Lacul Siutghiol

Extras din referat Cum descarc?

Tip rezervatie: Mixta
Suprafata: 1610 ha
Amplasare: La Nord de Grindul Lupilor, la Sud-Est de Cetatea Histria-Grindul Saele, la Sud de Grindul Chituc si la Vest de comunele Istria, Nuntasi, Corbu. 
Aspecte geologice si geomorfologice: Formele de relief dominante sunt grindurile nisipoase marine-lagunare. In zona nordica exista sporadic dune costiere, izolat pe marginea estica exista suprafete plane de origine lagunara cu grinduri nisipoase. Geologia zonei este reprezentata de formatiuni sedimentare de varsta holocena: cordoane litorale marine formate din depozite nisipoase de origine mixta si lagunara. Promontoriul din extremitatea nord-estica a zonei este format din sisturi verzi.
Aspecte pedologice: Complexul lacustru se prezinta ca o zona cu suprafata in general putin valurita. In partea de nord-est exista un martor de eroziune stancos cu ruinele cetatii Histria cu altitudine maxima de 8,7 m. Grindul este alcatuit din depozite loessoide pleistoce si nisipuri. Asadar solurile sunt reprezentate prin nisipuri si soloneturi si solonceacuri, ceea ce face ca vegetatia sa aiba un caracter psamofil si halofil general. 
Aspecte hidrologice: Acest refugiu ornitologic format din Lacurile: Corbu, Nuntasi, Tuzla, Istria, Sinoe alcatuieste un subcomplex lacustru, care este inglobat in complexul lacustru Razim-Sinoe, parte componenta a unitatii geografice Delta Dunarii. Trecerea intre lacurile Nuntasi, Tuzla si lacul Sinoe este facuta prin lacul Istria legat de lacul Nuntasi printr-un canal lung de 200 m, in prezent colmatat si stabatut de soseaua asfaltata care duce spre ruinele cetatii Histria. La sud sunt o succesiune de cordoane, dune, garle, care sfarsesc prin Gura Buhazului, pe unde o parte din apa lacului Sinoe se varsa in mare. In prezent apa din garle stagneaza, iar gura de varsare este colmatata.
Aspecte climatologice: Clima este tipica litoralului marin. Temperatura medie anuala este putin peste 110C. Precipitatiile medii anuale sunt in jur de 378 mm. Radiatia solara globala este de 132,5 kcal/cm2. Viteza medie anuala a vanturilor este de peste 4 m/s.
Vegetatia: Flora subcomplexului lacustru Corbu-Nuntasi-Tuzla-Istria se caracterizeaza prin dominarea terofitelor, a speciilor meridional-continentale si a plantelor xero-mezofile, moderat termofile si neutro-bazifile, reflectand fidel conditiile stationare din zona. De altfel este inclus din punct de vedere biogeografic in provincia ponto-sarmatica a subregiunii pontico-central-asiatica. Fitocenozele acopera apele putin adanci si deosebit de bogate in hrana, saraturile, locurile nisipoase. In apele lacurilor prezentate:
- Vegetatia submersa este constituita din asociatii de specii ca: broscarita - Potamogeton sp.; penita - Myriophyllum sp.; matrita - Zanichellia sp.; iarba de mare - Zostera sp. Biomasa planctonica, dar mai ales cea bentonica este deosebit de bogata si constituie o imensa rezerva de hrana pentru animalele acvatice.
- Vegetatia din jurul lacurilor este reprezentata prin asociatii de: trestie - Phragmites sp.; papura - Typha sp.; rogoz - Bolboschoenus maritimus; pipirig de mare - Juncus maritimus, Juncus acutus.
Pe terenurile saraturoase se dezvolta o vegetatie halofila (de saratura) constituita din: caprita - Salicornia herbacea; gherin - Sueda maritima; balanica - Puccinellia distans; Statice caspia, Aeluropus littoralis, Obione verrucifera etc
- Vegetatia arenacee (de nisipuri) care se dezvolta pe nisipurile consolidate de pe grinduri este constituita din Cynodon dactylon, Agropyron elongatum, Plantago maritima, Artemisia arenaria, Centaurea arenaria, Bromus tectorum, Secale silvestre, iar dintre raritati: Alyssum borzeanum, Astrodaucus littoralis, Herniaria hirsuta.
Valorile floristice apartin urmatoarelor pozitii biogeografice:
- specii pontice: Agropyron elongatum, Alcea pallida, Alyssum borzeanum, Alyssum hirsutum, Cakile maritima, Glaucium flavum, Goniolimon besserianum, Halocnemum strobilaceum;


Fisiere in arhiva (1):

  • Refugiul Ornitologic Corbu - Nuntasi - Istria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!