Metale Neferoase

Extras din referat Cum descarc?

Aluminiul este metalul cel mai raspandit din scoarta terestra, dar o mare parte din el nu poate fi extrasa economic. Aluminiul este un metal ce reactioneaza usor cu alte substante de aceea nu se gaseste niciodata singur, in stare,, libera. Majoritatea aluminiului este combinata chimic cu elemente care nu poate fi separat cu usurinta. Argila contine aproximativ 25%aluminiu in greutate, metalul fiind combinat cu siliciul si oxigeni in compusi ce se numesc silicati de aluminiu.
Totusi extractia aluminiului din argila este mult prea costisitoate pentru a fi de interes comercial Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogata in alumina hidrata oxid de aluminiu combinat cu apa. Zacamintele de bauxita se gasesc in multe parti ale ale lumii, inclusiv in Australia, Jamaica, Guineea si Rusia. Aluminiul se obtine prin electroliza utilizarea unui curent electric care separa componentele unui compus chimic. In procesul traditional, alumina anhidra (fara apa), obtinuta din bauxita, se dizolva in criolit (fluoroaluminat de sodiu) topit. Un curent electric trecut prin aceasta solutie descompune alumina in oxigen si aluminiu.
Procesul are loc la o temperatura de aproximativ 1000 grade celsius. Metalul, care se formeaza in stare topita, este turnat in matrite. Aluminiul se corodeaza extrem de repede la aer, acoperindu-se cu un strat subtire, dar tare, de oxid. A cesta protejeaza metalul argintiu de continuarea coroziunii. De aceea aluminiul este folosit la mai multe articole, de la folii pentru gatit si ustensile, pana la tocuri de fereastra si panele de protectie pentru cladiri.
Densitatea aluminiului este doar aproximativ o treime din cea a otelului. De aceea aluminiul si diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pt fabricarea unor piese usoare pentru aeronave. Desi aluminiul nu este un conducator de electricitate la fel de bun ca si cuprul, utilizarea sa pentru cabluri este in crestere. Pentru atransmite acelasi curent ca un cablu de aluminiu trebuie sa fie mai gros. Dar, este mai ieftin si cantareste doar jumatate cat cuprul cablurile aeriene de tensiune din aluminiu necesitand suporturi mai putine. Aluminiul este folosit si la me talizarea sticlei pentru obtinerea oglinzilor si pt fabricarea vopselei de aluminiu, care adesea se aplica pe alte metale, ca invelis protector. Reactia 2Al +FE O =AL O +2FE este puternic exoterma, fierul obtinut fiind in stare topita; reactia se foloseste la lipirea sinelor de tramvai (aluminotermie). ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Metale Neferoase - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!