Matricea Extracelulara

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Definitie 3
Acizii fosfatidici 7
Fosfatidil-colinele(lecitinele) 9 
- Formula lecitinei 9
Fosfatidil-etanolaminele(cefaline) 11
Fosfatidil-serinele(serin-cefaline) 12
Fosfatidil-inozitolii(inozito-fosfatide,fosfoinozite) 13
Plasmalogenele 14
Fosfatidil-glicerolii 16
- Difosfatidil-glicerolul 16
- Cardiolipina 16
Fosfatidil-glucidele 17
Proprietatile fosfogliceridelor 17


Extras din referat Cum descarc?

Fosfogliceridele fac parte din a doua mare clasa de lipide complexe ce se mai numesc si glicerolfosfatide: 
Sunt componentele majore caracteristice ale membranelor tuturor celulelor animale si vegetale.In altele compartimente ale celulei ele pot fi gesite in cantitati foarte mici.

Definitie:

Fosfogliceridele sunt cele mai importante lipide structurale,mai sunt cunoscute si sub numele de fosfilipide sau fosfatide,dar trebuie retinut ca nu toate lipidele care contin fosfor sunt fosfolipide. 
Substanta de baza acestor lipide este glicerol-3-fosfatul:

CH2-O-COR1
| 
CH-O-COR2
| OH
CH2-O-P-OH

Configuratia acestui compus este:

In fosfogliceride,una din gruparile hidroxil primare ale glicerolului este esterificata cu acid fosforic;celelelte grupari hidroxil sunt esterificate cu acizi grasi.Astfel, compusul de baza al seriei este esterul fosforic al glicerolului,Acest compus are un atom de carbon asimetric si poate fi denumit fie D-glicerol-1-fosfat,fie L-glicerol-3-fosfat.data fiind aceasta ambiguitate,stereocimia derivatilor glicerolului se bazeaza pe numerotarea stereospecifica (sn) a atomilor de carbon,dupa cum se vede in fig1.
Izomerul glycerol-fosfatului present in fosfogliceridele naturale esteeste denumit sn-glicerol-3 fosfat ;el apartine seriei stereochimice L.pe langa cei 2 radicali de acizii grasi esterificati cu gruparile hidroxil de la atomii de carbon 1 si 2,fosfogliceridele contin o grupare polara,si anume un alcool notat X-OH,a carui grupa hidroxil este esterificatta cu acidul fosforic.
Deoarece fosfogliceridele au un cap polar legat de cozile alifatice nepolare ; ele sunt denumite lipide amfipatice sau polare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Matricea Extracelulara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!