Inhibitori de Coroziune

Extras din referat Cum descarc?

Inhibitorii sunt substante, care introduce in mediile cu care vin in contact instalatiile metalice, reduc viteza de coroziune. Valoare tehnica au numai acele substante care prezinta o actiune de franare puternica a procesului de coroziune, adica sa prezinte eficiente protective de peste 90% la concentratii de 10-3M. 
Clasificarea inhibitorilor
Exista numerosi compusi chimici care se utilizeaza in practica prevenirii si controlul coroziunii, care pot fi clasificati dupa urmatoarele criterii:
- natura chimica a substantei: - inhibitori anorganici
- inhibitori organici
- modul de actiune: - inhibitori de adsorbtie
- inhibitori pasivatori
- reactia electrochimica partiala a procesului de coroziune care este franata: 
- inhibitori anodici
- inhibitori catodici
- inhibitori micsti
- mediile agresive ale caror efecte le diminueaza inhibitorul: - inhibitori pentru decapare
- inhibitori pentru ape
- inhibitori volatili
In functie de criteriul abordat, o anumita substanta cu propietati de inhibitie poate fi incadrata in mai multe clasificari.
Hellmuth Fischer a clasificat inhibitorii care prezinta interes impotriva coroziunii in doua grupe principale: 
1. Inhibitori de adsorbtie pentru coroziunea metalelor in solutii acide 
2. Inhibitori Pasivatori
1. Inhibitori de adsorbtie pentru coroziunea metalelor in solutii acide
Inhibitorii coroziunii in medii acide prezinta o mare importanta tehnica in decaparea metalelor acoperite cu oxizi. In timpul operatiei de decapare, straturile de oxizi, mai subtiri si mai usor solubile se indeparteaza inaintea straturilor mai groase si mai greu solubile. In consecinta, o parte a metalului de baza este atacata inainte ca operatia de decapare sa fie terminata. In scopul reducerii la minimum a acestui atac de catre acizi, se utilizeaza mai ales inhibitori organici de adsorbtie. Folosirea inhibitorilor in operatiile de decapare are urmatoarele efecte pozitive:
- Reducerea consumului de acizi prin franarea reactiei de dizolvare a metalului dar si datorita diminuarii procesului de antrenare a solutiei de catre hidrogenul gazos degajat in reactia catodica a procesului de coroziune;
- Evitarea innegririi suprafetei ca urmare a acumularii particulelor fine de carbune ramase in urma dizolvarii fierului, in cazul decaparii otelului carbon;
- Evitarea fragilizarii cu hidrogen a metalului supus decaparii, care are consecinte grave asupra rezistentei mecanice ulterioare a acestuia.
Inhibitorii tipici pentru solutii acide sunt combinatii organice care prezinta grupe functionale capabile sa interactioneze cu suprafata metalului si sa stabilizeze adsorbtia. In calitate de inhibitori de baza trebuie considerati: combinatiile heterociclice cu oxigenul, sulful si azotul, alcoolii cu molecula mare, aldehidele, aminele, amidele, acizii sulfonici, acizii grasi si combinatiile lor, tiourea, tiazolii, combinatii cuaternare de amoniu, combinatii cu fosfoniu, sisteme puternic nesaturate aromatice si alifatice, tioamide, tioarbamide, nitrurile cu molecula mare, mercaptanii, sulfuri, sulfoxizi, tiazine, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inhibitori de Coroziune.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!