Gluconeogeneza

Extras din referat Cum descarc?

GLUCONEOGENEZA
Necesitatea mentinerii unei concentratii constante a glucozei sanguine, care conditioneaza activitatea optima a tuturor celulelor, face ca acest proces sa fie de maxima importanta pentru organism. Deoarece glicogenul hepatic nu este capabil sa mentina o glicemie constanta decat maximum 18 ore, in acest proces vor interveni unii precursori ai glucozei (dintre care cei mai importanti sunt acidul lactic, compus al metabolismului glucidic, un numar important de aminoacizi, asa-zisi glucoformatori, si intermediari ai ciclului Krebs, ca acidul malic).Acest proces reprezinta calea metabolica principala de biosinteza a monozaharidelor si polizaharidelor atat in plante cat si in animale Formarea hidratilor de carbon din aminoacizi, acid lauctic se numeste gluconeogeneza. 
Un exemplu in acest sens il constituie sinteza glucozei in ficat din acidul lactic adus de catre sange, in faza de repaos, dupa o activitate musculara intensa care conduce la acumularea acidului lactic format din glucoza.
Gluconeogeneza reprezinta grupul proceselor in care piruvatul este transformat in glucoza in special in cele doua organe cu specific anabolic, si anume ficatul si rinichiul, in anumite conditii se formeaza limitat si la nivelul intestinului subtire. Deci acest proces nu are loc in toate organele si tesuturile cu aceeasi intensitate, desi se desfasoara intr-o mare masura sub actiunea reversibila a acelorasi enzime care degradeaza glucoza pe cale glicolitica.
Totodata, transformarea glucozei in acid piruvic sau acid lactic elibereaza o cantitate de energie. Este de la sine inteles ca reactia inversa, de gluconeogeneza, este endergonica. Energia necesara acestui proces este luata dlin respiratie, proces care se desfasoara la nivelul mitocondriilor. Din aceasta cauza reactia se desfasoara pe o cale alternativa (fig. 1).
Fig.1 Reactia ocolitoare in sinteza glucozei din piruvat
Gluconeogeneza
Acidul lactic, format cu precadere in muschi in cantitati dependente de efortul muscular depus, difuzeaza in singe, de unde ajunge in cele doua organe deosebit de bine irigate : ficatul si rinichii. Aici acidul lactic, sub actiunea LDH, este transformat in aicid piruvic care, patrunzand in mitocondrie, poate fi metabolizat fie pe calea ciclului K r e b s, fie pe calea carboxilarii sub actiunea piruvatcarboxilazei; in acest caz se formeaza acidul oxalacetic, care poate accepta acetil-CoA formand acid citric sau poate fi hidrogenat formand acid malic. Acidul malic fiind unul dintre intermediarii metabolici din mitocondrie caro poate depasi cu multa usurinta membrana, ajunge in citoplasma unde este dehidrogenat din nou sub actiunea malatdehidrogenazei citoplasmatice, acceptorul de hidrogen fiind NADP+. Se formeaza acidul oxalacetic, care, sub actiunea decarboxi- lanta a fosfoenolpiruvatcarboxikinazei si in prezenta obligatorie a GTP ca donator de grupari macroergice, formeaza fosfoenopiruvatul; din acest punct se urmeaza calea inversa glicolizei pina la glucozo-6-fosfat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gluconeogeneza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!