Metilmercurul

Extras din referat Cum descarc?

Mercurul este identificat ca un element extrem de toxic si este listat ca un poluant prioritar din cauza persistentei sale, bioacumularii si toxicitatii in mediu (Horvat et al., 2000). Toxicitatea mercurului depinde foarte mult de forma sa chimica. Cea mai toxica specie de mercur este metilmercurul care provide din metilarea mercurului organic de catre bacteriile sulfatoreducatoare (Ebinghaus et al., 1994). Consumul fructelor de mare contaminate cu metilmercur poate cauza boala Minamata, care a aparut pentru prima data printre locuitorii malului Minamata Bay in 1956, Japonia (Irukayama et al., 1962).
Sursele de contaminare cu mercur sunt naturale, antropice si reemise, cea mai importanta sursa antropica fiind mineritul, industria chimica si arderea carbunelui.Nivelul deHg in atmosfera variaza in intervalul 3,9 - 50 ng/m3, iarapa oceanelor contine mercur in concentratie de 3,0-6,0ng/ml. Asia, in special China, a fost considerata cea mai mare sursa de emitere a mercurului. Streets si colab. (2005) au facut un inventar al emisiilor antropice de mercur din china si au estimat emisiile totale ale tarii la 536 t in 1999.
Pentru populatia generala, aportul alimentar este calea dominanta de expunere la mercur.Speciile de mercur extrem de toxice si liposolubile tind sa se acumuleze infructele de mare, care sunt considerate principala sursa de metilmercuin dieta omului.Concentratiile crescute de mercur din peste au fost o problema de mediu la nivel mondial pentru zeci de ani. Variatele specii de mercur difera intre ele prin proprietati fbio-fizico-chimice cum ar fi toxicitatea, solubilitaea, rata de bioacumulare a organismului, etc. Prin urmare, analiazarea numai mercurului total al probelor nu mai este complet acceptabil pentru ca ofera doar informatii partiale cu privire la impactul acestora asupra sanatatii umane (Zhu Huanget al., 2012).
Testarea speciilor de mercur adepins de tehnica de analiza dezvoltata.In functie de performanta analitica in ceea ce priveste limita de detectie, acuratetea si precizia, mai multe metode de analiza a speciilor de mercur au fost dezvoltate, cum ar fi cum ar fi cromatografia de gaze cu spectrometria de absorbtie atomica (GC-AAS) sau cu spectrometrie de fluorescenta atomica (GC-AFS) si cromatografia de lichide e inalta performanta cu AFS (HPLC-AFS) sau HPLC cu plasma cuplata inductiv cu spectrometria de masa (HPLC-ICP-MS). In ceea ce priveste costurile reduse si sensibilitate ridicata,cuplarea HPLC cu AFS a castigat o atentie mare in China (Zhu Huanget al., 2012).
Extractia si separarea compusilor de mercur in matricea probei este una dintre etapele cele mai importante din intregul protocolul analitic. Primele metode folosite pentru a extrage compusi de mercur din peste au fost dezvoltate in anii 1960 (Gage, 1961) si modificate in continuare in 1966 de catre Westoo (1966). Cu toate acestea, aceasta procedura extrage numai metilmercurul si necesita o multime de solventi organici, care se adauga costului metodei. Ca alternative au fost propuse protocoale de extractie folosin fie KOH(Ramalhosa et al., 2001) fie TMAH(Gerbersmann et al. 1997)utilizand HCl(Rodil et al., 2002) si CH3COOH(Abuin et al., 2000) pentru eliberarea speciilor de mercur din probe. Recent, extractia asistata de microunde a oferit o alternativa eficienta la tehnici conventionale (Srogi, 2006), care a fost demonstrata prin aplicarea acestor tehnici pentru determinarea speciilor de mercur din sol, sedimente si peste (Reyes et al. 2009).
Structura
Metilmercurul este un cation organometalic cu formula [CH3Hg]+. "Metilmercurul" este o prescurtare pentru "monometilmercur", si este mult mai corect " cationul monometilmercur (II)". Este format dintr-o grupare metil (CH3-) legata de un ion de mercur, formula sa chimica este CH3Hg+ (uneori scris ca MeHg +).Ca un ion incarcat pozitiv se combina usor cu anioni, cum ar fi clorura (Cl-), hidroxid (OH-) si nitrat (NO3-).De asemenea, are afinitate foarte mare pentru anioni care contin sulf, in special gruparea tiol (-SH) al aminoacidului cisteina, si prin urmare, in proteine care contin cisteina, formand o legatura covalenta.
Transformarea mercurului in metilmercur
Vaporii de mercur sunt emisi in atmosfera prin surse naturale si antropice. Sursele naturale includ vulcanii, rocile, sol si suprafata apelor.Mercurul este, de asemenea, gasit in mod natural in cinabru, minereul major pentru productia de mercur.Surse antropice de vapori de mercur includ emisiile provenite de la centralele electrice pe carbune, incineratoare municipale, precum si prin reciclarea de automobile (Clarkson & Magos, 2006). Se estimeaza ca intre 50 si 70% din emisiile totale de mercur in mediu provin din activitati umane. Aproximativ 1000 tone de mercur pe an sunt emise in atmosfera din surse naturale, in timp ce de doua ori mai mult sunt emise din surse antropice (Honda et al., 2006). Cantitatea de mercur din aceste surse este apoi recirculata prin ecosistem.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metilmercurul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!