta presiune.
Exista si combinatii intre electroforeza capilara si HPLC ( ce nu se poate detecta cu HPLC intra in sistemul de detectare al electroforezei capilare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Determinare a Aminoacizilor Prezenti in Serul Fiziologic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!