Halogenii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Elementele fluor (F), clor (Cl), brom (Br), iod (I), precum si elementul radioactiv astatin (At), formeaza grupa VII A din sistemul periodic, cunoscuta si sub numele de grupa halogenilor. Nici unul dintre halogeni nu apare liber in natura, deoarece moleculele de halogen tind sa treaca sub forma de ioni monoatomici negativi. Combinatiile halogenilor sunt saruri. De la aceasta tendinta de a forma saruri deriva cuvantul halogen (als - sare, gennao - a da nastere). Fluorul se gaseste in natura sub forma de saruri simple, duble sau complexe. Cea mai importanta fluorura simpla este fluorina, CaF2. De altfel, numele fluorului vine din limba latina (fluere - a curge) si provine de la folosirea fluorinei la topirea zgurii rezultate la obtinerea aurului. Cea mai importanta fluorura complexa este criolitul NO3AlF6, iar dintre sarurile duble ce contin fluor, cel mai frecvent intalnita este fluoropartita. In corpul omenesc se gaseste sub forma de apatita in oase, dinti si unghii.

Clorul se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. Clorul se gaseste in cenusa plantelor si animalelor, sub forma de cloruri, si in lichidele organismelor (limfa, sange, urina). Acidul clorhidric apare in sucul gastric (cca 0, 2 (0, 4%) avand un rol important in digestie.

Bromul se gaseste in natura sub forma de bromuri care insotesc clorurile si iodurile izomorfe (cu acelasi sistem de cristalizare). Bromul este singurul nemetal lichid la temperatura camerei, de culoare brun-roscata. Este foarte volatil, vaporii grei de brom avand un miros puternic si neplacut, sufocant, iritant si toxic. Spre deosebire de ceilalti halogeni, iodul a fost semnalat liber in zonele vulcanice. Totusi, cea mai mare cantitate de iod se gaseste sub forma de combinatii. Exista un numar mic de combinatii ale iodului (iodargirit AgI, marshita CuI). De asemenea, insoteste ca iodura sarea de bucatarie, ca iodat salpetrul de Chile, ca iodura si iodat fosforitele, dolomitele, calcarurile, carbunii de pamant. Principala sursa de iod este apa marilor, in care se gaseste in concentratie de 2, 25-2, 4 mg/l). Iodul este un element constant in tesuturile animalelor. Se gaseste in carne, in oua si in produsele lactate. La mamifere se concentreaza in glanda tiroida, unde se gaseste sub forma de tiroxina.

Iodul, singurul halogen in stare solida la temperatura ordinara, se prezinta sub forma unor foite sau placi lucioase, cu aspect metalic, de culoare violet-cenusie, aproape neagra. Iodul nu se dizlova in apa, dar se dizlova usor in solventi organici nepolari sau cu polaritate mica (alcool etilic, tetraclorura de sodiu, etc.). Astatinul este produsul unor reactii nucleare. Fiind obtinut, pana in prezent, numai in cantitati foarte mici, chimia sa nu este inca bine cunoscuta.

Odata cu cresterea masei atomice a halogenilor starea lor de agregare variaza, de la gaz la solid, iar punctel de topire, precum si densitatile ...

Bibliografie:

Chimie generala - C. D. Nenitescu

Chimie anorganica - Edith Beral si Mihai Zapan

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Halogenii - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 387 cuvinte
Nr caractere:
13 370 caractere
Marime:
17.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
halogeni, substante
Predat:
la liceu
Sus!