Hidrogenul

Extras din referat Cum descarc?

Stare naturala:
Hidrogenul se gaseste sub forma de gaz, dar nu si in atmosfera. In gaz, perechile de atomi de hidrogen se unesc pentru a forma molecule. Hidrogenul a fost unul din primii atomi care s-au format in Univers. S-au format la aproximativ trei minute dupa Big Bang, explozia care a format Universul asa cum il stim. Protonii au inceput sa se combine cu electronii pentru a forma atomi de Hidrogen abia dupa 300.000 de ani si s-a terminat dupa 1.000.000 de ani.
Inauntrul stelelor, nucleii se combina in reactii nucleare pentru a forma atomi de Heliu. Aceste reactii chimice creeaza lumina si caldura Soarelui si a altor stele.
Hidrogenul este al zecelea cel mai intalnit element pe pamant. Deoarece este foarte usor, acesta ocupa mai putin de 1% din masa totala a pamantului, Hidrogenul pur nu se gaseste in natura, deoarece el nu poate intretine viata, dar unii vulcani si puturi de ulei degaja o cantitate infima de hidrogen gaz. Hidrogenul se gaseste in orice corp omenesc.
Structura atomului, configuratie electronica, pozitia in tabelul periodic:
Atomul de Hidrogen, are un singur proton si un singur electron iar neutronii lipsesc. Hidrogenul are o configuratie simpla : 1s1, deci, este situat pe un singur strat, un singur substrat intr-un singur orbital. Este situat in grupa I, in casuta 1, perioada 1. 
Proprietati fizice:
Hidrogenul pur se gaseste sub forma de gaz in conditii normale, la temperatura camerei si presiune atmosferica normala. Are molecula diatomica, reprezentata ca H2. este mult mai usor decat aerul. La o temperatura de 0 grade celsius, are o densitate de 0.090 grame pe litru, unde aerul are 1.0 grame pe litru Are o temperatura de fierbere la -258,8 grade celsius si ingheata la -259,14 grade Celsius. Hidrogenul lichid este incolor in cantitati mici, dar capata o culoare albastruie in cantitati mai mari. Hidrogenul solid este tot incolor.Nu are gust, miros. Se dizolva greu in apa.Se dizolva in unele metale, cum ar fi fierul, cuprul, nichelul.Raza atomica este de 25 pm.
Proprietati chimice:
Hidrogenul reactioneaza cu nemetale:
-cu O2 : 2 H2 + O2 2H2O
-cu Cl2 : H2 + Cl2 2HCl
Hidrogenul reactioneaza cu substante compuse:
-H2 + CuO-> Cu + H2O
Hidrogenul are trei izotopi naturali, 1H, 2H si 3H. Altii, ce au nucleele foarte instabile,au fost sintetizati in laborator dar nu au fost observati in natura.
1H este cel mai raspandit izotop al hidrogenului, avand o pondere de peste 99,98% in compozitia izotopica naturala al acestui element. Datorita faptului ca acesta are in nucleul un singur proton, a fost numit protiu, aceasta denumire fiind insa rar utilizata
2H, celalalt izotop stabil al hidrogenului, este cunoscut si sub numele de deuteriu. Contine in nucleu un proton si un neutron, acest izotop provenind de la Big Bang, continuand sa existe pana acum datorita stabilitatii sale. Nu este radioactiv si nu reprezinta o sursa periculoasa de poluare. Apa ce este bogata in dioxid de deuteriu se mai numeste si apa grea. Deuteriul si compusii sai sunt utilizati ca etalon in experimente neradioactive si ca solvent in procedeele de spectroscopie RMN
3H se mai numeste si tritiu (mai rar: tritiu); contine in nucleu un proton si doi neutroni. Este radioactiv, rezultand din izotopul Heliu-3 prin dezintegrarea beta si are un timp de injumatatire de 12,32 ani.Cantitati mici din acest izotop sunt raspandite si in natura, acesta rezultand din interactiunea razelor cosmice cu gazele atmosferice; tritiul este eliberat si in timpul testelor nucleare. Este folosit si in reactii de fuziune nucleara,[ si pentru evidentierea si studiul de geochimia izotopilor si in dispozitive autogeneratoare de lumina.Tritiul se mai utilizeaza si in marcarea radioizotopica, in special in domeniul biologiei, medicinei sau geologiei. Dioxidul de tritiu se mai numeste si apa supergrea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hidrogenul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!