Instalația TAME

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Preocuparea din ce in ce mai crescuta pentru protectia mediului din ultimii ani a dus la aparitia unor noi legislatii de mediu. Amendamentele din 1990 ale Clean Air Act din SUA si
Directiva 98/70/EC a Uniunii Europene prevad inlocuirea compusilor organo-metalici (tetraetil-
plumbul) din benzine, fapt care a condus la reformularea carburantilor prin inlocuirea tetraetil
plumbului cu compusi oxigenati.
Dintre compusii oxigenati utilizati ca aditivi in benzine pentru reducerea emisiilor toxice in gazele de ardere (reducerea cantitatii de CO si hidrocarburi vaporizate), dar si pentru cresterea cifrei octanice se numara: alcoolii si eterii tertiari.
Reglementarile si ceritele tot mai ridicate privind consumul de combustibil au generat progrese semnificative ,iar imbunatatirea eficientei motoarelor prin utilizarea aditivilor pentru combustibili a fost implementata de aproximativ un secol.
Tehnologiile noi de prelucrare a produselor petroliere, cum ar fi hidrocracarea, hidrofinarea si hidrotratarea, asociate cu tendinta eliminarii benzinei etilate ca si dezvoltarea de combustibili noi, fara plumb, au modificat cererea de aditivi si se estimeaza in viitor chiar o utilizare la scara mai mare. Cu foarte rare exceptii, in prezent nu se mai fabrica produse petroliere finite fara aditivi.
Dintre compusii oxigenati cel mai folosit a fost MTBE datorita costurilor de productie
foarte scazute, acesta fiind produs din izobutena si metanol. In SUA s-a constatat aparitia problemelor de sanatate dupa introducerea MTBE in 1992, fapt ce a condus la interzicerea acestuia incepand cu anul 2000. In UE utilizarea de MTBE este inca permisa, dar cel mai probabil in viitorul apropiat legislatia va fi modificata.
In prezent MTBE este inlocuit cu alti eteri cum ar fi: tert-amil-metil eterul (TAME), etil tert-butil eterul (ETBE), tert-amil-etil eter (TAEE), etc., care sunt mult mai putin poluanti, avand solubilitatea in apa si volatilitatea mai scazute decat cele ale MTBE. 
TAME se obtine industrial din izoamilene: 2-metil-1-butena (2M1B) si 2-metil-2butena (2M2B).
In viitor compusii oxigenati vor avea un rol foarte important ,la fabricarea combustibililor pentru majoritatea tarilor, unde sunt necesari combustibili octanici usori ,cu ardere curata.
1.1.DESCRIEREA FLUXULUI TEHNOLOGIC DE OBTINERE A MTBE 
Procesul tehnlogic consta in reactia de aditie a metanolului la izobutilena din fractia C_4 de la complexul de cracare catalitica,in prezenta unui catalizator schimbator de ioni-cationit macroporos urmata de separarea produselor de reactie.
Principalele faze ale procesului tehnologic sunt:
-alimentarea cu materii prime si pretratarea acestora ;
-eterificarea-formarea MTBE in doua trepte (reactoare);
-debutanizare- separare MTBE de fractia C4' si metanolul nereactionat;
-extractia cu apa a metanolului din fractia C_4 reziduala;
-recuperarea metanolului si recircularea acestuia in faza de reactie.
In figura 1.2. sunt prezentate etapele procesului de fabricare a MTBE.
Fig.1.2. Schema bloc a operatiilor de fabricare a MTBE
Alimentarea cu metanol a instalatiei
Materiile prime pentru instalatia de producere MTBE sunt:
-alcoolul metilic (metanol);
-fractia izobutan-butilene de la cracare catalitica;
Alimentarea se face din parcul de metanol cu o pompa ce pompeaza continuu metanolul de la parc in vasul de alimentare metanol. In acest vas se mentine o suprapresiune de 0.8 bar cu ajutorul pernei de azot asigurata de sistemul de reglare automata care permite intrarea azotului in vas sau iesirea lui in conducta de facla cand se umple vasul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia TAME.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Prin producerea de MTBE si TAME se obtin urmatoarele avantaje:
-  Cresterea potentialului de benzina auto pe seama cantitatilor de MTBE si TAME aditivate in benzina;
-  Reducerea presiunii de vapori Reid;
-  Cresterea cifrei octanice COR si COM a benzinei;
-  Completarea deficitului octanic in domeniul 70 -  1100C de pe curba de distilare a benzinei de baza;
-  Reducerea continutului de olefine tertiare cu reactivitate ridicata fata de mediu, diminuand semnificativ produsii poluanti;
-  Reducerea concentratiei de hidrocarburi aromatice ;
-  Sunt miscibili in orice proportie cu benzinele ;
-  Acesti compusi oxigenati nu au actiune coroziva asupra pieselor din sistemele de alimentare si de distributie ale motoarelor si nici nu prezinta incompatibilitate cu materialele plastice ale echipamentelor auto (membrane, garnituri);
-  Micsoreaza semificativ emisiile de monoxid de carbon si hidrocarburi ;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!