Mase Plastice

Extras din referat Cum descarc?

Inca din antichitate oamenii au folosit materiale naturale ca: lemnul, pielea, bumbacul, lana, matasea, pergamentul, papirusul. In India antica se utiliza shellacul, o rasina naturala, pentru acoperirea obiectelor din lemn, iar in Roma antica se utiliza o rasina naturala, fosila denumita amber. La mijlocul sec. al XVII-lea s-a descoperit gutaperca, o rasina naturala folosita la izolarea cablurilor, a carui inlocuire cu materiale sintetice s-a realizat in 1940. Incepand cu a 2 jumatate a sec. al IX-lea au aparut materiale noi, care au determinat o adevarata revolutie in dezvoltarea stiintei si tehnicii si anume materialele polimerice (polimer). In anul 1833 J. Berzelius defineste pentru prima data notiunea de polimer care sta la baza chimiei macromoleculare.
Materialele plastice sunt materiale tehnologice in compozitia carora intra un polimer, un plastifiant care imbunatateste si conserva proprietatile fizico-mecanice, o umplutura inerta si uneori un colorant.
Polimerii sunt molecule mari (macromolecule) constituite prin unirea intre ele a unor molecule mai mici numite monomeri. Ca monomeri se folosesc alchene sau derivati ai acestora, denumiti in general monomeri vinilici.
Molecula care se repeat poarta denumirea de mer (parte) si este reactant. Produsul de reactie se numeste polimer. Numarul de molecule de monomeri care intra in alcatuirea unei macromolecule de polimer se numeste grad de polimerizare (n). Polimerizare -> poly=numeros, meros=parti (limba greaca). De exemplu, reactia de polimerizare a etenei se produce dupa urmatoarea reactie chimica etena polietena (monomer) (polimer) Reactia de polimerizare consta deci in decuplarea unei perechi de electroni ai leg, duble ?, care se pun in comun cu electroni ai moleculelor vecine cu care reactioneaza si formeaza legaturi simple. Polimerizeaza foarte usor compusii care deriva de la etena prin substituirea unui atom de hidrogen cu un radical de hidrocarbura sau cu alti atomi.
Exemple: H2C = CH; H2C = CH ? ? CH3 CL metilena clorurara de vinil (propena) nH2C = CH ? (- H2C - CH -) n ? ? clorura de vinil policlorura de vinil Reactia de polimerizare se mai numeste si reactie de poliaditie. Acest tip de reactie este caracteristic substantelor nesaturate mai ales celor cu legaturi duble H2C = CH2 + H2C = CH2 ? -H2C CH2 CH2 CH2 monomer monomer dimer + H2C = CH2 ? - H2C CH2 CH2 CH2- CH2 CH2 trimer + H2C = CH2 ? - H2C CH2 CH2 CH2 CH2 CH2 CH2 CH2 tetramer In functie de proprietatile si domeniile de utilizare, polimerii se impart in mai multe grupe, cele mai importante fiind: materialele plastice, elastomerii, fibrele, adezivii si materialele peliculagene. Proprietatile maselor plastice depend de natura polimerului, a altor materiale adaugate, a plastifiantului, a umpluturii si a conditiilor de prelucrare.
Polietena Polietena (P. E.) a fost obtinuta pentru prima data in 1933 ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Mase Plastice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!