Metoda de Analiza a Nicotinei din Tutun

Extras din referat Cum descarc?

Nicotina - este un alcaloid obtinut din frunzele de tutun. Se prezinta ca un lichid uleios, incolor, inodor si foarte volatil, solubil in apa; in contact cu aerul capata culoare usor galbuie.
Nicotina, principalul constituent din Nicotiana tabacum, face parte din clasa alcaloizilor pirolidinici. Datorita neurotoxicitatii sale, a fost utilizata mai intai ca insecticid. In prezent, nu are valoare terapeutica, insa se foloseste pentru determinarea tipului de receptor (este agonist al receptorilor nicotinici).
Este o substanta foarte toxica -> la om doza letala este de 60 mg (o picatura); intr-o tigareta, pe langa nicotina se gasesc si unele elemente radioactive (poloniu, strontiu) si gudroane (apar in fumul de tigara), care au actiune iritanta si au potential cancerigen.
Istoric
Pare paradoxal, dar nu s-a fumat tutun decat dupa anul 1500. In antichitate grecii si romanii se pare ca fumau plante aromate cum ar fi piperul, eucaliptul, menta. Cu toate acestea in mormantul lui Ramses al II-lea s-au descoperit frunze de tutun, fapt care ridica numeroase intrebari. Stim sigur ca civilizatiile amerindiene, atat din America de Sud, cat si America de Nord, au fumat, utilizand tutunul in pipe, sau pentru otravirea varfurilor sagetilor (denumindu-l "petum"). Indigenii il cultivau in insulele Tobago (Antilele Mici), incasii si aztecii il fumau zilnic sau la marile sarbatori religioase. Europa il descopera odata cu Cristofor Columb care il aduce in Spania. Plantele de tutun au fost mentionate pentru prima oara de Fernando Hernandez de Toledo, medicul lui Filip al II. Catre mijlocul secolului XVI-lea este aclimatizat in Portugalia, iar ambasadorul Frantei la Lisabona, Jean Nicot de Villemain trimite circa 1500 de frunze de tutun tocate Catherinei de Medici, descriind tutunul ca fiind capabil sa calmeze migrenele. Treptat tutunul incepe sa se raspandeasca in intreaga Europa, incepe sa fie consumat in cantitati din ce in ce mai mari. In 1690 agronomul Jean de la Quintinie descopera proprietatile insecticide ale tutunului, iar extractul apos de tutun se folosea pentru stropirea pomilor. In 1735 botanistul Linne foloseste pentru prima oara termenul de nicotina. In 1828 nicotina este izolata de catre Posselt si Reinmann, sinteza sa fiind realizata prima oara de Pictet in 1913.
Biosinteza
Nicotina provine de la aminoacidul ornitina, prin condensari aldolice, sau de tip Mannich in prezenta enzimelor ce au drept coenzima piridoxal fosfat.
Proprietati fizico-chimice
Lichid incolor este antrenabil cu vapori de apa (proprietate care foloseste la izolarea sa), cu miros puternic de tutun, levogir, doza letala fiind de 40mg/kg corp.
Continutul in nicotina a diferitelor produse
Sursa Continut (mg)
tigareta 13-32
muc de tigareta 5-7
tigara de foi 15-40
1 gr tutun prizat 12-16
1 plasture cu nicotina 8.3-11
1 spray nazal cu nicotina 0.5
Nicotina - C10H14N2
Nume: alfa 3 piridil-N-metilpirolidina
Formula chimica: C10H14N2
Masa moleculara: 162,23 g/mol
Densitate: 1,01 g/mol
Punctul de topire: -7,9?C
Punctul de fierbere: 247?C
Nicotina este o amina tertiara constituita dintr-un inel piridic si unul pirolidinic. Exista 2 stereoizomeri ai nicotinei, un izomer activ ce leaga receptorii nicotin-colinergici si se gaseste in tabac si un anatagonist slab al receptorilor colinergici ce se gaseste in fumul de tigara. 
Nicotina este un compus anorganic, un alcaloid ce se gaseste natural in planta de tabac, cu o concentratie mare in frunze. Reprezinta 0,3-5% din planta. Nicotina se gaseste in frunzele de tutun sub forma sarurilor cu acizii citric si malic, Nicotiana tabacum continand cca 2% nicotina, iar Nicotiana rustica cca 8%. Este o potenta otrava a nervilor si este inclusa in multe insecticide. In concentratii mai mici, substanta este un stimulant si este unul dintre factorii principali ce conduc la placere si calitatile obisnuintei de a fuma tabac. Nicotina are efecte cancerigene limitate, inhiband abilitatea corpului de a distruge potentiale celule canceroase, oricum nu promoveaza dezvoltarea cancerului in celulele sanatoase. Pe langa prezenta sa in planta de tabac, ea se mai gaseste, in cantitati mai mici, in alti membri ai familiei solanaceelor, cum ar fi: rosii, cartofi, vinete si piper verde. Alcaloizii nicotinei se gasesc deasemenea in frunzele nucii de cocos. 
Nicotina este un ulei higroscopic lichid, miscibil cu apa in forma sa initiala. Este incolora in clipa extragerii dar in contact cu aerul si cu lumina se coloreaza in brun.Ca baza nitrogenica, nicotina formeaza saruri cu acizii care sunt deobicei solizi si solubili in apa. Nicotina penetreaza usor pielea si formeaza vapori la temperaturi inalte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda de Analiza a Nicotinei din Tutun.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!