Identificarea Halogenilor

Extras din referat Cum descarc?

Identificarea elementelor componente din compusii organici se face prin analiza elementara calitativa.
Desi numarul substantelor organice este foarte mare, numarul elementelor componente este relativ redus, majoritatea componentilor continand carbon si hidrogen, apoi oxigen, azot si, mai rar, halogeni, sulf, fosfor si unele metale ca mercur arsen, stibiu si altele. Analiza elementara calitativa isi propune identificarea acestor elemente in compusii organici.
Analiza se efectueaza asupra unor substante a caror puritate a fost controlata prin determinarea unor constante fizice in timpul purificarii, cum ar fi punctul de fierbere sau de topire, indicele de refractie, densitatea, etc.
Halogenii reprezinta un grup de 5 elemente, alcatuind grupa a 7-a principala a sistemului periodic al elementelor. Halogenii sunt: Fluor (F), Clor (Cl), Brom (Br), Iod (I) si Astatin (At). Cuvantul halogen provine din limba greaca si este format din hals - sare si genes nastere. In chimie, termenul de halogen se refera la proprietatea fiecaruia din elementele enuntate mai sus de a forma cu sodiul saruri asemanatoare cu sarea obisnuita (clorura de sodiu - NaCl). Fiecare halogen are valenta 1 si se poate combina cu metalele formand saruri, precum si cu metale si nemetale, formand ioni complecsi.
Experienta: In flacara neluminoasa a unui bec de gaz se introduce o bucata de sarma de cupru latita la unul din capete. Dupa ce s-a innegrit, se ia pe capatul sarmei o cantitate mica din substanta de analizat si se introduce din nou in flacara. Carbonul si halogenul din substanta organica sunt oxidati de oxigenul din oxidul de cupru, iar prin combinarea cuprului cu halogenul se formeaza halogenurile respective de cupru care vor colora flacara becului in verde.
O alta reactie de identificare a halogenilor este reactia cu azotat de argint.
Experienta: Intr-o eprubeta se iau cativa mililitri de solutie Lasaigne, se aciduleaza cu acid azotic concentrat, se fierbe, se raceste si se trateaza cu azotat de argint.
Se formeaza un precipitat alb sau galbui de halogenura de argint care indica prezenta halogenului.
NaX + AgNO3 (AgX + NaNO3 Pentru identificarea fiecarui atom de halogen (clor, brom, iod) precipitatul obtinut se trateaza cu o solutie de hidroxid de amoniu si se fac urmatoarele observatii: Daca precipitatul obtinut este alb si se dizolva usor in hidroxid de amoniu, substanta contine clor; Daca precipitatul este alb-galben si se dizolva mai greu in hidroxid de amoniu, contine brom; Daca precipitatul este galben si insolubil in hidroxid de amoniu, contine iod.
Identificarea halogenilor din compozitia materiei organice din plante.
Substante necesare: acid azotic concentrat (nitric); azotat de argint, solutie 2% (nitrat de argint); frunze uscate de telina sau feriga.
Experienta: Se calcineaza intr-un creuzet frunze uscate de telina (apium graveoleus) sau feriga.
Cu cenusa rezultata se executa un extras apos, separat pe hartie ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea Halogenilor
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!