Istoria Chimiei

Extras din referat Cum descarc?

Chimia este stiinta care are ca obiect studierea substantelor si a transformarilor lor. Este definita si ca stiinta despre atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una in alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi. Chimia are stranse legaturi cu alte  stiinte, dintre care in primul rand cu fizica (limita dintre ele fiind relativa si facand obiectul a doua discipline, chimie fizica si fizica chimica), precum si cu biologia (biochimia) si cu geologia (geochimia) etc. Domeniul chimiei se imparete in: chimia anorganica, chimia organica si chimia fizica. Chimia anorganica studiaza proprietatile fizice si chimice ale elementelor si combinatiilor lor (in afara de compusii carbonului, studiati de chimia organica),precum si legile generale ale combinarii chimice. Chimia organica studiaza combinatiile carbonului cu cateva elemente (hidrogen, oxigen, azot, sulf, halogeni etc.).
Denumirea de chimie organica provine din conceptia gresita care a dominat pana la inceputul sec.al XIX-lea, potrivit careia substantele organice nu ar putea proveni decat din organismele vii. Sintetizarea substan-telor organice din substante minerale ( realizata pentru prima oara de Wohler in 1828 prin sintetizarea  ureii din substante tipic anorganice) a spulberat aceasta conceptie gresita si a dovedit inca o data unitatea materiala, indestructibila a lumii. Chimia fizica are ca obiect studierea, prin metode fizice, a legilor si feno-menelor chimice precum si a structurii combinatiilor chimice. S-au mai dezvoltat, pe baza acestor discipli-ne, numeroase alte ramuri, cum sunt: chimia analitica, chimia combinatiilor compexe, chimia coloizilor, electrochimia, analiza fizico-chimica, fotochimia, magnetochimia, radiochimia.
Primele cunostinte empirice de chimie au aparut la popoarele cu o cultura inaintata din antichitate (egipteni, fenicieni, chinezi s.a.) ca urmare a dezvoltarii unor ramuri ale productiei, ca metalurgia, fabrica-rea sticlei, a colorantilor, tabacaria etc. In evul mediu, dezvoltarea chimiei, denumita atunci alchimie, s-a caracterizat prin prelucrarea retelelor pentru productia mestesugareasca.
Sec. XIV-XVII se caracterizeaza prin orientarea chimiei


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Chimiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!