Grasimile

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere. Raspindirea in natura 3
2. Rolul biologic. Importanta ..3
3. Proprietati fizice si chimice .5
4. Domenii de utilizare 6
5. Concluzii ..6


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Grasimile sunt amestecuri complexe naturale, formate in principal din esteri ai glicerinei cu acizii grasi, numiti gliceride.
Se mai gasesc in afara de gliceride si ceruri, vitamine, fosfatide etc. Ele sunt o clasa de substante bine-cunoscute si folosite pe larg. Multe tipuri de grasimi intra in ratia alimentara zilnica a fiecarui om. 
In compozitia chimica a grasimilor intra resturi de acizi monocarboxilici superiori ( precum acidul stearic C17H35COOH) si de alcool trihidroxilic -  glicerina.
Rolul biologic. Importanta
Exista:
-  grasimi animale (de exemplu grasimea de porc/untura, untul, grasimea de pasare, de vita) cu acizi grasi saturati si fara acizi grasi esentiali. Consumul acestora poate duce la cresterea colesterolului in singe si la ateroscleroza;
-  grasimi vegetale, denumite si uleiuri ( de floarea-doarelui, de masline, germeni porumb s.a.). Acestea contin acizi grasi polinesaturati, cu acizi grasi esentiali, foarte utili in alimentatia dietetica;
-  margarinele sunt grasimi mixte, obtinute pe cale sintetica, din amestecul de grasimi animale de calitate superioara (untul) si uleiuri vegetale, la care se adauga lapte, galbenus de ou, sare, caroten si diverse arome.
Energia este capatata de organism pe baza oxidarii citorva tipuri de substante nutritive ( grasimile, proteinele, hidratii de carbon) care patrund in organism odata cu hrana. 
Ajungind in organism, toate grasimile se supun hidrolizei (in intestinul subtire -  cea acida si in intestinul gros -  cea bazica), in urma careia se formeaza glicerina si acizi superiori. Oxidarea este proces de transformari complicate, care se incheie cu formarea dioxidului de carbon, apei si energiei. Acizii superiori elimina CO2 si H2O, dind energia necesara organismului, iar glicerina si acizii nefolositi se recombina, formind grasimea proprie organismului, care se depune in tesuturi ca rezerva de energie.
Grasimile sunt produse calorice ( de 2 ori mai calorice decit proteinele ssi hidratii de carbon). Ele constituie la fel si o rezerva de apa (de exemplu la camile).


Fisiere in arhiva (1):

  • Grasimile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!