Izotopi radioactivi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Studiind structura atomilor s-a observat ca unele elemente ca uraniu si radiu au proprietatea de a emite radiatii invizibile ce pot patrunde prin diferite corpuri sau pot impresiona placi fotografice acoperite. Pe masura emisiei de radiatii are loc transformarea substantei emitatoare. Aceste transformari se datoreaza faptului ca atomii elementelor respective emana particule incarcate cu electricitate negativa (particule care sunt electroni), particule incarcate cu electricitate pozitiva (particule care sunt nuclee de heliu), cum si radiatii ?, (care sunt fotoni). Aceste transformari se numesc transformari radioactive.

Procesele radioactive se produc ca urmare a dezintegrarii atomilor. Studiindu-se proprietatile radiului s-a observat ca in jurul lui se formeaza 2 elemente: heliu si o emanatie numita si radon. Aceasta este inca o dovada ca atomul nu mai poate fi considerat o particula indivizibila. Esenta radioactivitatii naturale consta tocmai in dezintegrarea de la sine a unor substante.

Atomi formati in urma dezintegrarii radioactive pot fi si ei radioactivi, si se pot dezintegra la randul lor in alti atomi, care pot fi si ei radioactivi. In modul acesta se formeaza atomi din ce in ce mai mici, pana cand rezulta un atom inactiv, stabil. Asa se explica de ce substantele radioactive emit in permanenta energie fara sa primeasca din afara.

Viteza de dezintegrare a elementelor radioactive nu este influentata de temperatura.

Prin aceasta radioactivitatea se deosebeste de reactiile chimice obisnuite, la care viteza de reactie este influentata de temperatura.

Experientele si observatiile au aratat ca dezintegrarea atomilor se poate produce si pe cale artificiala. (radioactivitate indusa). Atomi care au acelasi nr. de electroni dar mase atomice diferite se numesc izotopi. Numele vine de la cuvintele grecesti isos topos care inseamna in acelasi loc, deoarece ei se gasesc pe acelasi loc in sistemul periodic. Fenomenul de izotopie se intalneste atat la elementele radioactive cat si la elementele stabile. Izotopii aceluiasi element radioactiv se deosebesc si prin proprietatile radioactive.

Descoperirea izotopilor radioactivi a facilitat largirea domeniului de crecetare prin folosirea izotopilor radioactivi ca atomi marcati, indicatori sau trasori in variate procese tehnice si biologice. Aplicatiile izotopilor radioactivi pot fi clasificate mai intai in functie de domeniu de utilizare; deosebim astfel aplicatii in industrie, in agricultura in medicina etc.

Se poate detalia si mai mult clasificarea, deosebind aplicatii in hidrologie, exploatarea petrolului, gamagrafie etc., practic neexistand astazi domeniu de activitate stiintifica sau pur tehnologica, in care sa nu se utilizeze, sub o forma sau alta radiatiile emise de izotopii radioactivi. Aplicatiile mentionate se bazeaza pe diferitele fenomene de interactie ale radiatiei cu substanta. Aceste fenomene sunt: 1. Atenuarea (absortie si imprastiere) radiatiei in substanta. ...

Bibliografie:

Lectii de fizica- radiatii ionizante- de prof.dr.ing.fiz. George Ion Ionescu

Universitatea Politehnica Bucuresti 1995

-Chimie anorganica de E.Beral si M.Zapan Editura Tehnica 1962

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izotopi radioactivi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
816 cuvinte
Nr caractere:
4 524 caractere
Marime:
9.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
izotopi, chimie
Predat:
la liceu
Sus!